Guest post: Recomandări de lectură de la Andreea Ștefănică 2018


Așa cum v-am obișnuit, și anul acesta am rugat-o pe Andreea Ștefănică să facă o listă de recomandări de lectură pentru cititorii acestui blog. Mulțumim, Andreea!


 1. Tot ce merită Dumnezeu de N.T. Wright. O carte care vorbește despre închinarea individuală/închinarea bisericii și despre măreția lui Dumnezeu. Un capitol al acestei cărți care mi-a plăcut în mod deosebit vorbește despre slăbiciune, eșec și dezamăgire ­ dar autorul arată că, dacă toate acestea sunt lăsate în seama lui Dumnezeu, ele pot fi transformate în instrumente ale vindecării pentru ceilalți oameni (autorul se referă în mod special la vindecare emoțională, psihologică, socială și culturală).
 2. Minciuni pe care le cred femeile și adevărul care le eliberează de Nancy Leigh DeMoss. Cartea asta am primit-o de la două prietene în primele luni ale anului 2017. Știam de ea de foartă multă vreme, dar pentru că titlul ei nu m-a atras deloc nu am fost interesată să o citesc. Se pare însă că m-am înșelat, pentru că s-a dovedit că mi-a oferit anumite răspunsuri și mi-a fost de ajutor. Autoarea abordează câteva domenii în care noi femeile suntem mai sensibile și mai predispuse la amăgire (circumstanțe, emoții, căsnicie, priorități, copii etc) și, bineînțeles, ne îndreaptă privirea spre Adevăr.
 3. Suflete zbuciumate de Stefan Zweig. Am cumpărat cartea asta acum 2-3 ani de la anticariat, dar abia anul ăsta m-am hotărât să o citesc (ediția pe care o am este foarte veche și aspectul ei nu m-a atras deloc). Romanul prezintă durerosul proces de conștiință al sublocotenentului Anton Hofmiller, vinovat, din lașitate, de moartea tinerei Edith von Kekesfalva, iar acțiunea se petrece într-un orășel de provincie din vechea Austro-Ungarie.
 4. Strada Sardinelor de John Steinbeck, unul dintre autorii mei preferați. Romanul este o „colecție” de personaje care mai de care mai stângace, simple și excentrice în același timp care își duc viața la periferia orășelului Monterey. Doc, personajul principal, este un biolog marin care adună și studiază creaturi ale oceanului pe care le trimite către muzee și laboratoare de pe întreg continentul. Autorul le-a dat din nou viață personajelor sale și în romanul „Joia Dulce” apărut nouă ani mai târziu.
 5. Printesa și Goblinii și Prințesa și Curdie de George MacDonald. Sunt două cărți apărute în anul 2017 la editura Casa Cărții din Oradea, iar povestea fiecărui volum este potrivită pentru întreaga familie – de la copii până la bunici. Personajele principale sunt prințesa Irene și băiatul‑miner Curdie, călăuziți discret de o misterioasă și înțeleaptă stră-străbunică. Povestea scrisă de George MacDonald (tată a 11 copii, pastor și autor) este captivantă, plină de învățătură și oferă fiecărui cititor posibilitatea să se identifice cu frământările, dilemele, căderile și reușitele lor. De asemenea, se poate face o serie întreagă de paralele între întâmplările din carte și cele din Biblie.
 6. Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor de Gary Chapman și Ross Campbell. Un copil care simte că este iubit va avea mai multe șanse de a-și atinge adevăratul potențial în această lume. Cam asta e ideea cărții „Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor” scrisă de Gary Chapman și Ross Campbell. Deși autorii cărții vorbesc mult despre importanța iubirii în viața unui copil, ei nu exclud rolul regulilor, al interdicțiilor, al pedepselor. Iar când un părinte intercalează aceste părți mai puțin plăcute (dar necesare) cu dragoste, iertare și înțelegere nu poate decât să iasă bine.
 7. Churchill de Paul Johnson. Dacă sunteți pasionați de istorie și de biografii, trebuie să aveți în vedere această carte. Winston Churchill a fost unul dintre cele mai mărețe personaje ale secolului XX și cred că majoritatea dintre voi veți fi surprinși că pe lângă cariera politică în care a excelat și pentru care este cunoscut, Churchill a fost și scriitor și pictor.
 8. Inocenții de Ioana Pârvulescu. Cred că acest roman a mai fost recomandat pe acest blog, dar mi-a plăcut prea mult pentru a nu-l aminti și eu. Singurul regret pe care îl am cu privire la această carte este că nu am citit-o mai devreme. Este o carte plăcută, relaxantă, plină de informații interesante despre țara noastră și o carte care obligatoriu te duce cu gândul la copilărie.

PS: Recomandările Andreei din 2015, 2016, 2017.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

3 gânduri despre „Guest post: Recomandări de lectură de la Andreea Ștefănică 2018”

 1. A republicat asta pe Andreea Ștefănică și a comentat:
  Irina se ține de tradiție și publică pentru al IV lea an consecutiv recomandări de lectură pentru noul an.
  Iată mai jos câteva dintre cărțile pe care le-am citit în 2017.
  Alte două liste cu propuneri de lectură pentru noul an le găsiți pe blogul Cartea e o viață.
  Lecturi cu folos!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s