Sarah Clarkson ne oferă în continuare o listă cu cărți clasice ale literaturii creștine care „să hrănească și să lărgească sufletul”. Așa cum v-am obișnuit, am făcut o selecție a celor traduse în limba română și, deși aveam de când să fac și o listă proprie, mi-am dat seama că deja am scris despre aceleași cărți aici, în alt episod al seriei, așa că veți descoperi la final lista de cărți de suflet a altcuiva.
Clasicii literaturii creștine care mi-au întărit inima – Sarah Clarkson
Tratat despre Întruparea Cuvântului de Sf. Atanasie cel Mare – Isus „a devenit ce suntem noi pentru ca El să ne poată face asemenea Lui”.
Rugăciunea. Aflarea adevăratului cămin al inimii de Richard Foster – dar și Disciplinele spirituale de același autor
Împotriva ereziilor de Sf. Irineu de Lyon
Dumnezeul risipitor de Timothy Keller (pe blog aici) – dar și Argument pentru Dumnezeu (pe blog aici)
Marea despărțire de C.S. Lewis – dar și Scrisorile unui diavol bătrân către unul mai tânăr (pe blog aici), Creștinism pur și simplu (pe blog aici), Cele patru iubiri (pe blog aici)
Semnul lui Iona de Thomas Merton
Smerenia. Frumusețea sfințeniei de Andrew Murray
Să-L cunoaștem pe Dumnezeu de J.I. Packer
Pentru viața lumii de Alexander Schmemann
Tulburătoarele descoperiri ale harului de Philip Yancey – dar și Isus pe care nu L-am cunoscut (pe blog aici), Cu sufletul rămas în viață, În căutarea Dumnezeului nevăzut (pe blog aici)
Cărțile mele preferate – Andreea Ștefănică
Singur pe lume – Hector Malot. Cartea cu ajutorul căreia am început să iubesc lectura, cartea la care am plâns și care rămâne pentru mine o amintire dulce de la finalul copilăriei mele. Deși am citit Singur pe lume abia prin clasa a șasea (din păcate în copilărie nu am avut acces la cărți adecvate pentru vârsta mea și nici persoane care să mă îndrume în direcția asta, iar toate listele de lectură de la școală erau percepute ca fiind niște teme lipsite de viață), am descoperit atunci cât de important e să ai la îndemână cartea și îndrumătorul potrivit.
Toți sunt normali până ajungi să-i cunoști – John Ortberg (pe blog aici). Dornică să am acces la cărți noi și potrivite, m-am bucurat foarte mult când am primit această carte la una dintre aniversările mele (din perioada liceului). Mi-a plăcut și mi-a rămas în suflet ca fiind una dintre cărțile mele preferate din adolescență. Pentru un cititor experimentat, cu un simț critic ascuțit și cu nume grele (de autori și titluri) pe lista de lecturi, cartea amintită mai sus poate părea o joacă de copil. Pentru mine, ca adolescentă dornică de a cunoaște și de a mă bucura de relații de prietenie de calitate cu cei din jur, aceasta a fost o carte pe care am îndrăgit-o și am recomandat-o cu încredere și altora.
Îndurare aspră – Sheldon Vanauken (pe blog aici). Printre puținele cărți pe care le-am citit de două ori și poate cartea pe care am făcut-o cadou de cele mai multe ori. O declar cartea studenției mele. O poveste de dragoste cum nu am mai auzit, convertiri frumoase la credința creștină, prietenia autorului cu C.S. Lewis și scrisorile dintre ei, și o suferință aspră… O carte care pentru mine rămâne diferită față de tot ce am citit până acum și la care mă gândesc mereu cu emoție. Mi-aș dori tare mult ca atunci când voi avea mai mult timp (când copiii nu vor mai depinde așa mult de mine) să pot reciti cartea… pentru a treia oară.
Dimineața și seara – Charles Haddon Spurgeon. Când mă gândesc la primii doi ani de căsătorie, mă gândesc și la această carte pe care am citit-o, la începutul vieții de familie, împreună cu soțul meu. Este o colecție de meditații profunde și bazate pe Scriptură, din care poți citi atât dimineața, cât și seara și de care nu prea ai cum să te plictisești. Meditațiile scrise de Spurgeon m-au încurajat, m-au motivat și m-au ajutat să cunosc mai mult caracterul lui Dumnezeu.
Devenind o mamă puternică – Heidi St. John (pe blog aici). Cartea care m-a impresionat cel mai mult din această perioadă a maternității. Am început să o citesc a doua zi după nașterea fetiței mele și mi-am legat astfel inima de această carte și prin acest eveniment frumos. Este o carte actuală, potrivită pentru vremurile și provocările pe care mamele credincioase le trăiesc, este plină de încurajări și cel mai important este că îți îndreaptă mereu privirea spre Biblie, spre Hristos.
Oameni ai cărții este o serie de citate și liste de lectură din și inspirate de cartea Book Girl de Sarah Clarkson.
A republicat asta pe Andreea Ștefănică și a comentat:
O nouă colaborare cu Irina, pentru blogul Cartea e o viață 🙂
De data asta, Irina m-a rugat să fac o listă cu cinci cărți preferate de mine. Mi-a făcut plăcere să mă gândesc la cărțile mele preferate și mi-am dat seama că am o carte dragă pentru fiecare etapă importantă din viața mea. Întocmind lista pe care m-a rugat Irina, m-am întors în trecutul meu și am retrăit momente și emoții de care îmi era dor.
Vă invit să citiți postarea de mai jos și să luați la frunzărit blogul Cartea e o viață – este o resursă foarte bună pentru cei pasionați de cărți și pentru cei care se întreabă ce să mai citească.