„Isus pe care nu L-am cunoscut“ de Philip Yancey


Isus pe care nuAstăzi vă invit să descoperiţi una dintre cărţile mele preferate, scrisă de unul dintre autorii mei preferaţi. Este vorba despre cartea Isus pe care nu L-am cunoscut de Philip Yancey, un autor creştin contemporan american cunoscut publicului din România, mai ales pentru că a şi venit la noi în ţară în 2010.

Philip Yancey s-a născut în Atlanta, Georgia şi are diplome în Comunicare şi Engleză de la Wheaton College Graduate School şi de la Universitatea din Chicago. El s-a alăturat echipei de la revista Campus Life în 1971 şi a lucrat acolo ca editor şi apoi ca director. În 1978 a devenit scriitor cu normă întreagă, lucrând iniţial ca jurnalist pentru publicaţii ca Reader’s Digest, Publisher’s Weekly, National Wildlife, Christian Century şi The Reformed Journal.

„Scriu cărţi pentru mine“, spune el. „Sunt un pelerin care se reface după ce a primit o creştere defectuoasă în biserică şi caută acea credinţă care îi face pe urmaşii săi mai mari, nu mai mici. Simt o adâncă recunoştinţă pentru faptul că pot să-mi câştig existenţa scriind despre problemele care mă frământă pe mine cel mai mult. Cărţile mele reprezintă un proces de explorare şi investigare a lucrurilor care mă fac să mă minunez cel mai mult sau care mă îngrijorează cel mai mult.“ 

Printre cele 20 de cărţi ale sale se numără Unde este Dumnezeu când sufăr?, Dezamăgit de Dumnezeu, Tulburătoarele descoperiri ale harului, Rugăciunea, În căutarea Dumnezeului nevăzut, Isus pe care nu l-am cunoscut şi Biblia pe care a citit-o Isus.

Iată ce spune însuşi autorul despre geneza cărţii Isus pe care nu L-am cunoscut (The Jesus I Never Knew):

„Timp de câţiva ani, am ţinut un curs despre Isus, care se baza pe fragmente din filme care descriau viaţa Lui. Cartea aceasta este rezultatul acelui curs, pentru că datorită lui am ajuns să am o perspectivă nouă şi diferită asupra lucrării Sale – învăţăturile Sale, minunile Sale, moartea Sa şi învierea Sa – şi în final asupra a cine a fost şi de ce a venit. În această carte abordarea mea este mai degrabă relaţională şi personală decât academică. Cine a fost acest om, Isus? Cum era el?“

„În această carte încerc să spun povestea lui Isus, nu propria-mi poveste. Totuşi, inevitabil, căutarea după Isus devine propria căutare. Nimeni care-L întâlneşte pe Isus nu rămâne acelaşi.“

Cartea are trei părţi, Cine a fost El, De ce a venit şi Ce a lăsat în urmă, în care autorul ne propune să-L redescoperim pe Isus din Evanghelii şi să ne formăm o părere corectă asupra Acestuia pe baza acestor surse primare care ne vorbesc despre El.

În primul capitol Yancey mărturiseşte care i-au fost perspectivele asupra lui Isus de-a lungul vieţii şi ne arată cum a descoperit că niciuna nu era cea corectă. Poate vă veţi da seama ca şi voi aţi avut una dintre perspectivele prezentate de Yancey sau poate încă le aveţi.

De aceea, autorul ne propune să începem cu începutul – cu naşterea lui Isus, sărbătorită astăzi – mai mult sau mai puţin – de Crăciun. El ne arată în al doilea capitol al cărţii că atmosfera şi cadrul primului Crăciun au fost mult diferite de ceea ce ne imaginăm noi astăzi şi ne lansează o întrebare interesantă: Ce ne spune primul Crăciun despre Dumnezeu? Yancey ne oferă răspunsul la această întrebare prezentându-ne un Dumnezeu smerit, accesibil, dispreţuit şi curajos.

Un element care duce la diverse perspective exagerate sau total greşite asupra persoanei lui Isus este tocmai ignoranţa cu privire la contextul în care a trăit El. Autorul ne atrage atenţia asupra câtorva elemente ce ţin de acest context în al treilea capitol care se numeşte Origini: Rădăcini evreieşti în pământ evreiesc. Genealogiile prezentate în două dintre Evanghelii Îl fixează pe Isus în istoria poporului evreu, ca descendent al regelui David şi al lui Avraam. De asemenea, Isus a îndeplinit ritualuri specific evreieşti, cum ar fi circumcizia, a mers la sinagogă şi a participat la sărbătorile evreieşti.

În plus, Yancey ne prezintă contextul socio-politic şi religios din vremea lui Isus, pornind de la rebeliunea faţă de elenizarea forţată, faţă de dominaţia romană şi până la trecerea în revistă a partidelor religioase (şi/sau politice) din acea vreme. Toate aceste detalii ne ajută să ne conturăm o imagine corectă despre Isus.

În cea de-a doua parte a cărţii Yancey încearcă să răspundă la întrebarea De ce a venit­­?. Primul capitol din această parte se concentrează asupra Fericirilor. Autorul recunoaşte că s-a luptat multă vreme să înţeleagă semnificaţia acestora şi că încă nu le-a înţeles pe deplin, dar ne propune, pentru o mai bună înţelegere a lor, să le privim ca promisiuni cu bătaie lungă şi să le vedem ca fiind propriile principii de viaţă ale lui Isus. Mai departe, Yancey încearcă să înţeleagă însemnătatea Predicii de pe Munte ca întreg şi iată ce mărturiseşte el, în final:

„Citind-o din nou, mi-am dat seama că Isus nu ne-a lăsat aceste cuvinte ca să ne împovăreze, ci ca să ne arate cum este Dumnezeu. […] Predica de pe Munte ne face să recunoaştem distanţa colosală care există între noi şi Dumnezeu şi că orice încercare de a reduce acea distanţă prin a micşora în vreun fel cererile Sale arată că nu am înţeles ideea. […] Pentru că am căzut din Idealul absolut, nu avem unde altundeva să cădem decât în plasa sigură a harului absolut.“

Un alt capitol interesant este cel despre minuni, subintitulat Instantanee supranaturale. Autorul atrage atenţia asupra faptului că minunile individuale făcute de Isus sunt rare, că de fiecare dată Isus le-a cerut subiecţilor să nu spună nimănui ce li s-a întâmplat şi că El nu S-a lăudat cu minunile Sale, pentru că nu acestea erau lucrarea principală a lui Isus. Ele erau manifestări ale divinităţii Sale, o consecinţă naturală a caracterului Său, prin care El nu urmărea senzaţionalismul, ci anularea efectelor căderii în păcat. Yancey ne atrage atenţia asupra faptului că „Deşi credinţa poate da naştere minunilor, minunile nu dau neapărat naştere credinţei.“

În ultimele capitole ale celei de-a doua părţi, Yancey se concentrează asupra ultimei săptămâni din viaţa lui Isus şi a moarţii Sale, dar şi asupra Învierii. El observă că toţi evangheliştii vorbesc despre moartea lui Isus şi alocă un spaţiu consistent descrierii evenimentelor din Săptămâna Mare, ceea ce arată importanţa pe care au acordat-o evangheliştii morţii Sale, care arată la rândul ei importanţa pe care şi noi ar trebui să i-o acordăm.

„Crucea Îl redefineşte pe Dumnezeu ca Cel care este gata să renunţe la putere de dragul iubirii“, observă autorul. De asemenea, el remarcă faptul că „Numai în această zi, întâi înaintea liderilor religioşi şi apoi înaintea celor politici, numai când pretenţiile sale ar fi sunat cel mai absurd cu putinţă, numai acum recunoaşte El cine este. «Fiul lui Dumnezeu», le-a spus liderilor religioşi, care Îl aveau în mâna lor. «Un rege», i-a spus guvernatorului roman, care probabil că a râs în gura mare.“

În ceea ce priveşte învierea, autorul susţine că ea ne arată că moartea nu este finalul şi că sensul vieţii spre moarte nu e ireversibil.

Ultima parte a cărţii răspunde la întrebarea Ce a lăsat în urmă? Philip Yancey ne arată că Isus a lăsat în urmă ucenicilor săi învăţăturile Sale şi misiunea de le spune mai departe tuturor oamenilor, în urma împlinirii acestei misiunii luând naştere Biserica – trupul lui Isus pe pământ după Înălţare, care ne arată – sau ar trebui să ne arate – că Isus este încă printre noi şi poate lucra cu o putere mult mai mare decât dacă ar fi rămas pe pământ.

Mi-a plăcut foarte mult această carte pentru că te provoacă să te întorci la sursă şi să-L cunoşti pe Isus al Evangheliilor, să laşi la o parte orice fel de concepţii ţi-ai format despre El de-a lungul anilor pe baza filmelor, a cărţilor, a predicilor sau a şcolii duminicale.

Cartea dărâmă multe mituri sau păreri greşite despre Isus şi te invită să nu te mulţumeşti cu informaţii de mâna a doua despre El, ci să-L descoperi tu însuţi pe paginile Noului Testament şi să nu te mulţumeşti niciodată cu măsura în care Îl cunoşti pe Isus, să vrei să-L cunoşti mai mult şi mai mult tot citind şi recitind Evangheliile.

Fie ca, citind această carte, să-L cunoaşteţi pe Isus cel din Evanghelii şi să vă lăsaţi transformaţi de întâlnirea cu El.

Pentru mai multe informaţii despre Philip Yancey, cărţile sale şi planurile sale din prezent, vizitaţi site-ul oficial philipyancey.com.

.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: