După cum spuneam săptămâna trecută, luna ianuarie se anunță festivă la noi pe blog. Iar astăzi serbăm doi autori foarte diferiți ca stil și abordare: este vorba despre Max Lucado și John Piper.
Max Lucado (11 ianuarie 1955) este un autor american și slujitor în cadrul Oak Hills Church, în San Antonio, Texas.
Adolescența sa a fost o perioadă de rebeliune, însă a marcat și momentul întoarcerii sale la Dumnezeu; a început să se întrebe dacă nu cumva viața înseamnă mai mult decât alcool și petreceri. După acel moment hotărâtor, a absolvit Abilene Christian University și a început ca pastor asociat al unei biserici mici….iar restul e istorie. Acolo a început să scrie în buletinul bisericii, și acolo și-a descoperit pasiunea pentru slujirea oamenilor, pentru scris și pentru plantarea bisericilor.
A scris prima carte în 1985 și iată că acum a ajuns la aproape 100 de cărți, care s-au vândut în mai mult de 120 milioane de copii, fiind traduse în 54 de limbi.
Nouă ne-a plăcut încă de la început stilul său poetic, cald și foarte plastic și am folosit cărțile sale ca devoționale pentru perioada Paștelui sau pentru Crăciun, pentru că ne-au ajutat să ne imaginam acele evenimente nu doar cu mintea, „teologic”, ci și cu inima.
În general, cărțile sale aduc mesaje încurajatoare pentru cei care sunt în suferință, se simt singuri sau sunt descurajați. (se poate observa asta încă din titluri).
Dacă sunteți interesați de mai multe materiale marca Max Lucado, aveți de unde alege: devoțional, podcast, blog și multe altele, găsiți pe maxlucado.com.
Dintre cărțile pe care le-am prezentat și noi în emisiunile CARTEA E O VIAȚĂ și aici pe blog se numără:
„El a ales piroanele“
„Călătorie fără bagaje“
„Când Dumnezeu S-a apropiat“
„3:16 – Numerele speranţei“
„Nu-i de mirare că e numit Mântuitorul“
„El încă dă pietre la o parte“
„Calmul din mijlocul furtunii“
„Asemenea lui Isus”
„Înainte de amin”
„Poți să treci și peste asta”
„Nu te îngrijora”
„Speranță de neclintit”
„Fiecare zi merită o șansă”
Max Lucado nu scrie doar pentru adulți, așa că menționăm și două serii pentru copii pe care le-am mai recomandat pe blog:
Seria Comoara Copilariei: Cadoul lui Iacov, Drumul spre casă, Mielușelul șchiop, Te-ai întrebat vreodată?
Seria Regelui: Băiatul și marea, Cântecul Regelui, Copiii Regelui, Fiindcă te iubesc, Pălărie pentru Ivan
Au fost sezoane la rând ale emisiunii CARTEA E O VIAȚĂ din care atât Max Lucado, cât și John Piper, au fost nelipsiți. Însă John Piper (11 ianuarie 1946) se află oarecum la polul opus, pentru că tonul său este de cele mai multe ori foarte serios, chiar mustrător.
În cărțile sale, în special cele pe care le-am prezentat și noi în emisiuni, el încearcă să revină la o Evanghelie adevărată și nediluată, care să reflecte gloria lui Dumnezeu și să cheme oamenii la pocăință și la trăirea unei vieți neirosite. De asemenea, el folosește conceptul de „hedonism creștin”, care înseamnă de fapt că Dumnezeu este cel mai mult glorificat în noi atunci cand noi ne găsim desfătarea și împlinirea în El, și nu în alte lucruri. Nu e de mirare că organizația sa se numește Desiring God, iar tema aceasta, „a-L dori pe Dumnezeu”, cu toate implicațiile ei pentru viața noastră, este prezentă în aproape toate cărțile sale.
„Când nu-L doresc pe Dumnezeu“
„Ce pretinde Isus de la lume”
„Însetat după Dumnezeu“
„Dumnezeu e Evanghelia“
„Nu-ţi irosi viaţa“
John Piper a fost pastor la Biserica Baptistă Betleem din Minneapolis, Minnesota, din 1980 până în 2013. A crescut în Carolina de Sud şi a studiat la Wheaton College, unde a simţit pentru prima dată chemarea lui Dumnezeu pentru lucrare. A obţinut diplome de la Seminarul Teologic Fuller şi Universitatea din Munchen.
John Piper este autorul a aproape 70 de cărţi, iar materialele rezultate în urma a peste 30 de ani de predicare şi învăţătură sunt disponibile gratuit pe site-ul desiringGod.org., inclusiv o parte din cărţile lui în format pdf. Tot acolo puteți găsi articole, studii biblice interactive devoționale, un podcast și sesiuni de întrebări și răspunsuri.
Iată doi autori prolifici, prezenți de multă vreme atât pe piața de carte creștină din România, cât și la noi pe blog – iar dacă nu i-ați descoperit până acum, sperăm că v-am stârnit curiozitatea să alegeți măcar unul dintre titlurile de mai sus, sau să le faceți o vizită pe site-urile lor.