Guest post: Recomandări de lectură de la Andreea Ștefănică pentru 2020


Continuăm tradiția începută în 2017 de a o invita la început de an pe Andreea Ștefănică să ne împărtășească și ea câteva recomandări de lectură. Anul acesta remarc cu plăcere că două dintre recomandările ei se regăsesc și în listele noastre (O carte pe lună în 2020 și Recomandări de lectură pentru 2020), vă lăsăm pe voi să descoperiți care sunt. Fără alte adăugiri, iată ce ne recomandă Andreea să citim în 2020.

Istoria albinelor de Maja Lunde (Editura Humanitas). Acțiunea cărții se desfășoară pe trei planuri temporale: trecut, zilele noastre și viitor. Fiecare astfel de plan are în centru câte o familie a cărei viață este strâns legată de existența albinelor; familiile au o dinamică interesantă – o mamă care sacrifică tot, inclusiv relația cu soțul ei, pentru a afla ce s-a întâmplat cu copilul ei, un tată care este complet dezinteresat de propria familie, un fermier care nu înțelege că fiul lui nu dorește să continue tradiția familiei și care are alte aspirații pentru viața lui. Pe măsură ce avansezi cu cititul poți face diverse corelări și îți poți da seama de câteva subtilități interesante. Cartea se citește ușor, are capitole scurte și o consider destul de captivantă ca să o recomand chiar la începutul acestei liste.

Devenind o mamă puternică de Heidi St. John (Editura Life Publishers). Pe lângă faptul că această carte este printre cele mai bune cărți de parenting pe care le-am citit până acum, mă leagă de acest volum și faptul că am început să îl citesc a doua zi după nașterea fetiței mele. Autoarea este mama a șapte copii și pe lângă asta are și o mulțime de alte responsabilități și activități. M-am simțit încurajată citind această carte, dar am realizat și mai bine responsabilitatea care mi s-a încredințat. Heidi St. John afirmă că părinții din aceste zile se confruntă cu probleme, provocări și întrebări cu care generațiile anterioare nu s-au întâlnit și la care nici nu s-au gândit. Un adevăr din această carte care mi-a rămas bine întipărit în minte este că pot fi o mamă puternică dacă citesc Biblia și mă ancorez în Cuvânt. Fie că ești la început de drum, ca mamă, fie că ai ceva ani de experiență, această carte va fi cu siguranță o gură de aer proaspăt și te va ajuta să mergi mai departe plină de speranță.

Fiica lui Stalin de Rosemary Sullivan (Editura Corint). O biografie foarte interesantă și captivantă despre singura fiică a lui Stalin. Sentimentul pe care l-am avut în timpul lecturii a fost unul de tristețe și de compătimire pentru Svetlana. Eticheta: „fiica lui Stalin” a urmărit-o toată viața și orice a făcut sau și-a dorit să facă a fost umbrit de această nefericită realitate. Nu cred că există domeniu din viața Svetlanei care să nu fi fost umbrit de suferință, tristețe și nefericire: copilăria ei, viața spirituală, viața de familie, din punct de vedere economic, din punct de vedere emoțional, viața socială, totul este caracterizat de haos și neputință de a scăpa de traumele trecutului ei.

Creștinism pur și simplu de C.S. Lewis (Editura Humanitas). Deși sunt la a doua lectură a acestei cărți (prima dată am citit-o prin anul 2008), profit de faptul că spre finalul anului 2019 cartea a fost reeditată și este din nou la îndemâna tuturor. C.S. Lewis nu mai are nevoie de prezentare, iar cartea aceasta este poate cea mai cunoscută și recomandată din tot ce a scris C.S. Lewis. Este foarte potrivită și pentru cei care cred în Dumnezeu, care caută să trăiască potrivit cu valorile Lui, dar și pentru cei care au multe întrebări despre credință, religie, valori. Și bineînțeles un material bun pentru cei care sunt în căutarea dovezilor despre existența/inexistența lui Dumnezeu. În concluzie, o carte pentru toate gusturile 😊.

Bucureștiul meu (Editura Humanitas). Un volum colectiv din care putem afla detalii interesante învăluite de emoția celor care povestesc despre copilăria și tinerețea lor petrecute în București. Când citesc astfel de cărți, despre orașe și oamenii care au trăit în anumite zone încep să am anumite sentimente față de acele locuri și încerc să privesc dincolo de ziduri și clădiri. Casele, străzile, parcurile… chiar dacă suferă schimbări de-a lungul timpului, ele fac parte din amintirile noastre, ale oamenilor. Dacă locuiți în București cred că merită să citiți această carte. La fel cum merită să răsfoiți și albumul: Bucureștiul mutilat de Andrei Pandele (Editura Humanitas). Fotografiile stau ca mărturie despre marile demolări din capitala țării, despre imensul șantier din sudul țării, despre tristețea oamenilor care erau obligați să se mute „la bloc” pentru ca Ceaușescu să poată demola după bunul plac și fără milă tot ceea ce îl împiedica să-și ducă la îndeplinire planurile lui „arhitecturale”.

Casa de la Riverton și Orele îndepărtate de Kate Morton (Editura Humanitas). Iată că am reușit să termin în 2019 romanele scrise de Kate Morton. Am citit și Fiica Ceasornicarului apărută recent, dar dacă ar fi să fac o clasificare a cărților lui Kate Morton, Fiica Ceasornicarului ar fi pe ultimul loc. Toate romanele ei urmează aceeași structură, sunt pline de mister și te poartă în timp printre personaje interesante și case pline de secrete.

Călătoare pentru Domnul de Corrie ten Boom (Editura Casa Literaturii Creștine). Cartea Călătoare pentru Domnul este oarecum o continuare a experiențelor descrise în Refugiul, în ea fiind povestite călătorile pe care Corrie ten Boom le-a făcut după ce a fost eliberată din lagăr. Așadar cărțile ar trebui citite în această ordine (Refugiul, și apoi Călătoare pentru Domnul) pentru a avea întreaga imagine a vieții lui Corrie ten Boom. Inițial am crezut că acest volum va fi unul mai puțin interesant decât Refugiul, că va fi o carte plină de diverse adevăruri generale, povestite într-un mod plictisitor. Din fericire m-am înșelat și vă garantez că veți rămâne surprinși de frumusețea vieții autoarei și de experiențele inedite de care a avut parte după eliberarea din lagăr.

Răzbunarea iertării de Éric-Emmanuel Schmitt (Editura Humanitas). Toate cărțile lui Schmitt pe care le-am citit mi-au lăsat un sentiment de „wow, ce carte faină”, iar cele patru nuvele adunate sub titlul Răzbunarea iertării sunt cu siguranță printre preferatele mele. În aceste povești sunt surprinse mai multe tipologii umane, iar firul roșu care străbate cartea este, bineînțeles, iertarea. Cu siguranță cea mai emoționantă nuvelă dintre cele patru este Domnișoara Butterfly. Dacă nu ați citit încă nimic de Éric-Emmanuel Schmitt, cu siguranță această carte vă va face să-i îndrăgiți stilul și să căutați și celelalte cărți ale lui.

George Müller. Desfătat în Dumnezeu de Roger Steer (Editura Casa Literaturii Creștine). Această biografie împreună cu Autobiografia lui George Müller (Editura Perla Suferinței) ne oferă o perspectivă completă asupra vieții, lucrării și relației cu Dumnezeu a unui om care a ales să trăiască prin credință până în cele mai mici detalii. Astfel a reușit să construiască 5 orfelinate, să călătorească foarte mult pentru a predica, să fie o încurajare pentru o mulțime de credincioși și o mărturie în favoarea existenței lui Dumnezeu pentru cei necredincioși. Dacă aveți nevoie de un impuls și de o încurajare, acum la început de an, în a crede în promisiunile lui Dumnezeu, atunci cărțile despre George Müller sunt mai mult decât indicate.


Mulțumim, Andreea, pentru recomandări!

Listele Andreei din anii trecuți le găsiți aici: 2017, 2018, 2019.

Episodul CARTEA E O VIAȚĂ în care am vorbit despre Călătoare pentru Domnul de Corrie ten Boom – AICI

Episodul CARTEA E O VIAȚĂ în care am vorbit despre Autobiografia lui George Müller AICI

Un gând despre „Guest post: Recomandări de lectură de la Andreea Ștefănică pentru 2020”

  1. A republicat asta pe Andreea Ștefănică și a comentat:
    Autoarele blogului Cartea e o viață m-au invitat și în acest an să fac o listă de recomandări din cărțile pe care le-am citit în 2019. Trecând peste repetările de cuvinte și exprimarea școlărească (nu e ușor să scrii în timp ce copilul se joacă zgmotos și te întrerupe din cinci în cinci secunde să te întrebe sau să-ți spună ceva), sper ca titlurile din această listă să vă inspire planul de lectură din acest an.
    Pe blogul „Cartea e o viață” veți găsi și alte recomandări de cărți bune.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: