CCC #6 – Etapele lecturii cu voce tare – Orizontul se lărgește (8-12 ani)


Acest articol face parte din seria Cum să crești un cititor.

Cred că segmentul de cărți dedicate acestei categorii de vârstă este preferatul meu și categoria de cărți spre care observ că gravitez în mod natural în propriile mele alegeri. Motivul pentru care mi se par deseori alegerea perfectă este că surprind acel moment în care copiii sunt încă copii, dar se îndreaptă către o altă etapă din viață, deci subiectele abordate sunt deseori mai serioase și de aceea o carte bine scrisă pentru acest public va fi o carte care va fi gustată la fel de mult (sau poate chiar mai mult) și de către adulți.

Aceasta este vârsta la care părinții deseori se opresc din a le mai citi cu voce tare copiilor lor, dar acum este de fapt momentul în care e bine să crești durata timpului de lectură cu voce tare, pe cât posibil, remarcă Sarah Mackenzie în cartea The Read-Aloud Family. Tot ea ne îndeamnă să încercăm să acoperim o varietate de genuri literare și ne oferă o mulțime de recomandări. Pe lângă acestea, le vom adăuga pe cele din Manualul lecturii cu voce tare creat de Jim Trelease și completat de Cyndi Giorgis și câteva dintre preferatele mele, pentru că aceștia fiind anglofoni propun rareori și cărți din alte spații culturale. Așadar eu completez listele lor cu cărți scrise de autori români și francezi.

Ce recomandă Sarah Mackenzie, Jim Trelease și Cyndi Giorgis:

Numără stelele de Lois Lowry – o carte despre Al Doilea Război Mondial în Olanda, care mi-a plăcut și mie foarte mult și despre care am scris mai de mult aici.

Povestea frindelului de Andrew Clements – pe aceasta am citit-o de la bibliotecă, dacă îmi amintesc corect, în orice caz, pe mine nu m-a dat pe spate, dar văd că e foarte des recomandată de americani și probabil că dacă ai vârsta căreia i se adresează te amuză altfel. Merită să încercați măcar.

Aproape orice de Kate DiCamillo, Povestea lui Despereaux (pe asta o am pe listă de ani de zile, dar tot nu ajung la ea), Flora și Ulise (premiată cu medalia Newbery, asta mi-a plăcut foarte mult, a fost și adaptată pentru film între timp văd) sau Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane (o carte despre inimi nesimțitoare care trebuie să se frângă la propriu pentru a putea cunoaște iubirea).

Leul, vrăjitoarea și dulapul de C.S. Lewis – ăă, sper că nu e nevoie să mai adaug nimic aici, nu?

Căsuța din inima codrilor (Căsuța din prerie) de Laura Ingalls Wilder, ilustrată de Garth Williams – și despre aceasta am scris pe larg aici; despre următoarele volume ale seriei am scris aici, aici și aici.

Mary Poppins de P.L. Travers – am inclus-o în lista mea de 40 de cărți de citit ca să crești mare

Familia Penderwick: Poveste de vară cu patru surori, doi iepuri și un băiat foarte interesant de Jeanne Birdsall – pe asta îmi amintesc că am împrumutat-o de la bibliotecă și am citit-o atunci când mi-am scris disertația despre potențialul formativ al literaturii pentru copii și adolescenți și țin minte că mi-a plăcut.

Grădina secretă și Mica prințesă de F.H. Burnett – pe prima nu am citit-o niciodată în română, ci doar în engleză pe vremea când abia începusem să citesc în această limbă, va trebui să o recitesc la un moment dat, dar pe a doua am inclus-o în lista de 40 de cărți de citit ca să crești mare.

Pânza Charlottei de E.B. White – o altă carte clasică, ecranizată și ea, despre o prietenie neașteptată și sacrificiu de sine.

El Surdo de Cece Bell – chiar în cel mai recent raport de lectură am scris despre această bandă desenată deosebită

Bătrânul din Lună de Grace Lin, dar și Râul înstelat al Cerului – le-am adăugat și eu pe lista de lectură pentru că încă nu le-am citit, dar m-a convins pledoaria lui Sarah Mackenzie.

Misterioasa Societate Benedict de Trenton Lee Stewart – mi-a plăcut foarte mult această carte foarte inteligentă despre copii deștepți și sper să am ocazia cândva să citesc și restul cărților din serie.

Podul către Terabithia de Katherine Paterson – am văzut mai întâi filmul făcut după această carte (care mi-a plăcut foarte mult, e o adaptare reușită!), iar apoi mi s-a părut că originalul nu s-a ridicat la înălțimea acestuia. Este însă o poveste deosebită, plină de teme sensibile precum credința și moartea. Dulce-amară.

Insula orfanilor de Laurel Snyder

Adevărata poveste a lui Charlotte Doyle de AVI – am vrut să mi-o iau de la Bookfest, dar am fost distrasă de altele, rămâne pe listă pentru viitor.

Danny, campionul lumii de Roald Dahl – am citit-o de mult, în faza mea Roald Dahl din timpul facultății; nu e una dintre preferatele mele, dar țin să o menționez pentru că perechea tată-fiu apare reprezentată rar în literatura pentru copii atât de dezvoltat ca aici.

Black Beauty de Anna Sewell – îmi amintesc că am primit această carte cadou din partea unui prieten din școala generală care era pasionat de cai și că mi-a plăcut neașteptat de mult.

Calul de război de Michael Morpurgo

Universul știe de Erin Entrada Kelly – o altă carte premiată cu medalia Newbery pe care nu am citit-o. Încă.

Povestește-mi ceva de Sharon Creech – încă o carte medaliată cu Newbery, pe asta îmi amintesc că am citit-o în vacanța din 2018, e o poveste a descoperirii de sine în timpul unei călătorii lungi cu mașina.

Evadare din biblioteca domnului Lemoncello de Chris Grabenstein și restul cărților din această serie (Olimpiada din biblioteca domnului Lemoncello, Marea întrecere din biblioteca domnului Lemoncello etc) – o serie de cărți deștepte și amuzante cu tot felul de provocări și aventuri bibliofile și nu numai.

Secretul doamnei Frankweiler/ Fuga la muzeu de E.L. Konigsburg – o altă carte premiată cu – surpriză! – medalia Newbery, care-și merită și ea laudele.

Harry Potter și piatra filosofală de J.K. Rowling – despre această serie am scris pe larg aici.

Tabăra de Louis Sachar – o carte palpitantă pe care mi-a recomandat-o profesoara sub îndrumarea căreia mi-am și scris disertația.

Invenția lui Hugo Cabret de Brian Selznick – o minunăție de carte care din păcate nu se mai găsește în română, care s-a și ecranizat și este pur și simplu o bijuterie și ca obiect! (aici o găsiți în engleză)

Zâmbește de Raina Telgemeier – o bandă desenată pe care ne-a recomandat-o Ana Constantin într-un articol recent, pe care va trebui să o căutăm la bibliotecă pentru că nu se mai găsește.

Războiul care mi-a salvat viața de Kimberley Brubaker Bradley – am recomandat-o și eu mai de mult aici.

Din copilărie de Roald Dahl – proaspăt tradusă în limba română, autobiografia lui Roald Dahl este una dintre cărțile lui care mi-au plăcut cel mai mult.

Malala și creionul magic de Malala Yousafzai și Kerascoet

Ce mai adaug eu:

Anne de la Green Gables de L.M. Montgomery – mai multe detalii aici

Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry – vă recomand introducerea ei în viața copiilor de această vârstă (dacă nu ați făcut-o deja la o vârstă mai mică printr-o repovestire ca aceasta) printr-una dintre variantele audiobook, fie citită de Florian Pittiș, fie de Oana Pellea.

Micuțul Nicolas de René Goscinny și Jean-Jacques Sempé – mai multe detalii aici.

Seria Detectivii Aerieni de Ana Rostea – o serie tare amuzantă scrisă de o autoare româncă în care un grup de copii ce-și asumă identitatea de detectivi rezolvă diverse cazuri domestice, școalare sau comunitare.

Olguța și un bunic de milioane de Alex Moldovan – o altă serie îndrăgită din care au n-am citit decât primul volum, dar știu că autorul este tare iubit de public și merită să-i căutați cărțile.

Întâiul meu cuvânt de pionier de Adina Rosetti – o carte aflată la granița dintre ficțiune și memorii despre care am scris de curând aici.

Trecere pentru pitoni, Fabrica de lipici de Carmen Tiderle – volume de poezii ingenioase pentru copii (și adulți) deștepți.

Va urma.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: