Gaudeamus 2022 – lista de dorințe și evenimente


Au trecut trei ani de la ultima ediție fizică a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România (despre care v-am povestit aici) și suntem bucuroase să vă anunțăm că cea de-a 29 ediție are loc anul acesta între 7-11 decembrie în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo din București.

Evenimentul este organizat de Radio România și este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.

Programul târgului va fi zilnic între orele 10:00 și 20:00, iar accesul publicului va fi gratuit.

În plus, evenimentele propuse pentru această ediție vor fi transmise, live și în înregistare, conform PROGRAMULUI DE EVENIMENTE anunțat al târgului. Acestea vor rămâne în arhiva ediției, pentru vizionare ulterioară.

Din păcate, anul acesta nu mai participăm în formulă completă la târg, dar Irina Trancă și-a pregătit lista de dorințe, a răsfoit catalogul expozanților și programul evenimentelor și vă prezintă în cele ce urmează rezultatul cercetării ei.


Ce de obicei, mi-am organizat lista după edituri, deși în mod clar acest Gaudeamus va fi dedicat Editurii Humanitas și Editurii Cartea Copiilor, judecând după câte titluri din oferta lor am pe listă. Dar să le luăm în ordine alfabetică.

EDITURA ARTHUR

Apolodor pe crestele Carpaților de Florin Bican, cu ilustrații de Dan Ungureanu – o nouă carte din seria „Apolodor Explorator”, care cu siguranță va ajunge în biblioteca noastră, având în vedere că avem deja restul colecției.

Vineri, 9 decembrie, de la ora 14:00 la standul Editurii Arthur va fi lansată această carte printr-o sesiune de lectură, live drawing și autografe, alături de autori.

De ce şi-a pierdut Balaurul tableta şi alte întâmplări fantastice de Adina Rosetti, cu ilustrații de Andrei Măceşanu – pentru mine, o nouă carte de Adina Rosetti nu are nevoie de prea multă prezentare, pentru că știu că va fi grozavă, iar aceasta se anunță a fi inedită și amuzantă, perfectă pentru serile de iarnă.

Tot vineri se va lansa și această carte, în același loc, de la ora 15:00, în prezența autorilor, care vor oferi autografe și vor pregăti o sesiune de live drawing.

Pași de balet de Noel Streatfield – Nu vă puteți închipui încântarea mea când am văzut că a fost în sfârșit tradusă această carte! Am auzit pentru prima dată de ea în filmul You’ve Got Mail, am văzut adaptarea cinematografică cu Emma Watson, iar câțiva ani mai târziu am găsit-o la biblioteca British Council și am citit-o, împreună cu alte câteva din aceeași serie, așa că sigur o voi adăuga în bibliotecă!

Noaptea de Elie Wiesel – Am întâlnit de-a lungul timpului citate din această carte, mai ales în cărțile lui Yancey, dar abia de curând am fost convinsă că merită să o citesc în întregime, după ce am văzut-o inclusă în proiectul #citeștecunoi de pe Instagram, unde Anastasia Ilie (@philotemis) a împărtășit mai multe citate din ea.

Pentru Mihai, mai am pe listă câteva titluri cu Ștrumfii care îi lipsesc din colecție și un titlu nou, Ștrumfii și pasărea-monstru.

EDITURA BOOKZONE

Războiul prin ochii unui copil. Mărturii din Ucraina de Yeva Skalietska – Înainte de începutul războiului, Yeva era o fetiță de 12 ani fericită, care tocmai își sărbătorise ziua de naștere alături de prietenii și colegii săi din Harkov. Iubea matematica, geografia și engleza, picta și cânta la pian.

Însă ziua de 24 februarie a schimbat tot, iar Yeva a devenit, la scurt timp, unul dintre cei 7,5 milioane de ucrainieni care au fost nevoiți să fugă din calea morții. A pornit la drum alături de bunica sa, cu doar câteva bagaje și un mare gol în suflet.

Jurnalul ei este jurnalul unui copil care a văzut adevărata față a războiului, jurnalul unui copil care folosește cuvinte simple pentru a descrie o realitate care pentru noi este de neimaginat.

EDITURA CARTEA COPIILOR

Fabule de Arnold Lobel – Pentru că ne-a plăcut Supa de șoricel de același autor.

Buhuță la el acasă de Arnold Lobel – Idem

Chirri și Chirriri. Povestea mării de Kaia Doi – Pentru că o avem pe prima deja și e absolut adorabilă.

Familia Șoricel merge la culcare de Kazuo Iwamura – Pentru că avem restul seriei și așteptam de mult un nou volum!

Mominii și pălăria magică de Alex Haridi și Cecilia Davidsson, după o poveste de Tove Jansson, ilustrații de Cecilia Heikkilä, Tove Jansson – O avem și pe prima din serie și, deși nu a părut să-l atragă în mod deosebit pe Mihai, aș vrea măcar să o răsfoim.

Crăciun în satul Hărmălaia de Astrid Lindgren, ilustrații de Ilon Wikland – N-am mai citit de mult ceva de Astrid Lindgren și mi-ar plăcea să mai descopăr din cărțile sale, dintre care multe sunt traduse la această editură.

