Aniversări literare #2 – Max Lucado și John Piper


După cum spuneam săptămâna trecută, luna ianuarie se anunță festivă la noi pe blog. Iar astăzi serbăm doi autori foarte diferiți ca stil și abordare: este vorba despre Max Lucado și John Piper.

Max Lucado (11 ianuarie 1955) este un autor american și slujitor în cadrul Oak Hills Church, în San Antonio, Texas.

Adolescența sa a fost o perioadă de rebeliune, însă a marcat și momentul întoarcerii sale la Dumnezeu; a început să se întrebe dacă nu cumva viața înseamnă mai mult decât alcool și petreceri. După acel moment hotărâtor, a absolvit Abilene Christian University și a început ca pastor asociat al unei biserici mici….iar restul e istorie. Acolo a început să scrie în buletinul bisericii, și acolo și-a descoperit pasiunea pentru slujirea oamenilor, pentru scris și pentru plantarea bisericilor.

A scris prima carte în 1985 și iată că acum a ajuns la aproape 100 de cărți, care s-au vândut în mai mult de 120 milioane de copii, fiind traduse în 54 de limbi.

Nouă ne-a plăcut încă de la început stilul său poetic, cald și foarte plastic și am folosit cărțile sale ca devoționale pentru perioada Paștelui sau pentru Crăciun, pentru că ne-au ajutat să ne imaginam acele evenimente nu doar cu mintea, „teologic”, ci și cu inima.

În general, cărțile sale aduc mesaje încurajatoare pentru cei care sunt în suferință, se simt singuri sau sunt descurajați. (se poate observa asta încă din titluri).

Dacă sunteți interesați de mai multe materiale marca Max Lucado, aveți de unde alege: devoțional, podcast, blog și multe altele, găsiți pe maxlucado.com.

Dintre cărțile pe care le-am prezentat și noi în emisiunile CARTEA E O VIAȚĂ și aici pe blog se numără:

El a ales piroanele
Călătorie fără bagaje
Când Dumnezeu S-a apropiat
3:16 – Numerele speranţei
Nu-i de mirare că e numit Mântuitorul
El încă dă pietre la o parte
Calmul din mijlocul furtunii
Asemenea lui Isus
Înainte de amin
Poți să treci și peste asta
Nu te îngrijora
Speranță de neclintit
Fiecare zi merită o șansă

Max Lucado nu scrie doar pentru adulți, așa că menționăm și două serii pentru copii pe care le-am mai recomandat pe blog:

Seria Comoara Copilariei: Cadoul lui Iacov, Drumul spre casă, Mielușelul șchiop, Te-ai întrebat vreodată?
Seria Regelui: Băiatul și marea, Cântecul Regelui, Copiii Regelui, Fiindcă te iubesc, Pălărie pentru Ivan


Au fost sezoane la rând ale emisiunii CARTEA E O VIAȚĂ din care atât Max Lucado, cât și John Piper, au fost nelipsiți. Însă John Piper (11 ianuarie 1946) se află oarecum la polul opus, pentru că tonul său este de cele mai multe ori foarte serios, chiar mustrător.

În cărțile sale, în special cele pe care le-am prezentat și noi în emisiuni, el încearcă să revină la o Evanghelie adevărată și nediluată, care să reflecte gloria lui Dumnezeu și să cheme oamenii la pocăință și la trăirea unei vieți neirosite. De asemenea, el folosește conceptul de „hedonism creștin”, care înseamnă de fapt că Dumnezeu este cel mai mult glorificat în noi atunci cand noi ne găsim desfătarea și împlinirea în El, și nu în alte lucruri. Nu e de mirare că organizația sa se numește Desiring God, iar tema aceasta, „a-L dori pe Dumnezeu”, cu toate implicațiile ei pentru viața noastră, este prezentă în aproape toate cărțile sale.

Când nu-L doresc pe Dumnezeu
Ce pretinde Isus de la lume
Însetat după Dumnezeu
Dumnezeu e Evanghelia
Nu-ţi irosi viaţa

John Piper a fost pastor la Biserica Baptistă Betleem din Minneapolis, Minnesota, din 1980 până în 2013. A crescut în Carolina de Sud şi a studiat la Wheaton College, unde a simţit pentru prima dată chemarea lui Dumnezeu pentru lucrare. A obţinut diplome de la Seminarul Teologic Fuller şi Universitatea din Munchen.

John Piper este autorul a aproape 70 de cărţi, iar materialele rezultate în urma a peste 30 de ani de predicare şi învăţătură sunt disponibile gratuit pe site-ul desiringGod.org., inclusiv o parte din cărţile lui în format pdf. Tot acolo puteți găsi articole, studii biblice interactive devoționale, un podcast și sesiuni de întrebări și răspunsuri.


Iată doi autori prolifici, prezenți de multă vreme atât pe piața de carte creștină din România, cât și la noi pe blog – iar dacă nu i-ați descoperit până acum, sperăm că v-am stârnit curiozitatea să alegeți măcar unul dintre titlurile de mai sus, sau să le faceți o vizită pe site-urile lor.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: