Un strop de viață pentru părinți #64


Când copiii tăi păcătuiesc

Deseori ne luăm la întrecere cu copiii noștri și strigăm la strigătele lor, urlăm la urletele lor – încercând să depășim răul lor cu răul nostru și mai mare și mai urât decât cu bine.

Ținta este întotdeauna Evanghelia. Fiecare păcat are nevoie de un Mântuitor și fiecare copil are nevoie de un părinte care să li-L arate. Cheia este să te retragi ca să planifici răspunsul potrivit.

Doamne, vrem să ne pese mai mult de mântuirea veșnică a copiilor noștri decât de luptele lor prezente cu păcatul. Dă-ne ochi să vedem păcatul lor ca pe o ocazie de a le împărtăși Evanghelia mântuirii Tale cu blândețe și har. Îți mulțumim că ai luat și păcatele noastre asupra Ta pe acea cruce, Doamne. Ajută-ne să le răspundem copiilor noștri cu compasiune când păcătuiesc, știind că și noi suntem niște păcătoși salvați prin harul Tău. În numele lui Isus, amin.

Amber Lia și Wendy Speake, Parenting Scripts

Un strop de viață pentru părinți #59


Când (copiii) plâng din orice

Când sunt bebeluși, e treaba noastră să-i liniștim, dar pe măsură ce cresc, trebuie să-i învățăm să se liniștească singuri.

Mergi, nu alerga. Spune „Te aud… vin!”.

Empatia este esențială la orice vârstă și în orice etapă. Să nu obosim din pricina plânsetelor lor. Rămâi calm, mergi încet și înfașă-i cu blândețe, cu grijă, îngrijire și bunătate. Și nu uita: când ei plâng după tine, strigă și tu la Domnul după ajutor!

Doamne drag, Îți mulțumim că ne auzi plânsetele și ne încredem în Tine să-i mângâi și să-i liniștești pe copiii noștri când plâng. Dă-ne înțelepciune să știm cum să reacționăm la neliniștea lor emoțională. Și Îți mulțumim pentru modul în care Tu aduni lacrimile noastre într-o sticlă, fără să Te saturi de noi în slăbiciunile noastre. Vrem să fim mai asemănători cu Tine în această privință. Ajută-ne să iubim așa cum iubești Tu. În numele lui Isus, amin.

Amber Lia și Wendy Speake, Parenting Scripts

Un strop de viață pentru părinți #55


Când limbajul trupului este scenariul tău

Limbajul trupului trădează sau întărește limbajul verbal.

Cu timpul, am învățat să deprindem din nou modul în care să comunicăm cu trupurile noastre. Mai puțină dezaprobare ostentativă și mai multă empatie și har expresive, ceea ce a însemnat mai puține gesturi de strâns din buze, frecare a tâmplelor și umeri încordați, și mai multe fețe relaxate, respirație adâncă și ochi blânzi. Calmul și conversațiile pline de autocontrol au înlocuit reacțiile stridente.

Scenariul pe care vreau să-l strig de pe acoperiș se găsește într-o față blândă, un corp relaxat și o exprimare plină de empatie.

„Dă-mi voie să te ajut să devii calm, ca să te pot ajuta. Inspiră împreună cu mine timp de trei secunde, și expiră la patru. Haide, hai doar să respirăm. Îmi pasă.”

Am învățat că a mă alătura lor în imaturitatea lor în acest mod nu le oferă un model a ceea ce vreau să văd în copiii mei.

Amber Lia și Wendy Speake, Parenting Scripts

Un strop de viață pentru părinți #46


Doamne, am nevoie de ajutorul Tău. Unele dintre vorbele mele nu au efect. Multe dintre ele nu au efect. Am nevoie de cuvintele Tale. Cuvintele Tale să mă instruiască și Cuvintele Tale să curgă de pe buzele mele în locul alor mele. Da, Doamne, încep cu această mărturisire simplă: ce fac acum nu funcționează și am nevoie de ajutorul Tău. Tu promiți că atunci când Te căutăm cu toată inima, Te vom găsi. […] Fă să strălucească Cuvântul Tău pe calea creșterii copiilor mei, astfel încât să am înțelepciunea să știu ce să spun și ce să fac, astfel încât copiii mei să crească nu doar ascultându-mă și onorându-mă pe mine, ci să ajungă să Te onoreze și să Te asculte pe Tine. Am nevoie de Tine, Duhule Sfinte. Tu ești Ajutorul meu și am mare nevoie de ajutor. Îți mulțumesc că Îți pleci urechea spre mine și vii în ajutorul meu. Și, Doamne, deși mi-ar plăcea să văd cum îi transformi pe micii omuleți din casa mea, e ok dacă vrei să începi cu mine. În numele lui Isus, amin.

Scenariu pentru părinți: „O să încep să fac și să spun altfel lucrurile de acum înainte. S-ar putea să uit uneori și să fac greșeli și știu că și voi veți face greșeli, dar vreau să vorbesc cu voi așa cum Dumnezeu vorbește cu mine.”

Amber Lia și Wendy Speake, Parenting Scripts

Un strop de viață pentru părinți #40


Disciplina care corectează presupune:

(1) Să identifici acțiuni sau atitudini ale copilului tău care sunt inacceptabile atunci când le evaluezi după niște standarde explicite și clare, iar apoi

(2) Să acționezi prompt și hotărât pentru a-l face pe copil să se conformeze acelor standarde.

Copiii nu sunt ascultători în mod natural. Ascultarea trebuie învățată.

În starea lor de păcătoșenie nativă, ei nu se supun cu încăpățânare din dorința de a urmări plăcerea într-un mod care nu este constrâns de nicio autoritate exterioară.

Corectarea are loc datorită dragostei. Dragostea implementează corectarea pentru a-i proteja pe cei dragi să nu acumuleze consecințe negative, spre regretul ei sau al lui.

Sam Crabtree, Parenting With Loving Correction
%d blogeri au apreciat: