Pe Ana Constantin o știu de când era o mică tornadă umană blondă, dar abia anul acesta am aflat de la mama ei (care îmi cerea mie recomandări de cărți pentru ea) că a devenit o cititoare pasionată. Acum are 11 ani și este în clasa a IV-a și a ales pentru voi 5 cărți (sau serii) amuzante, palpitante, dar și educative și profunde, perfecte pentru a stârni pasiunea pentru lectură, mai ales în vacanța de vară (observați, vă rog și comentariile ei aparte de la finalul fiecărei recomandări!).
Anul lui Billy Miller de Kevin Henkes
Această carte povestește despre un băiat pe nume Billy Miller în vârstă de 8 ani. În vacanța de vară se întâmplă ca acesta să cadă și să se lovească rău la cap. După câteva luni reîncepe școala, iar Billy nu reușește să treacă peste trauma accidentului și se subestimează din cauza loviturii. Spre sfârșitul anului, el este nevoit să prezinte o scenetă la școală, anxietatea îl cuprinde și rămâne cu un nod în gât. Intervine mama lui Billy care îl încurajează și reușește astfel să treacă peste momentele grele. După ce se termină serbarea, toți colegii petrec și se felicită.
Această carte este perfectă pentru copiii sau chiar și pentru adulții care se subestimează și au nevoie de încurajare din partea altora.
Anul acesta am citit multe cărți sub formă de benzi desenate. Mi-au plăcut în mod deosebit cărțile scrise de autoarea Raina Telgemeier. Dintre toate, cartea Zâmbește, care este bazată pe o poveste adevărată, m-a ajutat foarte mult să înțeleg suferința trăită de o fetiță ca mine și m-a pregătit pentru perioada când voi purta și eu aparat dentar. Povestea este despre o fetiță, Raina, care își sparge doi dinți din față într-un accident banal. Ea trece cu greu prin perioada de recuperare care durează 8 ani! De-abia la sfârșitul liceului reușește să își repare dinții, iar aceasta o face recunoscătoare pentru tot ce are și pentru prietenii și familia care au susținut-o.
Această carte este foarte potrivită pentru a aduna motive în plus de recunoștință. Este ușor și rapid de citit deoarece este sub formă de bandă desenată.
Teatrul corpului uman de Maris Wicks
Altă carte din seria benzilor desenate este Teatrul corpului uman. Cartea aceasta este foarte interesantă deoarece descrie corpul uman într-o manieră amuzantă și colorată. Sunt explicate multe detalii și curiozități pe care puțini dintre copii le știu la această vârstă. Este o călătorie foarte frumoasă și interesantă prin corpul uman pe care am recitit-o cu plăcere de câteva ori.
Cartea aceasta este un mod foarte frumos și interesant de a învăța despre corpul uman printr-o bandă desenată. Este o carte educativă și frumoasă, ușor de citit de cei mici, dar interesantă si pentru adulți.
Seria Clementina de Sara Pennypacker
Clementina este o serie de 4 cărți frumoase și amuzante. În primul volum, Clementina își ajută prietena, pe Margaret care își pusese lipici în păr, încurajând-o să iși taie părul. Cu greu aceasta a acceptat, dar până la urmă a făcut-o. Clementina a dat dovadă de prietenie adevarată și și-a tăiat și ea părul pentru a o susține. Celelalte volume descriu alte întâmplări amuzante din viața Clementinei și a prietenilor ei, vă îndemn să le citiți și să le descoperiți cu zâmbetul pe buze.
Cărțile cu Clementina sunt perfecte pentru copiii care adoră amuzamentul. Este o carte recomandată de mulți, în special de mine.
Mătușica îngrozitoare de David Walliams
Este una dintre cărțile mele preferate deoarece este plină de întâmplări hazlii și detalii, o carte pe care am citit-o dintr-o suflare. Povestea este despre o fetiță pe nume Stella care rămâne cu mătușica ei pentru că părinții ei au murit (vă las pe voi să aflați de ce). Mătușica nu primise nicio moștenire lăsată de părinți prin testament. Ea încearcă din răsputeri să îl găsească întorcând casa pe dos cu speranta că o va convinge pe fetiță să îi transfere ei moștenirea. Finalul este unul neașteptat, dar foarte palpitant.
Este o carte frumoasă de aventură, cu multe imagini, hazlie și plină de imagini. La fel sunt toate cărțile scrise de David Walliams pe care vă încurajez să le citiți.
Mulțumim, Ana! Și mie mi-a plăcut foarte mult Mătușica îngrozitoare, mi s-a părut una dintre cele mai bune cărți ale lui David Walliams! Iar Mihai, băiatul meu de 6 ani și jumătate a citit și el Teatrul corpului uman și i-a plăcut!
Nu uitați să vă uitați și pe celelalte liste de recomandări de anul acesta, dacă aveți nevoie de inspirație pentru cadouri de 1 iunie și/sau intenționați să ajungeți la Bookfest (dacă sunteți din București trebuie neapărat, se anunță o ediție deosebită!): Andreea Ștefănică (basme, albine și alegorii creștine), Miruna Mercioniu (16 ani – pentru adolescenți), băiatul meu, Mihai (cărți pentru începători, benzi desenate etc.), Alessia Stoican (15 ani – pentru adolescenți), Adina Idor (povești terapeutice), Melania Roman (10 ani – istorie, mitologie și aventuri) și Mariana Dinu (un festin poliglot – cărți în limbi străine).
PS: Recomandările din anii trecuți