Lotta și Crăciunul cu peripeții de Astrid Lindgren, ilustrații de Ilon Wikland – Idem

Uite, Madicken, ninge! de Astrid Lindgren, ilustrații de Ilon Wikland – Asta o am pe listă datorită prezentării foarte convingătoare a Andreei (@citim.si.ne.jucam), tot de pe Instagram.

EDITURA EIKON

Călătorie prin literatura japoneză. Reflecții de cititor-traducător de Anca Focșeneanu – Am descoperit această carte răsfoind programul evenimentelor și m-am bucurat foarte mult! Doamna Focșeneanu a coordonat teza mea de licență și am citit câteva dintre romanele traduse de dânsa, așa că sunt foarte curioasă să aflu despre munca din culise și impresiile personale.

Volumul se lansează vineri, 9 decembrie, de la ora 18:00 la standul Editurii Eikon, alături de alte două volume, Umbra muntelui de Ștefan Nicolae și De la Shogun citire. Istoria Japoniei și fanteziile Occidentului de Henry Smith. Prezintă Anca Focşeneanu, Monica Tamaş, Ion Bogdan Lefter, Ştefan Nicolae. Moderator: Valentin Ajder.

EDITURA HUMANITAS

Ora fermecată de Meghan Cox Gurdon – O carte despre lectura cu voce tare pe care o așteptam încă din primăvară când am scris seria Cum să crești un cititor.

Despre viață, destin și nostalgie de Horia Roman Patapievici – Nu am mai citit nimic de Patapievici, dar am participat la o lansare la care a vorbit el despre Galilei și mi-a plăcut prezentarea pe care a făcut-o Tatiana Niculescu acestei cărți. Lansarea ei are loc sâmbătă, 10 decembrie, la standul Editurii Humanitas, de la ora 16:45, în prezența autorului și a lui Gabriel Liiceanu.

Cu Isus pe calea rugăciunii de Brant Pitre – Mi-a plăcut cam tot ce am citit de acest autor (ale cărui cărți le găsiți prezentate și aici pe blog), așa că de-abia aștept să o citesc și pe aceasta!

Invizibilii de Ioana Pârvulescu – Dacă ne urmăriți de ceva timp, știți deja că eu sunt mare fan Ioana Pârvulescu, așa că o carte nouă scrisă de ea – prima pentru copii! – e ca și cumpărată! Și dacă mai este ilustrată și de Irina Dobrescu, nici nu mai am nevoie să știu despre ce e vorba (deși am citit și despre ce e vorba :D). Sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 12:00 are loc lansarea acesteia la standul Editurii, în prezența autoarei, alături de Liana Alexandru și Cristina Cioabă.

Poveștile Bufniței: Insula libertății de Eric Emmanuel Schmitt – avem deja primul volum din această serie, iar acesta l-am citit deja în franceză de la Institut și mie, cel puțin, mi-a plăcut mai mult decât primul.

Balade vesele și triste de G. Topîrceanu – o ediție foarte frumoasă (și ieftină!), care face parte dintr-o colecție mai mare de clasici, care mai cuprinde până acum Pinocchio de Carlo Collodi și Fram, ursul polar de Cezar Petrescu.

Cine a pus piper în mare? de Carmen Tiderle – Ne-a plăcut ce mai avem și ce am mai citit de ea, iar acest volum, deși mai vechi, nu se mai găsea, iar acum a fost reeditat.

Tărâmul pustiit și alte poeme de T.S. Eliot (ediție bilingvă) – Reacția mea când am văzut că este în pregătire acest volum: Finally! Am întâlnit deseori versurile lui T.S. Eliot și îmi doream să-i pot citi poemele integrale și în original. Cu atât mai bine dacă avem și o traducere, și nu oricare! Acest volum include traduceri de Șerban Foarță, Mircea Ivănescu, Sorin Mărculescu și Șerban Foarță & Adriana-Carmen Racoviță.

Babel. La început a fost Cuvântul de Dan Alexe – „o inițiere ludică în știința lingvisticii”, al cărei cuprins mi s-a părut foarte interesant.

Știința din filmul Interstellar de Kip Thorne (laureat al Premiului Nobel) – Asta e de făcut cadou, deși nu mă îndoiesc că e foarte interesantă (am văzut filmul, voi?).

EDITURA LITERA

Hygge Home de Meik Wiking – cartea perfectă de făcut cadou de Crăciun (mie una, sigur mi-ar plăcea s-o primesc! :D)

Inimile noastre rătăcite de Celeste Ng – un roman cu o intrigă interesantă, despre Bird, un băiat de 12 ani, care pornește în căutarea mamei sale, care își părăsise familia cu 3 ani în urmă, și care îl îndrumă acum printr-o scrisoare misterioasă și basmele pe care i le povestea când era mic.

EDITURA METEOR PRESS

Doamna Harris cucerește Parisul de Paul Gallico – Am vrut să văd filmul inspirat de această carte care a rulat toamna asta în cinematografe, dar nu am mai apucat. Îmi mai rămâne să citesc cartea în schimb (deși nu prea-mi place coperta).

EDITURA NICULESCU

Cealaltă soră Bennet de Janice Hadlow – Pentru fanii lui Jane Austen și ai romanului său Mândrie și prejudecată, iată un roman care scrie povestea lui Mary Bennet, sora ștearsă, mereu cu nasul în cărți, despre care nu aflăm mare lucru din romanul lui Austen. Foarte gros și foarte scump, aș vrea măcar să-l răsfoiesc.

EDITURA PARALELA 45

Povestea băiatului care transformă în ciocolată tot ce atinge de Patrick Skene Catling – Sună a ceva amuzant ce i-ar plăcea lui Mihai.

EDITURA SOPHIA

Emily adolescentă de L.M. Montgomery – După mai bine de un an de la apariția primului volum al acestei serii, Emily de la New Moon, iată că în sfârșit a apărut și cel de-al doilea! Eu le-am citit pe toate trei între timp în engleză, dar tot vreau să o am și în română, să nu rămână primul volum stingher. (În plus, eu sper în secret că mai apare ceva de L.M. Montgomery pe la Predania & co, cum s-a întâmplat la Bookfest, în afară de calendarul cu Anne, pe care sper să-l găsesc și la târg.)

Apropo de Anne, nu-mi vine să cred că cineva s-a gândit, în sfârșit, să organizeze nu unul, ci chiar două evenimente dedicate ei sau cărților cu ea chiar la Gaudeamus!

Primul dintre ele are loc joi, 8 decembrie, de la ora 14:00 la standul Kum.Ateliere & Friends și constă din prezentarea cărții Cronicile din Avonlea de L.M. Montgomery, apărută la Editura Predania (surpriza mea de la Bookfest 2022).

Al doilea, și mai interesant, are loc vineri, 9 decembrie, de la ora 16:00, tot la standul Kum.Ateliere & Friends și este un club de discuție cu Sladjeana, Maria și Ecaterina Gurgu, oamenii din spatele editurii și cititorii și prietenii lui Anne. Ce îndrăgim la personaj? Şi dacă o iubim pe Anne înseamnă ca am putea deveni prieteni? Haideţi să ne cunoaştem şi să aflăm! Hai! :))

După această paranteză, revin cu o ultimă carte de la Editura Sophia, din care Irina Enache a tradus pasaje pentru rubrica Devenind o prezență vindecătoare:

Cum să ne schimbăm în bine. Un preot, un psiholog, un plan de pr. dr. Nicholas Louh și Dr. Roxanne K. Louh

EDITURA TREI

A fost odată un dulap de Patti Callahan – NU-MI VINE SĂ CRED CĂ ERA SĂ RATEZ ACEASTĂ CARTE! Deși probabil că aș fi văzut-o pe la târg, dar chiar ar fi fost culmea-culmilor, pentru că este un roman pe care îl am pe listă de când am descoperit-o pe autoare, cu ocazia lecturii și prezentării romanului său despre C.S. Lewis și Joy Davidman, Surprinși de iubire. Dacă nu ați ghicit încă, romanul A fost odată un dulap se vrea a fi o poveste despre cum a fost scrisă seria Cronicile din Narnia și dacă ar fi să-mi iau o singură carte de la acest târg, aceasta ar fi!

Ține minte de Lisa Genova – Am citit Altfel… și totuși Alice de aceeași autoare acum câțiva ani și pot să spun că este una dintre cărțile care m-au marcat pe viață. Această nouă carte nu este un roman, ci o carte de non-ficțiune despre „știința de a memora și arta de a uita”.

Cel mai fericit om de pe pământ de Eddie Jaku – mărturia unui supraviețuitor de la Auschwitz care a murit abia anul trecut și care, atunci când a scăpat din lagăr a făcut un jurământ să zâmbească în fiecare zi.

Aventurile lui Sacha în țara instrumentelor muzicale imaginare de Iulian Tănase – se lansează duminică, 11 decembrie, de la ora 12:30 în spațiul de evenimente COLȚUL COPIILOR, dar sper să fie disponibilă și mai devreme, ca să o putem răsfoi.

EDITURA VELLANT

Omul în căutarea sensului vieții – Ediția pentru tinerii cititori de Viktor E. Frankl – trebuie să apară zilele astea, deci să sperăm că o vom putea răsfoi la târg. Pentru mine varianta originală a fost una dintre cărțile anului 2020, așa că nu pot decât să mă bucur de această adaptare pentru un public mai tânăr.

Ca întotdeauna, lista rămâne flexibilă și deschisă pentru surprizele care apar inevitabil la fața locului. Voi reveni cu un articol separat despre vizita mea la Gaudeamus.

Până atunci, vă invit să ascultați și interviul realizat de Andreea Ștefănică în emisiunea Bibliofan de la Crossone Radio, joi, 8 decembrie, de la ora 14:30, în care povestim despre Gaudeamus și cărți de făcut cadou.


Vouă ce cărți v-au făcut cu ochiul din lista noastră? Ce alte cărți aveți pe lista pentru Gaudeamus?

2 gânduri despre „Gaudeamus 2022 – lista de dorințe și evenimente”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: