Guest post – Recomandări de lectură de la Andreea Ștefănică 2023


Așa cum v-am obișnuit, am rugat-o și în acest an pe Andreea Ștefănică, cea mai veche colaboratoare a noastră, să ne scrie o listă cu recomandări. Veți regăsi în lista ei o mare diversitate, de la romane contemporane și clasice la autobiografii și cărți de viață creștină (unele dintre ele prezentate și de noi în emisiune și pe blog). Iată în continuare cele 11 cărți pe care ni le recomandă ea în 2023.


Acolo unde cântă racii de Delia Owens (editura Pandora). Prima carte pe care am citit-o de pe telefon și pe care am terminat-o foarte repede. De regulă, cărțile foarte recomandate fie mă dezamăgesc, fie mă fac să mă alătur și eu mulțimii care spune: „TREBUIE să citești și tu cartea asta”.

„Acolo unde cântă racii” spune povestea unei fetițe pe care toți o părăsesc, astfel că în preadolescență trăiește deja singură, într-o baracă de pe lângă o mlaștină. Parcursul ei este interesant, izolarea îi afectează comportamentul, dar talentul ei și pasiunea ei pentru natură o ajută să supraviețuiască și să fie recunoscută. Filmul nu l-am văzut și nici nu simt nevoia să fac asta 😊.

Necredincioasa de Ayaan Hirsi Ali (editura Rao). Luiza, o prietenă de familie care împărtășește cu mine cărțile faine pe care le citește, mi-a împrumutat această carte și m-a „avertizat” că pe ea a tulburat-o și că nu e ușor de digerat. Și, da, cartea asta mi-a dat o stare foarte ciudată, m-a revoltat, m-a făcut să simt milă și neputință și mi-a deschis ochii să înțeleg că există o altă lume complet diferită de lumea în care trăim noi, creștinii. Povestea lui Ayaan Hirsi Ali, crescută într-o familie de musulmani, este extrem de dureroasă și de plină de suferințe fizice și emoționale. Ayaan Hirsi Ali reușește să scape din lumea ei și să ajungă în Europa, unde o ia de la zero cu totul și, într-un final, se adaptează la viața civilizată.

Triggers: Exchanging Parents’ Angry Reactions for Gentle Biblical Responses de Amber Lia și Wendy Speake. Cât de mult m-aș bucura dacă s-ar traduce și la noi cărțile scrise de Amber Lia! Mi-a plăcut mult faptul că accentul se pune pe schimbarea părinților înainte de a încerca să corectezi un comportament greșit al copilului și pe cum să folosești fiecare moment dificil ca pe o oportunitate de a învăța ceva util (tu, ca părinte, dar și pe copil). Este o carte împărțită în 31 de capitole scurte și este plină de soluții practice și de idei centrate pe Hristos și Scriptură.

Copiii de pe Volga de Guzel Yahina (editura Humanitas). O carte pe care am ascultat-o și care mi s-a părut ca un balsam pentru minte și suflet. Am citit și Zuleiha deschide ochii de aceeași autoare, și pot spune că mi-a plăcut mai mult Copiii de pe Volga. Deși este o carte tristă, modul în care dragostea și responsabilitatea îl transformă pe profesorul Iakob Ivanovici Bach este foarte încurajator. Bach a ales să iasă din confortul vieții lui, iar asta l-a costat multă suferință, dar și o împlinire pe care altfel nu ar fi găsit-o.

Alegerea: Acceptă cu bucurie posibilul de Edith Eger (editura Pandora). O poveste a unei supraviețuitoare a lagărului de la Auschwitz împletită cu lupta pentru supraviețuire în afara lagărului. Edith parcurge un drum extrem de greu, lung și dureros pentru vindecarea sufletului și a emoțiilor ei. Ajunge să aibă propriul cabinet de psihoterapie și îi ajută pe mulți oameni care se confruntă cu traume diferite, iar aceștia, fără să știe, o ajută pe ea în procesul de vindecare.
Edith a corespondat cu Viktor Frankl și l-a cunoscut personal, iar în această carte Edith o menționează și pe Corrie ten Boom și puterea ei de a-și ierta agresorul. Singurul regret pe care îl am este că nu am citit această carte în format fizic, aș fi vrut să subliniez multe citate din ea.

Ia-ți viața înapoi – obiceiuri zilnice într-o lume nebună de John Eldredge (editura Scriptum). O carte căreia nu i-am dat prea mult „credit”, dar care m-a surprins plăcut. Poate și pentru că am citit-o într-un moment în care mă simțeam epuizată și stoarsă de toate resursele fizice și emoționale. John Eldredge propune câteva soluții practice de a avea grijă de sufletul nostru, de a ne reconecta cu Dumnezeu și cu oamenii de lângă noi și de a trăi mult mai conștient de ceea ce se întâmplă în lumea reală, nu doar în cea virtuală. Da, auzim destul de mult de la amvoane că pentru a ne apropia de Dumnezeu trebuie să avem timp devoțional, să ținem post etc. (practici spirituale extrem de necesare și de bune), dar problema este că viețile noastre au devenit tot mai tumultoase și nu mai știm/nu mai reușim să practicăm disciplinele spirituale. Ei bine, John Eldredge „ne ia cu binișorul” și ne arată cât de dăunător este să fim tot timpul în alertă și cât de necesar este să fim intenționați în a lua pauze în care să rostim o rugăciune chiar acolo, în trafic, la birou, să petrecem timp în natură și să renunțăm la a mai naviga pe internet în fiecare minut liber pe care îl avem. (Am prezentat-o și noi într-un episod aici.)

Liturghia Obișnuitului: Practici sacre în viața de zi cu zi de Tish Harrison Warren (editura Gramma). O altă carte recomandată pe instagramul meu și cred că pe bună dreptate. Am simțit-o ca pe o carte proaspătă, actuală și practică. Ideea principală a cărții este că Îl putem descoperi pe Dumnezeu chiar și în cele mai neînsemnate lucruri pe care le facem și că rutina nu este dușmanul nostru, ci ne putem închina lui Dumnezeu în timp ce ne îndeplinim rolurile încredințate. O idee care mi-a plăcut mult spune așa: sfințirea nu este ceva abstract, ci creștem în sfințenie în timp ce ne cultivăm vocația specifică. Cred că e o carte care merită citită și care oferă o nouă perspectivă de a trăi viața creștină.

Trei surori de Heather Morris (editura Humanitas). După scrierea cărții Tatuatorul de la Auschwitz, autoarea este invitată să meargă în Israel pentru a afla povestea a trei surori, supraviețuitoare ale lagărelor Auschwitz-Birkenau, care i-au promis tatălui lor că vor avea grijă una de cealaltă mereu, indiferent de situațiile în care se vor afla. Această promisiune le-a urmărit toată viața și le-a fost baza la care s-au întors mereu și mereu în timpul cât au fost în lagărele naziste.

Micuțele doamne de Louisa May Alcott (editura Corint). Într-un final, i-a venit rândul și acestei cărți despre care cred că știți deja. Am mai spus aici pe blog că sunt multe cărți clasice despre care nu am știut și pe care nu le-am citit la timpul lor, dar când pot, mai încerc să recuperez. Mă bucur de acest gen de cărți curate, frumoase, delicate, dar în care abundă curajul, etica și buna creștere.

Și El a locuit printre noi de A.W. Tozer (editura Kerigma) a fost cartea care m-a ajutat să înțeleg mult mai bine Întruparea lui Hristos și, în acest fel, am simțit că am sărbătorit Nașterea Domnului Isus bucurându-mă mult mai mult de harul care ni s-a făcut prin faptul că Dumnezeu a venit printre noi. Autorul ne poartă într-o călătorie fascinantă prin Evanghelia după Ioan și ni-l prezintă pe Dumnezeul Creator, pe Dumnezeul fără început și sfârșit, pe Dumnezeul care a rânduit toate legile universului; ne prezintă lumea creată de El și, după ce în primele 50 de pagini ne ajută să înțelegem puțin din măreția Dumnezeului nostru și ne arată micimea noastră, ne oferă cea mai mare și mai bună veste pe care o putem primi: „A venit!”. Isus a venit! (Am prezentat-o și noi într-un episod aici.)

A fost odată un dulap de Patti Callahan (editura Trei). Cartea a fost un mod excelent de a încheia lecturile mele din anul 2022. Încă o dată sunt recunoscătoare blogului Cartea e o viață, pentru că aici am văzut această carte și mi-am cumpărat-o de la Gaudeamus. Sunt sigură că va vorbi și Irina despre ea, eu doar vreau să fiu încă o recomandare în plus că A fost odată un dulap este o carte caldă, frumoasă, emoționantă, care te poartă în lumea poveștilor și care arată cum acestea te pot transforma. Singura mențiune pe care aș face-o este că, dacă nu ați citit încă seria „Narnia” de C.S. Lewis (sau măcar Leul, vrăjitoarea și dulapul), va trebui să o faceți – doar așa veți înțelege bine povestea A fost odată un dulap.


Mulțumim, Andreea, pentru recomandări!

Mai multe dintre recomandările ei recente le puteți afla din emisiunea ei, Bibliofan, difuzată la Crossone Radio.

PS: Recomandările Andreei pe blogul nostru din anii trecuți: 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: