Bookfest 2023 – evenimente și liste de dorințe


Spre deosebire de ultimele ediții, anul acesta Salonul Internațional de Carte Bookfest are loc mai devreme, între 24-28 mai, la Romexpo, în pavilionul 𝐁𝟐.

Italia, țara invitat de onoare de anul acesta, alături de cei peste 200 de expozanți din România și Republica Moldova care-și pregătesc ultimele noutăți editoriale, își așteaptă vizitatorii miercuri, joi și dumincă de la 10-20, iar vineri și sâmbătă, de la 10-21.

Deschiderea oficială are loc miercuri, de la ora 12:00, în prezența invitatului special, Francesco Guida, autorul cărții Cealaltă jumătate a Europei: De la Primul Război Mondial până în zilele noastre.

Ca de obicei, ne-am făcut „temele” și vă prezentăm în continuare evenimentele care ne-au atras atenția din program, precum și listele noastre de dorințe.


Irina Trancă

Trebuie să recunosc că anul acesta am fost copleșită de avalanșa de noutăți interesante anunțate de mai multe edituri (de care am reușit să aflu până la publicarea acestui articol!) și am tot actualizat această listă timp de o săptămână! La un moment dat însă, trebuie să admiți înfrângerea și să închei lista, urmând să-ți fie dată din nou peste cap la fața locului.

Am inclus în această listă titluri de interes pentru mine și băiatul meu Mihai (7 ani și jumătate), unele pe care sigur le vom cumpăra, altele pe care doar vi le semnalez pentru că visăm să le avem cândva în viitor.

ACT ȘI POLITON

Nădejdea vindecă și Speranță și tărie de Katherine și Jay Wolf – Am aflat cu bucurie de curând că s-au tradus în limba română aceste titluri pe care le văzusem mai demult pe blogul lui Ann Voskamp și îmi doresc să le prezentăm în sezonul următor la CARTEA E O VIAȚĂ. Katherine și Jay Wolf sunt un cuplu căsătorit, iar ea a suferit un AVC la vârsta de 26 de ani în urma căruia a devenit o persoană cu dizabilități în scaun cu rotile. De-abia aștept să aflu cum gestionează cei doi această dramă și ce speranță mai poți avea în astfel de situații!

Grupul editorial ART

Noua viață a lui Sarah de Patricia MacLachlan – o carte subțirică, dar cu o poveste cu mult potențial, care pe mine m-a dus cu gândul la Căsuța din prerie de Laura Ingalls Wilder.

Un manual ilustrat al erorilor de argumentare de Ali Almossawi – foarte interesant conceptul, aș vrea măcar să-l răsfoiesc.

James și piersica uriașă de Roald Dahl – pentru Mihai, desigur.

Cornute cosmonaute de Carmen Tiderle, cu ilustrații de Petridean, o noutate în versuri ce va fi lansată vineri, 26 mai, de la ora 16:00.

Cronicile Domnișoarei Poimâine III: Misterul orașului Lunivineri de Adina Rosetti, cu ilustrații de Oana Ispir, o altă noutate pe care de-abia aștept să pun mâna, pentru că o aștept de vreo doi ani! Este ultimul volum al unei trilogii despre care am mai scris aici. Lansarea ei are loc sâmbătă, 27 mai, de la ora 16:00, în prezența autoarelor, dar eu sper să fie disponibilă și mai devreme la târg, pentru că este de fapt prima pe lista mea de priorități de cumpărat!

Cui i-e frică de Scufița Roșie? de Georgiana Chițac – o altă noutate al cărei titlu m-a atras, ce pare să răstoarne perspectiva din Scufița Roșie, astfel încât să fie cea a lupilor. Va fi lansată duminică, 28 mai, de la ora 13:00 la standul editurii.

Apă, praf și soare de Adriana C. Grigore – „Doi eroi îngemănați își înfruntă destinul într-un univers fabulos inspirat de basmele lui Petre Ispirescu”. Mi-a plăcut și coperta! Se lansează duminică, 28 mai, de la ora 12:00 la standul editurii.

Goodbye Ceaușescu! de Romain Dutter – „Road trip documentar prin România postcomunistă” în bandă desenată. De răsfoit!

BAROQUE BOOKS & ARTS

De ce Beethoven. Un fenomen în 100 de piese de Norman Lebrecht – și dacă nu ești neapărat interesat de acest subiect, volumul ăsta te impresionează prin concepția grafică (uitați-vă la marginea aia colorată!!!).

Bizanțul și cruciadele de Jonathan Harris – tot așa, de admirat și de răsfoit.

BOOKLET

Pădurea misterelor – Carte interactivă de Ramona Wultschner și Lisa Hänsch – o carte în care cititorul alege cum se continuă povestea pe parcursul ei.

Micul inventator. Dispozitivul de vorbit cu animalele de Suza Kolb – de când am văzut-o în librărie m-am gândit că ar fi perfectă pentru Mihai!

BOOKZONE

Mâine, mâine, poate mâine de Gabrielle Zevin – ador coperta asta! Nu știu dacă mi-ar plăcea și povestea, așa că tot ezit să o cumpăr, deși am văzut că este foarte apreciată.

CARTEA COPIILOR

Ziua Copilului în satul Hărmălaia de Astrid Lindgren, ilustrații de Ilon Wikland – și asta este pe lista scurtă de achiziții obligatorii, pentru că ne-a plăcut mult Crăciunul în satul Hărmălaia.

Unchiul Elefant de Arnold Lobel – pentru colecție, ne-a plăcut tot ce am citit de Arnold Lobel.

La picnic cu familia Șoricel de Kazuo Iwamura – idem, chiar dacă Mihai a cam depășit vârsta-țintă a acestei serii, e o serie prea drăguță să nu o avem pe toată!

Pippi Șosețica la cumpărături de Astrid Lindgren, ilustrații de Ingrid Nyman – nu avem niciun volum cu Pippi, dar eu am citit romanele Pippi Șosețica și Pippi Șosețica se îmbarcă, pe vremea când la noi nu au fost prea remarcate. Deci pe asta aș cam vrea-o pentru mine, dar presimt că o să fie printre cele la care renunț pentru altele. Vom vedea.

CORINT
Copilul de pe altă stea de Ross Welford – Ross Welford scrie niște povești foarte originale și suficient de profunde pentru a fi gustate și de adulți. Mi-a plăcut tot ce am citit scris de el și aceasta era pe listă de mult.

Grupul editorial HUMANITAS (principalul „vinovat” pentru rescrierea repetată a listei!)

Ultimii dinozauri: Piticii şi uriaşii din Insula Haţeg de Cristian Ciobanu, cu ilustrații de Ana Alfianu – a fost pe listă încă de când am văzut-o în pregătire, pentru că Mihai este pasionat de dinozauri și își dorește să devină paleontolog. Mă bucur că există în sfârșit și o carte pe această temă scrisă direct în limba română, de autori români. Se lansează sâmbătă, 27 mai, de la ora 12:00 la standul editurii. Vor vorbi: Cristian Ciobanu, Alexandru Stermin, Zoltán Csiki-Sava, Iustina Croitoru.

Povești despre speranță de Mihai Mănescu, cu ilustrații de Bianca Anton – Despre prima sa carte, Copacul dorințelor, am scris un articol în comparație cu filmul omonim, iar ambele mi-au plăcut foarte mult, așa că am mari așteptări și de la acest volum pentru un public mai tânăr. Se lansează duminică, 28 mai, de la ora 11:30, alături de Mihai Mănescu, Elena Pap, Mirela Nemțanu, Iustina Croitoru.

Radio Popov și copiii uitați de Anja Portin – un roman premiat în Finlanda și apreciat la nivel internațional, despre… niște copii și un radio :)). În fine, descrierea sună bine și sunt curioasă să mai citesc literatură și din alte spații culturale.

Motanul care și-a luat rămas-bun de Hiro Arikawa – Am scris despre romanul Memoriile unui motan călător de același autor aici, și deși nu sunt fan pisici, am ținut să menționez și această carte pentru aceia dintre voi care sunteți, dar și pentru că romanul mi s-a părut foarte bun. Acesta este un volum de povestiri care va fi lansat vineri, 26 mai, de la ora 16:00 la standul editurii, alături de Raluca Nicolae, Șerban Georgescu, Denisa Comănescu.

Moda în Țara RomâneascăÎntre Fanar, Viena și Paris, 1800–1850 de Tudor Dinu – moda este o altă pasiune de-a mea, iar acest volum mi s-a părut cu atât mai interesant cu cât prezintă moda de pe meleagurile noastre. Îmi doresc să ajung la lansarea de joi, 25 mai, de la ora 18:00, unde vor vorbi Tudor Dinu și Alina Pavelescu și care va fi urmată de prezentarea unei mici colecții vestimentare inspirate de moda epocii, realizată de Cătălina Tomescu și Mihaela Bachman.

Aventura dez-amăgirilor. Despre risipa lui Dumnezeu de Mihai Frățilă – o altă carte de pe lista scurtă de priorități. Celelalte cărți ale domniei sale le-am prezentat deja pe blog. Și la lansarea acestei cărți sper să ajung, are loc vineri, 26 mai, de la 15:30. Vor vorbi: Mihai Frățilă, Tatiana Niculescu, Ștefan Colceriu.

Ochiul și lucrurile de Andrei Pleșu – o reeditare cu adăugiri a unei cărți mai vechi despre artă și estetică

ȘI

Capodopere în dialog de Andrei Pleșu – o culegere în format mare a prezentărilor sale de artă difuzate în cadrul emisiunii Teleenciclopedia, în anii ‘70, vor fi lansate la Bookfest în prezența autorului, sâmbătă, 27 mai, de la ora 14:30, la standul editurii.

Alte mijlociri. Arest livresc la domiciliu. Cronici literare de Dan C. Mihăilescu – se lansează duminică, 28 mai, ora 12:00, alături de autor, Ioana Pârvulescu și Lidia Bodea.

LITERA

Viața mea în librăria Morisaki de Satoshi Yagisawa – o carte de un autor japonez despre o librărie, care stă de mult pe lista mea și cred că va mai sta o vreme

Mika în viața reală de Emiko Jean – Am mai citit de această autoare Tokyo pentru totdeauna (a cărei continuare o tot aștept…), iar acest nou roman se adresează unui public mai matur, având o protagonistă în vârstă de 35 de ani și abordează tema disjuncției dintre viața reală și imaginea pe care ne-o creăm pentru a-i impresiona pe alții.

Cum să ierți ce nu poți uita de Lysa TerKeurst – Am prezentat în emisiune cartea ei, Nu așa trebuia să fie, și m-am bucurat să o văd pe aceasta publicată de o editură laică.

NEMIRA

Shino nu își poate spune numele de Oshimi Shuzo – în sfârșit o manga care mă atrage și pe mine ca subiect și care pare să nu includă nimic dubios sau scârbos!

Fiica de la Auschwitz de Tova Friedman și Malcolm Brabant – un volum interesant ce cuprinde memoriile uneia dintre cele mai tinere supraviețuitoare ale Holocaustului, care avea doar 4 ani când a fost deportată într-un lagăr nazist.

Seria de Tilda Kelly, Pinguinul pitic, Urangutanul singurel și Salvarea puiului de koala – pentru Mihai, desigur.

PARALELA 45

Portalul magic 24: Valuri mari în Hawaii de Mary Pope Osborne – ultimul volum al seriei!

POLIROM

Făclia de smalț de Teodor Baconschi – volum în care autorul recomandă autori, artiști și gânditori, cărți și filme de neocolit. Lansarea va avea loc sâmbătă, 27 mai, de la ora 11:30, la standul editurii Polirom.

