Guest post: Ce cărți recomandă Andreea Ștefănică în 2019


Așa cum v-am obișnuit, am rugat-o și în acest an pe Andreea Ștefanică, o altă iubitoare de cărți și autoare de blog, să facă o listă de recomandări de lectură pentru voi. În lista ei veți regăsi două cărți pe care le-am prezentat și noi în emisiunea CARTEA E O VIAȚĂ, o carte pentru părinți pe care am recomandat-o și aici pe blog și una scrisă de una dintre scriitoarele mele preferate (Kate Morton). Citiți mai departe și descoperiți!

  1. Fiul risipitor: Povestea unei întoarceri acasă de Henri J.M. NouwenCartea prezintă reflecțiile personale ale autorului pe marginea tabloului lui Rembrandt, „Întoarcerea fiului risipitor”. Parcursul descris în cartea „Fiul risipitor – povestea unei întoarceri acasă” trebuie să fie și parcursul nostru: să ne întoarcem acasă, acolo unde putem auzi bine vocea iubitoare a Tatălui, să renunțăm la resentimente, gelozie și mânie, să nu mai căutăm încoace și încolo iubirea necondiționată, ci să începem să devenim ca Tatăl: milostivi, iubitori, gata să-i primim cu bucurie și să-i binecuvântăm pe cei care au nevoie de dragoste și acceptare. Această carte a devenit una dintre cărțile mele preferate.
  2. Viața în pantofii mei de Elisabeth Mittelstadt. Nu știu de ce unele cărți ajung târziu la mine…sau mai bine zis eu ajung târziu la ele. Povestea lui Elisabeth a apărut în 2012, dar eu am citit-o abia în 2018 și nu am lăsat-o din mână până nu am terminat-o. Dacă vreți să citiți o biografie care să vă motiveze, să vă inspire și să vă încurajeze, atunci trebuie să căutați „Viața în pantofii mei”. Cu această ocazie am redescoperit și revista Lydia, pe care o știam de când eram mică.
  3. Grădina uitată de Kate Morton. Cum spuneam…unele cărți le descopăr mai greu decât ar trebui. În 2018 am descoperit-o pe Kate Morton, iar romanul „Grădina uitată” (primul pe care l-am citit) m-a prins atât de tare, încât după ce l-am terminat am simțit nevoia să iau un caiet și un pix și să notez toate personajele, să le fac arborele genealogic și să mă gândesc la toate legăturile și secretele lor. Mai am de citit trei romane scrise de ea, din cele vreo șapte care au fost publicate. O recomand pe Kate Morton dacă vreți niște romane captivante și ușor de citit.
  4. Vremuri second-hand de Svetlana Aleksievici. Cartea este alcătuită din interviuri pe care autoarea le-a luat rușilor de diferite vârste și categorii sociale. Ceea ce aveau în comun acești oameni este că nu au reușit să se adapteze sistemului capitalist și, deși cei mai mulți dintre ei au avut de suferit enorm de pe urma comunismului, erau nostalgici cu privire la vremurile trecute, la liderii ruși și la sistemul dictatorial.
  5. Tatăl celuilalt copil de Parinoush Saniee. Romanul prezintă povestea unei familii iraniene, prin ochii unuia dintre copii. O carte despre datoriile unei mame, despre (ne)implicarea tatălui în viața copiilor, despre suferința copilului care a fost considerat prost pentru că a refuzat să vorbească, dar și despre povara pe care trebuia să o poarte fratele lui considerat capabil și deștept.
  6. Simplifică. Zece practici pentru detoxifierea sufletului de Bill Hybles. O carte care ne reamintește că a avea o viață simplă nu înseamnă să facem mai puține lucruri sau să căutăm mereu partea mai ușoară de la job/din slujire, ci să căutăm să facem ceea ce Dumnezeu ne-a chemat să facem. Autorul prezintă mai multe sfaturi practice, pentru mai multe aspecte din viața noastră, despre cum ne-am putea simplifica viața, astfel încât să nu ne mai încărcăm mințile și agendele cu lucruri nefolositoare și care ne împiedică să ne împlinim chemarea. O care numai bună de citit la început de an.
  7. Limite pentru copii de Henry Cloud și John Townsend. O carte pentru părinți, dar la fel de utilă pentru bunici, învățătorii de școală duminicală, educatori și profesori. Copiii au nevoie de limite și trebuie să învețe că acestea sunt bune pentru ei (le oferă protecție fizică, spirituală, emoțională) și că încălcarea lor are consecințe (imediate sau mai îndepărtate). Un material foarte bun pentru cei care au în responsabilitate creșterea și educarea unui copil.
  8. Pentru părinți. 14 principii biblice care îți pot schimba radical familia de Paul David Tripp. Tot din sfera cărților de parenting, încă o carte extrem de utilă celor care doresc să treacă dincolo de corectarea comportamentului pentru moment și care doresc să ajungă la inima copilului. Copilul trebuie să înțeleagă de mic că adevărata problemă este în inima lui și că de acolo vin neascultarea, răzvrătirea și egoismul, iar soluția pentru ca el să aibă un caracter frumos este să-l cunoască pe Hristos. Ce mi-a plăcut foarte mult la această carte este că autorul amintește de nenumărate ori că și noi părinții suntem ca niște copii și avem mereu nevoie de har, de corectare, de încurajare din partea lui Dumnezeu, iar noi trebuie să ne privim copiii așa cum ne privește Dumnezeu pe noi: cu îngăduință, empatie și dragoste.
  9. Lila de Marilynne Robinson. O poveste despre har, acceptare, iertare dar și despre cât de greu poate fi să accepți harul și dragostea fără să poți oferi nimic în schimb. Lila este o fetiță fără familie, care a fost crescută de o femeie vagaboandă și care ajunge să devină soția unui pastor. Această căsnicie le schimbă viața, deși Lila este mereu urmărită de amintirile triste din copilăria și tinerețea ei și este mereu pe picior de plecare.
  10. Promisiunea zorilor de Romain Gary. Un roman autobiografic despre copilăria și tinerețea autorului (petrecută în război), despre relația-mamă fiu și despre cât de departe poate merge o mamă în dragostea (exagerată și sufocantă) pentru fiul ei. Interesant este faptul că, deși au fost momente când și-a dorit să se elibereze de această „apăsare” a dragostei materne, fiul nu se poate detașa de mama lui care pare a fi omniprezentă.

PS: Recomandările Andreei din 2015, 2016, 2017, 2018.

PPS: Episodul dedicat cărții lui Nouwen, aici.

3 gânduri despre „Guest post: Ce cărți recomandă Andreea Ștefănică în 2019”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: