În 2014 am citit prima dată o carte de Advent și am construit împreună cu soțul meu un calendar de Advent. De atunci, am inclus în tradițiile noastre de Crăciun o formă sau alta de calendar și lecturi tematice. În plus, chiar din anul următor, am devenit părinți, așa că am avut încă un motiv să adăugăm în fiecare an noi cărți în colecția noastră.
În 2019, când Mihai abia împlinise 4 ani, am făcut primul Book Advent – am pregătit câte o carte de Crăciun pentru fiecare zi de pe 1 decembrie și până de Crăciun din cărțile pe care le adunasem deja în anii trecuți, dar și împrumutate de la bibliotecă.
Anul trecut, când Mihai avea deja 6 ani, le-am împachetat și am scris bilețele cu titlurile lor și extrăgea câte un bilețel în fiecare zi.
În felul acesta, m-am asigurat că le citim pe majoritatea dintre ele, pentru că în anul în care i le-am pus la dispoziție pe toate odată nu am apucat să citim mare lucru.
Așadar, dacă vreți să organizați și voi un Book Advent pentru copiii voștri anul acesta (sau de ce nu, pentru voi înșivă, chiar dacă nu aveți copii!) sau dacă sunteți pur și simplu în căutare de cărți noi sau cadouri, vă voi prezenta în continuare mai mult de 60 de cărți cu tematică de Crăciun sau de iarnă.
Cele mai multe dintre ele sunt cele pe care le avem de ani de zile și au trecut testul timpului (sau au valoare sentimentală), dar avem și câteva noutăți care au intrat în colecția noastră recent și câteva devoționale pentru întreaga familie.
Așadar, luați-vă ceva cald de băut și așezați-vă comod, urmează o listă lungă, dar, sper eu, utilă și captivantă, care cred că vă introduce în atmosfera festivă!
În plus, la final vă voi arăta și ce ne propunem să citim și să folosim ca materiale ajutătoare de Advent, dar mai ales după Crăciun, pentru că anul acesta vreau să încerc „cele 12 zile de Crăciun”, sărbătorind până de Epifanie (6 ianuarie).
Ca un disclaimer, nu vă simțiți obligați să cumpărați 25 de cărți doar pentru a crea un Book Advent! Nu vă simțiți obligați nici să faceți ceva de Advent, dacă programul nu vă permite și asta nu va face decât să vă streseze în plus.
Acest articol se dorește a fi o sursă de inspirație și de referință pentru alcătuirea unei colecții în timp și pentru a ne ajuta să găsim acele cărți cu adevărat valoroase care vorbesc despre Crăciun într-un mod autentic. În plus, nu uitați să profitați de biblioteci și să le căutați pe unele dintre ele și acolo!
Acestea fiind zise, iată lista cu cărțile pe care le-am adunat noi de 7 ani încoace, grupate pe câteva categorii, pentru o navigare cât mai ușoară.
CĂRȚI DE CRĂCIUN DESPRE NAȘTEREA LUI ISUS
Pentru creștini este de la sine înțeles că de Crăciun sărbătorim Nașterea lui Isus, dar pentru alții nu e așa, dovadă fiind multitudinea de cărți în care este vorba despre un altfel de Crăciun, al lui Santa Claus, al elfilor, al personajelor din desene animate etc. Ca atare, am căutat încă de când era Mihai mic cărți despre Nașterea lui Isus sau Crăciun fără Moș Crăciun (personal nu înțeleg de ce i-am minți pe copii cu privire la Moș Crăciun, iar apoi să ne așteptăm ca ei să creadă în Dumnezeu sau Isus-Dumnezeu…).
Între timp au apărut multe cărți în română pentru bebeluși și toddleri pe tema asta, dar pe vremea aia chiar nu erau și am fost nevoită să comand de pe bookdepository.com câțiva ani la rând cărți pentru copii mici despre Nașterea lui Isus.
Pentru copii mici
Usborne Nativity Flap Book – Aceasta a fost prima carte de Crăciun pe care i-am luat-o lui Mihai la 1 an și pe care de aceea o și păstrez, deși a depășit nivelul ei (încă îi plac clapetele!). Iată aici o variantă similară în limba română.
Nașterea lui Isus – Caută și găsește – O carte cu elemente de căutat, care, din păcate, nu se mai găsește și care nu cred că ar mai costa azi doar 20 de lei!
Nașterea Domnului (carte-puzzle) – Din nou, o carte veche în colecția noastră, care nu se mai găsește și care conține 6 puzzle-uri a câte 9 piese fiecare (iată aici ceva similar).
Teeny-Tiny Nativity – Aceasta este una dintre preferatele mele! Este de fapt un set cu figurine din lemn ce reprezintă scena Nașterii, însoțită de o mini-cărticică. Eu am luat acest set pentru a-l ține pe Mihai ocupat în timpul slujbelor de la biserică și cred că este varianta perfectă de scenă a Nașterii la purtător, dar și acasă, mai ales dacă nu ai mult loc.
From Eden to Bethlehem – An Animals Primer de Danielle Hitchen și Jessica Blanchard – V-am mai povestit despre această colecție, care își propune să le prezinte copiilor sub 4 ani adevărurile creștine de bază. Această carte prezintă „istoria mântuirii” de la Creație până la venirea magilor, învățându-i pe copii vocabular din sfera faunei (care se regăsește și în Biblie), dar și versete-cheie despre Mântuitorul promis.
Un copil S-a născut de Sally Ann Wright și Honor Ayres – O carte-calendar de Advent cu scena Nașterii pop-up la final, cu mai mult text decât cele de mai sus, deci bună și pentru copii care știu deja să citească.
Nașterea lui Isus din seria „Așa spune Biblia”, cu ilustrații de Kees de Kort – O carte mică, necartonată, perfectă de luat la biserică sau la drum, care redă aproape fidel relatarea biblică (pe care o și include integral la final).
Christmas Story – A Sparkling Nativity Play și Sing Glory, Glory! Jesus Is Born! de Gail Pawlitz și Sehee Jung sunt două cărți cartonate pe care le-am găsit la un preț modic la Bookoteca, un anticariat cu cărți în engleză (unde am mai găsit astfel de comori, veți vedea mai jos). Prima redă povestea Nașterii sub forma unei scenete cu copii reali, iar a doua este o poezie care se poate cânta pe melodia „Jesus Loves Me This I Know”.
Merită să căutați prin astfel de anticariate, nu doar pentru prețul mult mai mic, ci și pentru că unele cărți doar așa se mai găsesc.
Pentru 3+ ani



Când vine Crăciunul? de Antonie Schneider, Maja Dusikova – Despre această carte de Advent am mai scris pe larg aici și, deși personajul principal este un ursuleț, cartea se încheie cu Scena Nașterii, așa că, deși la limită, am inclus-o tot aici.
Povestiri biblice. Caută și găsește – Povestea Crăciunului – Aceasta este o variantă pentru copii mai mari la cea menționată mai sus, care conține texte și liste de căutat mai lungi. Anul trecut nu prea a băgat-o în seamă Mihai, dar cred că anul acesta va fi mai atras de ea, având în vedere că va putea să-și citească singur listele cu elemente de căutat.
Cei trei magi de Loek Koopmans – Și pe aceasta o avem de câțiva ani, iar anul acesta o voi păstra pentru Epifanie (când se sărbătorește venirea magilor).
A Christmas Story de Brian Wildsmith – O altă bijuterie găsită la Bookoteca, această carte spune povestea Nașterii din perspectiva unei fetițe căreia îi fusese lăsat în grijă mânzul măgăriței pe care a călărit Maria. Fetița pleacă împreună cu mânzul în căutarea măgăriței și a Mariei și este astfel martora nașterii lui Isus. Ce o face deosebită este concepția grafică, cartea fiind presărată cu elemente evidențiate cu auriu.
Mielușelul șchiop de Max Lucado și Jenna, Andrea și Sara Lucado – Am primit această carte de la Editura Scriptum anul trecut (mulțumim!), dar nu i-am citit-o lui Mihai decât o dată și nu a părut prea impresionat. În general nu au părut să-l atragă în mod deosebit cărțile lui Lucado (nici pe mine, de altfel), deși știu că multora le plac. Aceasta este o povestire a Nașterii din perspectiva unui miel șchiop, aflat în staulul în care s-a născut Isus, care până atunci se simțea singur și trist din cauza condiției sale.
Cadoul lui Iacov de Max Lucado – O altă repovestire a Nașterii în care Lucado își imaginează un băiat care a construit ieslea în care a fost așezat pruncul Isus.
CĂRȚI A CĂROR ACȚIUNE SE PETRECE ÎN PREAJMA CRĂCIUNULUI SAU DE CRĂCIUN SAU ALEGORII
Cel mai minunat dar de Max Lucado – Am inclus și „alegorii” în titlul acestei sub-categorii tocmai datorită acestei cărți, pe care mi-e cam greu să o plasez. Nu se menționează cuvântul „Crăciun”, dar e clar că este o reprezentare a acestuia într-o lume imaginară, cea a lui Panchinello. Seria cu Panchinello i-a plăcut lui Mihai mai mult decât celelalte cărți de Max Lucado (dar tot nu la fel de mult pe cât pare să le fi plăcut altor copii și părinți), iar aceasta în mod deosebit am apucat să o citim cel mai des dintre toate.
Povești muzicale. Spărgătorul de nuci. Carte cu sunete, cu ilustrații de Jessica Courtney-Tickle – Una dintre poveștile mele preferate într-o prezentare de excepție!
Spărgătorul de nuci cu ilustrații de Valeria Docampo (după spectacolul New York City Ballet de George Balanchine) – O variantă superb ilustrată a aceleiași povești.
Ernest și Celestine l-au pierdut pe Simeon de Gabrielle Vincent – Această carte face referire foarte subtil la Crăciun, mai mult prin ilustrații, pentru că la final le vedem pe personaje în jurul unui brad împodobit.



Le sapin de monsieur Jacobi de Robert Barry – Am descoperit această carte la Institutul francez și mi-a plăcut atât de mult încât am rugat-o pe o prietenă să mi-o caute pe Amazon și mi-a trimis-o din Germania! Este de fapt o traducere din engleză (v-am pus link la lectura în varianta originală) a unei cărți în versuri din anii ’60, despre un domn care își comandă un brad care se dovedește atât de mare încât trebuie să i se taie vârful. Iar vârful aruncat ajunge la o cameristă, care la rândul ei îi taie vârful și acesta este luat de un urs și tot așa, până ce ultimul ciot ajunge la niște șoricei care se dovedește că locuiesc tot în casa domnului respectiv.
Le Noël de Balthazar de Emma Kelly, Marie-Helene Place, Caroline Fontaine-Riquier – O altă descoperire de la Institutul francez din același an în care am descoperit-o și pe cea de mai sus, o carte absolut adorabilă, pe care i-o citeam și de câteva ori la rând lui Mihai, inclusiv în franceză! Balthazar și prietenul său Pepin își cumpără fiecare unul altuia câte un cadou care presupune să-și sacrifice fiecare ce are mai scump – o variațiune pe tema Darului magilor (vezi mai jos).
Cel mai frumos cadou din lume de Mark Sperring și Lucy Fleming – O carte foarte populară (din moment ce nu se mai găsește decât la anticariat) despre un ursuleț și o fetiță (ciudată combinație, dacă mă întrebați pe mine, dar trecem peste asta) care ajung să fie cadoul pe care și-l dorea o iepurică – prieteni.



Dar Motan greșește de Cristina Andone – Această carte teoretic s-ar încadra la categoria „new entries”, pentru că am cumpărat-o de curând, dar am citit-o deja după ce am fost la lansarea ei, așa că am considerat că deja o cunoaștem. Este o poveste plasată în preajma Crăciunului despre greșelile care ne pot ajuta să creștem și despre cum pot fi ele transformate în ceva util și bun.
Croitorul din Gloucester de Beatrix Potter – Nu mai știu dacă aveam această carte anul trecut în decembrie, dar mi-am dat seama abia acum că este perfectă de citit în această perioadă, pentru că este plasată în perioada Crăciunului. Un croitor se îmbolnăvește, lăsând neterminată o comandă prețioasă pentru primarul orașului. În ajutor îi sar niște șoricei…
A Charlie Brown Christmas – A Book-and-Tree Kit – Un set pe care îl avem dinainte de se naște Mihai, pentru că suntem amândoi mari fani Peanuts, ce cuprinde o cărticică și brăduțul din poveste. Gașca de prieteni ai lui Charlie Brown repetă pentru sceneta de Crăciun, iar Charlie Brown cugetă asupra semnificației Crăciunului și a modului în care a devenit ceva foarte comercial, pentru ca, la final, să descopere adevărata sa însemnătate – „Hark! the herald angels sing/ Glory to the newborn King!”. Deci, într-un fel, această carte putea fi inclusă în prima categorie.
Calendarul de Advent Disney (Povestea de Crăciun a lui Mickey, Huey, Dewey, Louie și dorința de Crăciun, Sărbători cu Olaf, Minunatul brad de Crăciun. Bambi etc.) – Varianta de anul acesta nu include povestiri de Crăciun cu personajele Disney, ci poveștile clasice, ceea ce mi-ar fi plăcut mult mai mult, dar noi îl avem pe cel de anul trecut (pe care l-am prezentat pe larg aici), așa că nu prea mai avea sens să-l iau și pe acesta.



The Jolly Christmas Postman (Crăciunul cu poștașul vesel) de Janet și Allan Ahlberg – O altă comoară găsită la Bookoteca în 2020, care din fericire există și în limba română și care, deși îl prezintă și pe Moș Crăciun, e ok, pentru că totul se petrece pe tărâmul poveștilor, unde personajele din basme își trimit cadouri sau felicitări prin intermediul Poștașului vesel. Cadourile și felicitările sunt și în carte elemente interactive – felicitări, mini-cărticele, un puzzle mic, o tablă de joc și, la final, o felicitare pop-up. Este o încântare, lui Mihai i-a plăcut foarte mult (probabil că i-ar plăcea și mai mult dacă ar fi în română, dar pe mine nu mă deranjează).
Colindul de Crăciun al lui Mickey (din seria „Povești din colecția de aur”) – Desenul animat cu acest titlu (o adaptare Disney după A Christmas Carol de Charles Dickens) este unul dintre preferatele mele încă din copilărie, așa că m-am bucurat să duc mai departe „tradiția” și să găsesc și carte cu aceeași poveste.
Winnie the Pooh – A Tree for Christmas – Din nou o carte mai veche, pe care eu am găsit-o pe elefant.ro pe când Mihai era încă mic, căutând cărți cu tematică de Crăciun care să nu fie cu Moș Crăciun. Winnie și prietenii lui caută bradul perfect, care se dovedește a fi unul pe care nu-l taie, ci în jurul căruia se strâng cu toții să sărbătorească Crăciunul (orice ar însemna asta pentru vietățile din Pădurea Celor O Sută de Acri…).
How the Grinch Stole Christmas/ Cum a furat Grinch Crăciunul de Dr. Seuss – Această carte am descoperit-o la British Council, pe vremea când aveau bibliotecă și mi-a plăcut foarte mult, cred că cel mai mult dintre cărțile lui Dr. Seuss. Am găsit exemplarul nostru în engleză tot la (ați ghicit?) Bookoteca, dar avem și varianta în română pe la Nana, doar că anul trecut n-a găsit-o. Anul acesta o să o căutăm mai temeinic, pentru că vreau să văd cum e transpusă în română și vreau să pot să i-o citesc lui Mihai cursiv, fără să mă chinui să i-o traduc și să stric tot farmecul (ca să nu mai zic că mi-ar plăcea să i-o pot citi doar în engleză!). Filmul nu l-am văzut și nici nu vreau, dacă acela vi s-a părut stupid, cum îmi părea și mie ideea înainte de a citit originalul, citiți, vă rog, cartea!



Merry Christmas, Little Mouse de Caroline Anstey și Dugald Steer – O carte cu copertă de catifea și ilustrații embosate, descoperită tot la Bookoteca (în 2019 au avut un stand la Gaudeamus și atunci am găsit multe chilipiruri de Crăciun), despre o șoricică și familia ei.
Poveste muzicală de Crăciun de Cristina Andone – Una dintre puținele cărți cu Moș Crăciun pe care le tolerez, doar pentru că este din această serie pe care o iubesc și pentru că totul se petrece oricum în Pădurea Muzicală. Brazii personalizați ai tuturor compozitorilor cred că sunt ilustrațiile mele preferate din toată seria!
Petrecerea de Crăciun a lui Pettson de Sven Nordqvist – Povestea asta are toate ingredientele unei povești perfecte de Crăciun – un incident care strică planurile de sărbători, cadouri și decorațiuni handmade pe ultima sută de metri și strângerea întregii comunități pentru a-i oferi mâncare și băutură cuiva lipsit. Ce poți cere mai mult?



Darul magilor de O. Henry – Am mai recomandat această carte aici, nu o să mai adaug decât că dacă e să cumpărați o singură carte de Crăciun anul acesta, să fie asta!
Cea mai frumoasă noapte/ Cea mai frumoasă zi de Liana Alexandru și Daniela Olaru – Această carte nu ar fi ajuns în colecția noastră dacă nu o câștigam într-un mega giveaway și eram convinsă că anul trecut am dat-o. Cu toate acestea, ilustrațiile Danielei Olaru pur și simplu m-au cucerit și mă bucur că am păstrat-o, doar ca să mă mai uit la ele! În primul an în care am avut-o, adică în 2020, i-am citit-o lui Mihai în timp ce era bolnav de enterocolită și abia reacționa, așa că nu știu ce a înțeles din ea. Anul trecut, s-a plictisit după câteva zile de ea și nu am terminat-o, dar nici n-a vrut să o dăm. S-ar putea ca anul acesta să o priceapă mai mult și să fie mai interesat de ea, pentru că el e convins acum (din cauza doamnei învățătoare) că Moș Crăciun există.


The Best Christmas Present in the World de Michael Morpurgo și Michael Foreman – O carte pe care mi-am cumpărat-o mai de mult de la standul Okian la Gaudeamus, dar pe care cred că a venit în sfârșit momentul să i-o citesc și lui Mihai, deși îmi va lua ceva să i-o traduc. Este vorba despre un tânăr aflat pe frontul Primului Război Mondial care scrie o scrisoare despre armistițiul din Ajunul Crăciunului din 1914.
CĂRȚI CU POVEȘTI SAU ROMANE
Dorințe de Crăciun (10 povești magice cu animăluțe) – Lui Mihai i-a plăcut să citim această colecție de povestioare pe care am găsit-o în Kaufland anul trecut (au și anul acesta mai multe volume din această serie).
Surpriză de Crăciun pentru Findus de Sven Nordqvist – A treia carte cu Moș Crăciun pe care o tolerez, doar pentru că e în așa fel construită încât e în același timp pe gustul celui care știe că Moș Crăciun nu există, ci e o poveste spusă copiilor (Pettson nu știe cum să o dea la întors când tot ce-și dorește Findus este să-l vadă pe Moș!), dar și al celui care și-ar dori să existe acea magie prin care el să fie posibil (pentru că finalul este învăluit în mister). Plus că este foarte amuzantă și captivantă, lui Mihai i-a plăcut foarte mult anul trecut!
Sora de zăpadă de Emma Carroll – O carte scurtă, dar foarte frumoasă despre care am scris anul trecut aici.
Sora de zăpadă de Maja Lunde, cu ilustrații de Lisa Aisato – Și despre aceasta am scris anul trecut aici, mi-a plăcut atât de mult încât cred că o voi reciti și anul acesta, dacă am timp.
Omul de zăpadă. O poveste inspirată de cartea lui Raymond Briggs de Michael Morpurgo – Și despre asta am scris anul trecut aici, nu am reușit să o termin cu Mihai, pentru că am citit mai multe cărți în paralel, dar o citisem singură înainte. Poate anul acesta reușim să o parcurgem pe toată.
A Christmas Carol (Poveste de Crăciun) de Charles Dickens – un clasic pe care tot zic că o să-l cumpăr și într-o ediție în română, adaptată pentru Mihai, dar nu am apucat nici anul acesta. Poate o găsim la bibliotecă.
Crăciun cu Anne de L.M. Montogmery – Nu-mi vine să cred că uitasem de acest volum! Căutând fotografii pentru restul cărților, am găsit o poză cu ea și așa mi-am amintit! Este o colecție de povestiri plasate în Avonlea sau împrejurimi, mai puțin cu Anne, dar cu tot felul de personaje și situații savuroase în preajma Crăciunului.
Cadoul de Cecelia Ahern – O carte mai veche a celebrei scriitoare irlandeze, despre care am scris aici și care cred că este una dintre cărțile ei cele mai bune.
NEW ENTRIES – Ce cărți s-au adăugat anul acesta în colecția noastră
Magia iernii (10 povești magice cu animăluțe) – Din aceeași serie cu Dorințe de Crăciun, am avut-o împrumutată anul trecut de la cineva și nu am terminat-o, iar anul acesta am găsit-o la reducere în Carrefour și a insistat să o luăm.
Crăciunul Domnișoarei Poimâine de Adina Rosetti – Pe asta de-abia aștept EU să o citesc! Anul trecut nu a apărut în timp util, așa că am cumpărat-o anul acesta de la lichidarea de la Asteroidul B612, împreună cu…
Cele mai frumoase povești de Crăciun de Gianni Rodari – pe care, iarăși, am luat-o mai mult pentru mine.
Crăciunul de Mihail Aldașin și
Willie Fulg de Nea de Jacqueline Briggs Martin și Mary Azarian le-am primit într-un colet chiar săptămâna aceasta de la Editura Frontiera, dar pe cea de-a doua o citisem mai demult de la bibliotecă sau printr-o librărie (Mihai nu o știe însă).
Darul promis de Max Lucado și Fausto Bianchi și
Prietenii Regelui de Max Lucado și Bruno Merz, două noutăți de la Editura Scriptum despre care am scris deja aici.
Marele atlas al Crăciunului de Alex Lambert – singura carte luată pentru mine de Black Friday cu 50% reducere, pe care am răsfoit-o deja un pic și de-abia aștept să o savurez în tihnă.
Emmanuel – An Invitation to Prepare Him Room at Christmas and Always de Ruth Chou Simons – devoționalul de Advent pe care îl vom citi împreună ca familie și cel pe care îl vom prezenta într-un episod special CARTEA E O VIAȚĂ.
DEVOȚIONALE DE ADVENT
(linkurile sunt către articole în care am scris deja despre ele)
Cel mai mare Dar de Ann Voskamp
The Wonder of the Greatest Gift de Ann Voskamp
Advent in Narnia – Reflections for the Season de Heidi Haverkamp
Descoperă frumusețea numelor lui Isus de Asheritah Ciuciu
Advent for Everyone de N.T. Wright
Advent – Gânduri în preajma Crăciunului de Vlad Crîznic și Adelina Ghilea – pe aceasta nu am citit-o încă, dar, judecând după volumul lor de Paște, nu am mari așteptări.
CĂRȚI DE IARNĂ
Vina iarna de Tony Johnston și Jim LaMarche – o carte nouă în colecția noastră, despre tranziția de la toamnă la iarnă.
Omul de zăpadă de Raymond Briggs – un clasic
Ziua în care a nins de Ezra Jack Keats – alt clasic
O zi de iarnă cu Familia Șoricel de Kazuo Iwamura
Poveste de iarnă de Jill Barklem
Crăiasa Zăpezii de Hans Christian Andersen, cu ilustrații de Vladyslav Yerko – o ediție foarte frumos ilustrată.
Povești de iarnă. Povești din întreaga lume de Dawn Casey, Zanna Goldhawk – o carte minunată, despre care am scris în repetate rânduri, din păcate epuizată.
Iarnă îndelungată de Laura Ingalls Wilder (din seria „Căsuța din prerie”)
Așa cum vă spuneam, anul acesta vom citi împreună ca familie devoționalul Emmanuel de Ruth Chou Simons. După cum scriam în articolul cu idei de cadouri de Black Friday, vom avea pentru Mihai un calendar de Advent, The Story of Christmas Story Book Set & Advent Calendar [With 24 Miniature Story Books] și unul Lego Friends.



Alina Stan de la @biblioteca_dacianei de pe Instagram în colaborare cu ilustratoarea Doina Zavadschi a pus la dispoziția noastră gratuit o fișă de colorat de Advent. Aflați aici cum puteți intra în posesia ei. Eu plănuiesc să i-o dau lui Mihai să coloreze în timp ce parcurgem devoționalul de familie.
De Moș Nicolae (de care nu scăpăm din cauza școlii) intenționez să pun accentul pe persoana istorică a Sfântului Nicolae care a inspirat acest obicei (și, de altfel, figura lui Moș Crăciun). În acest sens am cumpărat cartea Sfântul Nicolae și cele nouă monede de aur de Jim Forest, cu ilustrații de Vladislav Andrejev, pe care plănuiesc să i-o dau pe 6 decembrie împreună cu o acadea de ciocolată cu Sf. Nicolae de la Leonidas și o ramă cu o planșă mică despre Sf. Nicolae, descărcată de pe littlewaychapel.com.
Crăciunul nu se termină pe 25 decembrie, ci, în calendarul bisericesc este doar începutul a ceea ce se cheamă Christmastide – perioada de Crăciun, numită și „cele 12 zile ale Crăciunului”, ce durează până la Epifanie (Sărbătoarea Magilor, 6 ianuarie).
Anul acesta am descărcat contra-cost un material de la Little Way Chapel, care cuprinde niște ornamente de brad, scurte explicații despre ce semnifică acestea, partituri ale colindelor potrivite și alte idei de activități.
Ce mi-a plăcut foarte mult este că pentru fiecare zi din cele 12 a fost ales câte un concept teologic/biblic corelat cu numărul zilei – 1 Domn, Isus Hristos, 2 naturi ale lui Isus, 3 daruri de la magi, 4 Evanghelii, 5 cărți din Pentateuh, 6 zile ale creației, 7 daruri ale Duhului Sfânt, 8 Fericiri, 9 roade ale Duhului Sfânt, 10 porunci, 11 apostoli credincioși și 12 triburi ale lui Israel.
Astfel, acest material poate fi corelat perfect cu First Bible Basics de Danielle Hitchen și Jessica Blanchard, care cuprinde, cu mici excepții, aceleași principii și ne ajută să discutăm despre aceste concepte pe înțelesul lui Mihai.
De Epifanie plănuiesc să păstrez de citit cartea menționată mai sus, Cei trei magi, dar poate și o altă carte nouă (din cele pe care le țin în ladă la păstrare) și un mic cadou pentru fiecare (în spațiile catolice latine, darurile de „Crăciun” se dau/dădeau de Epifanie), astfel încât sărbătoarea să continue cât mai mult (iar de Crăciun să nu punem prea mult accent pe numărul cadourilor).
Par multe când sunt adunate așa în câteva paragrafe, dar durata pe care se vor întinde aceste lecturi este de cel puțin o lună și vom vedea cum merge, aproape sigur vor fi zile în care nu vom avea timp de ele și vom recupera în altele, dar mie îmi place să fiu pregătită.
Voi ce plănuiți de Advent/ Crăciun? Ce cărți v-au făcut cu ochiul din colecția noastră? Ce alte cărți aveți voi?
PS: Idei de cadouri de anul acesta, de anul trecut
PPS: Advent pentru toți
Frumos!
O multitudine de cărți , care mai de care mai atractive.Destul de scumpe dar…… e o investiție care merita.
Media de 20-30 lei necesita mult Pt copiii pe care ii avem . Nădăjduiesc sa pot comanda cit mai curind.