Miraculoasa viață uitată a lui Iris Cartier de Flavius Ardelean-Bachmann – un roman pentru copii scris de un autor român, care îmi sună a combinație de Alice cu Coraline, deci pare foarte promițător!

Vechile drumuri – O călătorie pe jos de Robert Macfarlane – aș vrea să o pregătesc pentru rubrica noastră de vară, Cărți cu dor de ducă.

PREDANIA – probabil la standul Editurii SOPHIA (unde, apropo, am văzut că este în pregătire o nouă carte de L.M. Montgomery, Tufișul de argint, care deduc că este traducerea romanului Pat of Silver Bush și sper să o găsesc la Bookfest!)

De la Crăiasa Zăpezii la Soarele Dreptății: O lectură creștină a poveștilor lui H. CH. Andersen de Ivona Boitan

SENECA

O casă capricioasă de Olga Grebennik – o carte pentru copii bilingvă, română-ucraineană, scrisă de autoarea Jurnalului de război despre care am scris aici. Pe baza acestei cărți are loc sâmbătă, 27 mai, de la ora 10:00, un atelier creativ pentru copii/ Вередливий будинок – Творча майстерня для дітей. Atelierul se adresează copiilor între 7 și 14 ani, vorbitori de limbă română și ucraineană.

TREI

Tot albastrul cerului de Méllisa da Costa – povestea unui road trip atipic, întreprins de un tânăr diagnosticat cu Alzheimer care dă anunț pentru un însoțitor, pe care aș vrea să-o prezint în seria Cărți cu dor de ducă.

Fata care a căzut în adâncurile mării de Axie Oh – un alt basm asiatic reinterpretat, a cărui copertă însă nu mi se pare că se ridică la înălțimea originalului.

Cartea care chiar nu voia să fie citită de David Sundin – pentru Mihai, evident, doar știți cât de mult i-a plăcut prima din serie!

TRITONIC

Către o istorie a cărții: carte, lectură și comert în România secolului XX de Sebastian-Raul Pavel – Știți că sunt pasionată de cărțile despre cărți. Majoritatea sunt însă traduse, așa că mă bucur să avem un studiu și despre realitatea din România.


Irina Enache

De această dată, și lista mea de dorințe și interese pentru Bookfest 2023 este mai lungă, în parte și pentru că am „lipsit” de la Târgul de Carte Gaudeamus din 2022, dar și pentru că, recent, am fost și eu uimită de toate noutățile editoriale, adresate chiar și celor mai „de nișă” interese ale mele.
Lista mea include cărți de istorie, călătorie sau geopolitică, știință popularizată și psihologie, biografii și povești, toate apărute relativ recent.

Editura HUMANITAS

Pentru că în curând voi pleca în Armenia, iată două cărți cum nu se poate mai potrivite, care sper să mă însoțească în călătorie:

Alte mențiuni:

Editura POLIROM

  • PS Episcop Dr. Macarie Drăgoi – În misiune pe tărâmul vikingilor. Mărturiile unui episcop pelerin – pentru că părintele Macarie Drăgoi este episcopul Europei de Nord, acesta este un volum care mă interesează în mod deosebit, datorită mărturiilor pe care le-a consemnat la intersecția creștinismului răsăritean cu cultura vestică, nordică, modernă și secularizată.

Editura YOUNGART

Pentru că povestea cu iz de basm slavic Ursul și privighetoarea m-a fascinat, abia aștept să îi citesc cele două continuări:

Editura RAO

Nu putea lipsi ceva de Tolkien, nu-i așa? De data aceasta, nu este cu sau despre creatorul Pământului de Mijloc, ci este vorba despre o carte scrisă de strănepotul acestuia:

Editura PUBLICA


Voi ce aveți pe lista de dorințe pentru Bookfest? În ce zi plănuiți să mergeți? V-a atras ceva din listele noastre?

Programul complet al evenimentelor îl găsiți AICI.

Vom reveni cu amănunte de la fața locului! Stay tuned!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: