Nu cred că am mai fost atât de entuziasmată să scriu despre o vizită la Gaudeamus cum sunt după vizita de anul acesta! Și nu doar pentru că am reușit să mă țin destul de bine de lista pregătită de acasă (am renunțat la unele în favoarea altora de la fața locului), ci și pentru că am avut parte de o întâlnire specială despre care de-abia aștept să vă povestesc!
De data aceasta am mers însoțită de Mihai, băiatul meu și de tatăl meu dotat cu un aparat foto profesionist (sper că veți aprecia calitatea fotografiilor din prima parte a articolului!), iar în a doua parte a după-amiezei, după ce ei au plecat, mi s-a alăturat soțul meu, care m-a ajutat la rândul său cu niște fotografii mai bune decât aș fi putut face eu cu telefonul meu. Le mulțumesc cu această ocazie amândurora!
Așadar, în cele ce urmează vă invit să gustați un pic din atmosfera de la Gaudeamus și să vedeți cu ce cărți ne-am întors acasă!
Am început vizita cu câteva edituri cu care era Mihai familiarizat și, pentru că era chiar în dreptul unei intrări, prima dintre ele a fost Editura Arthur.






Am găsit repede cărțile de pe listă (uitând de cartea Adinei Rosetti, după care ne-am întors la final, exact la timp să o prindem pentru autograf!). Am ajuns exact când începea sesiunea de autografe și live-drawing cu Florin Bican și Dan Ungureanu și am fost chiar primii care am dat la semnat cartea Apolodor pe crestele Carpaților.



La minim 5 cărți cumpărate primiți cadou cartea Poveste de Crăciun de Charles Dickens, iar la orice achiziție primiți ornamente de brad cu cărți și personaj din Grinch, un oracol cu Olguța și alte materiale promoționale. Cărțile au în jur de 25% reducere față de prețul de catalog. Ce am luat noi variază între 29-33 lei.
De asemenea, tot la standul lor găsiți multe jocuri, jucării și produse cu personaje din cărți (mai ales din universul Harry Potter, dar și cu Moomini, Pippi Șosețica, Peter Rabbit, Peppa Pig, Alice etc.).
Eu mi-am luat o traistă (25 lei), care mi-a fost chiar foarte utilă la cărat haina și un mini-portofel cu Micul Prinț (33 lei).
Următorul stand la care ne-am oprit a fost cel al Editurii Paralela 45, pentru că era în drumul nostru, iar de acolo am luat primul volum din sub-seria Misiunile Merlin din seria mai mare Portalul Magic, Crăciun în Camelot de Mary Pope Osborne și Povestea băiatului care transformă în ciocolată tot ce atinge de Patrick Skene Catling. Acestea au avut o reducere de 15%, față de un preț de catalog oricum nu prea mare (22 lei, respectiv, 25 lei).


Ne-am dus apoi la standul Editurii DPH, deși nu era pe lista mea inițial, pentru că m-am gândit că i-ar plăcea să vadă ultimele apariții din seria cu Ema și Eric de Ioana Chicet-Macoveiciuc și am cumpărat CuMinte de Crăciun și Planeta este casa noastră – Ema și Eric reciclează. N-aș ști să vă spun ce reducere au avut, pentru că pe bon apare doar suma totală de 53 de lei, dar cred că a fost substanțială, pentru că altfel doar una dintre ele costă 40 de lei.



Tot la ei mi-a mai atras atenția o noutate tare drăgălașă, Șoricelul Fursec și un prieten minunat de Simona Epure, cu ilustrații de Lavinia Trifan (care a ilustrat și seria cu Ema și Eric), care mi s-a părut adorabilă, dar nu am mai cumpărat-o pentru că aveam altele pe listă.
Următoarea oprire a fost la standul Editurii Humanitas, de unde am luat Poveștile Bufniței: Insula libertății de Eric Emmanuel Schmitt, Invizibilii de Ioana Pârvulescu (la achiziția cărora primiți câte o insignă asortată) și Balade vesele și triste de G. Topîrceanu.


După ce am trecut și pe la Editura Katartis și pe la Frontiera (mai mult pentru poze), mi-am adus aminte că aveam treabă și la Editura Cartea Copiilor, așa că am căutat-o pe harta standurilor (care din păcate nu se găsește decât online) și am luat și de acolo aproape tot din ce aveam pe listă (am renunțat la vreo trei, pentru că le luasem pe cele neprevăzute de la Paralela 45 și DPH).









După alte câteva poze cu decorul de la Paralela 45, am revenit la Arthur pentru autograful Adinei Rosetti și, după ce am luat o pauză de stat jos, Mihai și tatăl meu au plecat, iar eu m-am îndreptat spre standul Kum.Ateliere & Friends (144), unde era programat evenimentul dedicat lui Anne, alături de Editura Predania.
Ajunsă la stand, am văzut că aveau cărțile cu Anne în prim-plan, calendarul, chiar și căni și semne de carte și cine era acolo m-a întrebat dacă poate să mă ajute. I-am spus că venisem pentru eveniment, mi-a zis că era programat să prezinte o colegă, eu i-am semnalat că mai erau 4 minute (și în preajmă nu mai era nimeni!) și până la urmă am intrat de-a binelea în vorbă cu cea care s-a dovedit a fi Sladjana Gurgu (traducător la Editura Predania) și apoi și cu soțul său, Ionuț Gurgu (directorul editurii).





Chiar dacă ceea ce trebuia să fie un eveniment de familiarizare a publicului cu Anne (ceea ce încerc și eu să fac aici pe blog de ceva timp încoace) s-a dovedit a fi doar o discuție între noi trei, eu m-am bucurat să le povestesc despre CARTEA E O VIAȚĂ și pasiunea mea pentru Anne și celelalte cărți de L.M. Montgomery, despre pasiunea pentru cărți pentru copii, iar Sladjana la rândul său s-a bucurat să descopere un așa mare fan al lui Anne, cu care să poată schimba o părere.
Așa de încântată a fost, încât mi-a făcut cadou ceea ce voiam de fapt să cumpăr și altele pe lângă: calendarul cu Anne, cană cu Anne, semne de carte, dintre care unul în formă de pălărie, făcut de fata ei, trei cărți ilustrate pentru copii și Ce a înțeles Betsy de Dorothy Canfield.
M-a durut inima să aflu că la evenimentul programat joi despre Cronicile din Avonlea la fel nu venise nimeni, așa că vă rog frumos, dacă ajungeți la Gaudeamus în acest weekend, faceți-le o vizită la stand și spuneți-le că v-am trimis eu! Și cumpărați măcar o carte, să susținem mai mult astfel de oameni cu inițiative valoroase!
După ce a ajuns și soțul meu am făcut câteva poze, iar apoi am dat curând peste Editura Eikon, de unde doream să iau Călătorie prin literatura japoneză. Reflecții de cititor-traducător de Anca Focșeneanu (25 lei).
Apoi m-am întors la Humanitas, de unde am luat doar Ora fermecată de Meghan Cox Gurdon, dar unde am pozat câteva dintre noutăți cu prețul de la târg (cu o reducere de 10% față de cel de catalog).
Am căutat apoi standul Editurii Sophia și, pe lângă, Emily adolescentă de L.M. Montgomery, am luat și O fată de modă veche de Louisa May Alcott. Ei aveau 20% reducere la tot.
După o necesară felie de pizza de la Jerry’s Pizza, am mai avut o ultimă oprire la standul Editurii Trei, de unde mi-am luat doar Ține minte de Lisa Genova, pentru că restul, deși mi le doream, mi s-a spus că „nu-mi trebuie” :)). Ei au 30% reducere la tot, ceea ce cred că este destul de bine.





În drum spre Editura Trei însă, am mai dat de Editura Spandugino și de cartea lui Wilhelm Dancă, Și cred, și gândesc. Viitorul unui dialog controversat (29 lei).
La final, câteva mențiuni bonus: prezența în premieră la un târg de carte în București a Editurii Signatura, pe care vă îndemn să-i vizitați la stand, noua ediție pentru tinerii cititori a cărții Omul în căutarea sensului vieții de Viktor E. Frankl la Editura Vellant și standul Bookoteca, un anticariat de carte în engleză, cu un spațiu destul de generos.



Acestea fiind zise, vă îndemn să faceți o vizită la Gaudeamus în acest weekend, care se anunță plin de evenimente interesante, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Dacă ajungeți, ne-ar plăcea să ne povestiți în comentarii sau în social media împresii și/sau ce v-ați cumpărat.
Ai suprins f fain! Noi am fost sâmbătă și într-adevăr a fost super aglomerat; nu am reușit să ne bucurăm așa mult de aranjamente, decor, dar am cumpărat ce ne-am dorit și ne-am bucurat totuși de aglomerația bună de cărți și oameni 🙂
Mulțumesc!