Cei care ne urmăresc de mult timp poate vor sesiza diferența de formulare a titlului pentru articolul dedicat vizitei la Bookfest de anul acesta. Și asta pentru că, de la Gaudeamus 2018 încoace, nu am mai apucat să merg la un târg de carte TREI zile la rând!
Așadar, experiența de anul acesta nu am putut să o mai numesc doar „Un strop de Bookfest 2023”, pentru că în decurs de trei zile am avut parte de o adevărată „imersiune”, astfel încât până la sfârșitul ultimei zile aș fi putut lejer să îmi pun un ecuson de organizator și să fac tururi ghidate!
Cu toate acestea, tot am ratat să o duc pe Irina E. la standul Editurii Școala Ardeleană pentru cartea lui Paul Kingsnorth, pentru că, deși eram la a treia vizită, încă aveam parte de surprize și noutăți! De altfel, în fiecare zi a târgului am descoperit ceva nou, așa că pot spune că a meritat fiecare vizită!
În prima zi, miercuri, am mers cu băiatul meu, Mihai, și ni s-a alăturat și mama mea; a doua zi, joi, am mers cu soțul meu, iar a treia zi, vineri, am fost alături de Mihai, părinții mei, și, în final, și cu Irina Enache, ca să fim în formulă #ceov completă.
Am participat la un atelier De basm, la o lansare Humanitas, am admirat multe noutăți frumoase și – miracol! – am reușit să mă țin destul de bine de listă și să ne încadrăm în buget, aducând cu noi acasă câteva dintre ele!
Sper ca jurnalul nostru de Bookfest 2023 să vă inspire și să vă motiveze și pe voi să faceți o vizită în ultimele două zile de târg!
Prima zi de Bookfest, miercuri, 24 mai
După o călătorie care a durat 55 de minute, timp în care am schimbat 3 tramvaie, am ajuns cu Mihai la ora 11:25 la Pavilionul B2 de la Romexpo, pentru că ne doream să participăm la atelierul cu Adina Rosetti organizat de Asociația De Basm.
Până să înceapă atelierul însă, am dat o scurtă tură pe la editurile din apropierea standului Bookfest Junior și am avut grijă să mă duc la standul Editurii Arthur pentru a cumpăra volumul 3 al Cronicilor Domnișoarei Poimâine: Misterul orașului Lunivineri, pentru a putea să-o rog să-mi ofere un autograf (lansarea ei are loc abia duminică).
S-a bucurat să i-l aduc să-l vadă, pentru că atunci ținea și ea pentru prima dată volumul ei proaspăt tipărit, așa că mi-a promis că la sfârșit mi-l semnează.





Am participat la atelier, Mihai a primit și un penar cu niște instrumente de scris de la Maped și un balon, iar apoi ne-am dus să mâncăm și ne-am întâlnit și cu mama mea.




Am luat la rând editurile de pe lista noastră, de la care nu am avut decât două abateri. Eu mi-am luat noua ediție Micul prinț, într-o nouă traducere de Octavian Soviany, de la Editura Paralela 45 (redusă la 30 lei), iar Mihai a fost atras iremediabil de o carte dintr-o colecție nouă de la Editura Niculescu, Histronauții: O aventură în Egipt de Frances Durkin și Grace Cooke, pe care am și apucat să o citim deja.
Așa cum îi spune și subtitlul, cuprinde o poveste (în bandă desenată), ce presupune o călătorie în trecut, informații despre epoca respectivă și diverse activități. Colecția mai cuprinde volume despre Grecia, romani și vikingi. În timpul târgului, cărțile au o reducere de 35% din prețul de catalog, iar la cărțile pentru copii, se aplică o reducere de 50% la trei cărți cumpărate.
Iată cu ce am plecat acasă după prima zi de târg. Editurile în ordinea slide-urilor sunt Paralela 45 (30 lei), Arthur (34 lei – „Apă, praf și soare”, respectiv, 33 lei), Nemira (35 lei), Booklet (26 lei fiecare, cartea cu panda nu era nici ea pe listă), Paralela 45 (14 lei), Trei (27 lei), Humanitas Junior (47 lei), Cartea Copiilor (25 lei fiecare), Niculescu (35 lei).
Iată ce ne-a mai atras atenția la Editura Arthur (primele două) și Humanitas (următoarele trei):
Și niște poze cu decorul:




A doua zi de Bookfest, joi, 25 mai
De data aceasta am ajuns la Romexpo după-amiază, alături de soțul meu și am început turul cu zona opusă celei vizitate în ziua anterioară, în care nu apucasem să ajung.
Am ajuns astfel la standul Editurii Sophia & prietenii, unde am reîntâlnit-o pe Sladjana Gurgu de la Editura Predania (despre care am povestit aici), cu care am stat de vorbă ceva timp și care nu m-a lăsat nici de această dată să plec cu mâna goală. Mulțumesc!
Soțul meu și-a cumpărat și el o carte, Pedagogia lui Dumnezeu – Taina călăuzirii omului de Ierotheos, mitropolit al Nafpaktosului.



Am petrecut apoi ceva timp la standul Editurii Seneca, cel mai frumos stand, după părerea mea, unde ne-am minunat de decorul de poveste evadat din cărțile pentru copii ale scriitoarei ucrainene Olga Grebennik și unde s-a produs o ultimă deviere de la listă, când am cumpărat nu doar primul volum, O casă capricioasă, ci și pe al doilea, O săptămână fără doamna Aricioaică (două povești inspirate din evenimente reale) și 3 cărți poștale cu ilustrații din aceste cărți.
M-am dus apoi să-mi iau cele două romane de la Editura Trei (46, respectiv 34 lei), iar spre final, am prins Happy Hour la Corint (între orele 18-19) și mi-am luat și Copilul de pe altă stea de Ross Welford cu reducere 50% (30 lei).


În plus, i-am mai luat lui Mihai o trăistuță de la Lampadaria Design și niște carduri de vacanță de la Editura DPH (10 lei).
Ce alte cărți ne-au mai atras atenția azi: Editura Ratio et Revelatio, Ars Libri, Arthur, Humanitas.




A treia zi de Bookfest, vineri, 26 mai
În această zi am ajuns la Bookfest mai devreme decât mă așteptam și nici nu a mai fost nevoie să luăm cele trei tramvaie, pentru că ne-a adus tatăl meu cu mașina, pe mine și pe Mihai. Acolo ne-am întâlnit și cu mama mea și am mai cutreierat împreună pe unde nu apucaserăm deja.
La Editura Katartis găsiți niște oferte foarte bune, 50% reducere la seria de cărți muzicale cu Paco și la cea de artă și 35% reducere la Geografie cu ratonul Pălărie și alte titluri. Merită să le faceți o vizită!



Scopul principal al vizitei mele de astăzi era însă să ajung la lansarea cărții Aventura dez-amăgirilor – Despre risipa lui Dumenzeu de Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București, la care au participat, alături de autor, Tatiana Niculescu și Ștefan Colceriu. (Pentru cunoscători, doamna cu pălărie din poza din dreapta este Monica Broșteanu!)


Mi-am luat și câteva notițe pentru voi! Tatiana Niculescu a început prin a spune că este o carte surprinzătoare, care nu cade nicio clipă în stilul omiliei, nefiind vorba de o carte de predici. Este o carte de meditații, o carte a unui mărturisitor, de dezvoltare personală chiar, cu multe întrebări despre lumea în care trăim.
Ea ne dezvăluie ce ne poate aduce pedagogia durerii și este presărată cu experiențe personale, prin care autorul ne arată cum poate deveni dezamăgirea o mare eliberare. În plus, această carte cuprinde și rugăciuni, iar fiecare pagină aproape este un jurnal de lectură al Evangheliilor.
A luat cuvântul apoi Mihai Frățilă însuși, care și-a numit cartea „o broșurică” și ne-a asigurat că vom găsi în ea multe lucruri paradoxale.
La final, a vorbit și Ștefan Colceriu, pornind de la etimologia cuvântului „dezamăgire”, de la latinescul ad magos ire = să mergi la magi, să te lași îndus în eroare de tot felul de sofiști.
El a remarcat că această carte ne invită să citim Evanghelia într-o altă cheie, într-o lectură dinamică.
Acest dinamism este dat de structura sa foarte clară, pe trei planuri: lectura biblică, referirile la Biserica Greco-Catolică, unul dintre martirii regimului trecut, și realitatea vremurilor noastre, în speță, pandemia și războiul din Ucraina.
De altfel, Ștefan Colceriu a laudat remarcile autorului cu privire la acest război și susține că e foarte important să auzim de la ierarhi ai Bisericii despre această nenorocire.
Tatiana Niculescu a încheiat citind o rugăciune din carte și o concluzie a episcopului greco-catolic: Nu e, așadar, timpul să facem neapărat ceva, ci să devenim alți oameni.
Am stat apoi să primesc și eu autograf (cartea costă 26 lei la târg), iar apoi m-am reîntâlnit cu ai mei și ni s-a alăturat și Irina Enache și încă o prietenă, pe care le-am condus, după cum sugeram mai sus, ca pe un adevărat ghid ce devenisem după atâtea ture printre standuri.
Un moment amuzant, dar mai greu de redat în cuvinte a fost cel în care, admirând noi o carte la standul Editurii Humanitas, observ eu că pe partea cealaltă a raftului cu cărți trecea încet nimeni altul decât Preasfinția Sa, Mihai Frățilă, în ținută de mirean! Îi fac – cred eu – discret semn Irinei cu capul ca să vadă și ea și dânsul ne remarcă și, amintindu-și de mine de la lansare, ne urează „Lectură plăcută!”
Surprizele au continuat să apară: traistă cu Micul prinț la Paralela 45 (30 lei, m-am abținut de data asta!) și, tot aici, traducerea primului volum al seriei fantasy de Andrew Peterson, Saga Wingfeather – Cartea 1: Pe marginea Întunecatei Mări a Întunecimii.


Ce ne-a mai făcut cu ochiul: la standul Patriarhiei Române – Tipografia cărților bisericești, Spandugino, Pilot Books, Herald.




Și iată cu ce a plecat și Irina Enache acasă de la Editura Sophia și, pentru cei curioși, cartea lui Paul Kingsnorth la care nu am mai ajuns cu ea, dar pe care o găsiți la standul Editurii Școala Ardeleană.


Ah, și o poză cu standul țării invitat de onoare, Italia, pe care l-am pozat abia la final și în care de fapt nu am călcat, dar trebuia imortalizat și el!
Aici se încheie jurnalul de Bookfest 2023. Bookfest nu s-a încheiat încă, mai urmează două zile pline de evenimente și lansări interesante, așa că, dacă încă nu v-ați făcut drum pe la Romexpo, Pavilionul B2, mai aveți timp sâmbătă, de la 10-21 și duminică, de la 10-20!
Ne-am bucura să ne scrieți sau să ne arătați în social media ce v-a plăcut, ce v-ați cumpărat, mai ales dacă v-am inspirat în vreun fel și noi alegerile!