Cărţi de citit până la Crăciun (pe lângă relatările din Evanghelii)


Pentru că de astăzi mai este fix o lună până la sărbătoarea naşterii lui Isus Hristos, m-am gândit să vă propun opt cărţi de citit până atunci (ca să aveţi de unde alege măcar una, dacă nu patru, câte una pentru fiecare săptămână, fără a neglija lectura relatărilor din Evanghelii, sursa primară), pentru a vă pregăti şi prin lectură pentru această sărbătoare.

Good News of Great Joy de John Piper – este o carte cu devoţionale de citit în perioada de Advent, perioada premergătoare Crăciunului, pe care eu am citit-o anul trecut şi mi s-a părut o gură de aer proaspăt. Sunt texte scurte de citit în fiecare zi de pe 1 până pe 25 decembrie care vă vor ajuta să vă concentraţi asupra semnificaţiei sărbătorii. În plus, cartea este disponibilă gratuit (în engleză) pe site-ul autorului.

Când Dumnezeu S-a apropiat de Max Lucado – În stilul său inconfundabil, Max Lucado recreează scenă cu scenă evenimentele naşterii Mântuitorului într-un mod plin de sensibilitate şi de atenţie la detalii, arătând importanţa fiecărui detaliu pentru noi astăzi. Vă promit o prezentare mai detaliată a ei în curând.

Câteva clipe sub steluţa din fereastră… de Elisabeth Mittelstadt – este o colecţie de povestiri, anecdote, idei practice, experienţe personale, care vă poate da idei pentru începerea unor tradiţii pline de semnificaţie legate de această sărbătoare sau pentru cadouri inedite.

Cartea de Crăciun de Selma Lagerlof – Poate numele autoarei vă sună cunoscut, fiind cea care a scris Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia. Ceea ce-mi era mie necunoscut poate vă este şi vouă, şi anume faptul că a scris sau compilat şi cărţi, cum este aceasta, cu povestioare legate de Crăciun – unele legate de naşterea lui Isus, altele mai puţin, dar toate cu o morală.

Viaţa Domnului nostru scrisă de Charles Dickens special pentru copiii lui de Charles Dickens – Mai mult decât prezentarea pe care o găsiţi în link nu vă pot oferi pentru că aceasta este cartea pe care o voi citi anul acesta până la Crăciun.

Poveste de Crăciun de Charles Dickens – Tradusă şi sub titlul Colind de Crăciun, cred că această carte nu mai are nevoie de prezentare. Dacă nu aţi citit-o până acum, poate aţi văzut vreo ecranizare a ei, cum ar fi A Christmas Carol cu Jim Carrey, caz în care tot trebuie să citiţi cartea pentru că este pur şi simplu o încântare.

How the Grinch Stole Christmas de Dr. Seuss – Mărturisesc că auzisem doar de filmul cu acelaşi titlu şi nu m-a atras niciodată. Nu am văzut filmul, dar am descoperit anul acesta cartea care a stat la baza lui şi pot să vă spun că a fost o surpriză extraordinar de plăcută! Cartea este scrisă în versuri (foarte inspirate) şi spune povestea lui Grinch, care este un personaj foarte urâcios care nu suportă Crăciunul şi toată agitaţia creată de această sărbătoare, aşa că se decide să le strice şi celorlalţi bucuria. Aşa că, ce se gândeşte el? Să fure Crăciunul, cum spune şi titlul – cadourile, mâncarea, etc. Va reuşi el să fure şi bucuria celor care sărbătoresc Crăciunul? Vă las pe voi să descoperiţi.

Cadoul de Cecelia Ahern – Acest roman are legătură cu Crăciunul doar prin faptul că acţiunea ei se petrece în preajma Crăciunului, dar cred că tema ei este un subiect bun asupra căruia să medităm în această perioadă – ce facem cu timpul care ni s-a dat şi ce mai putem repara cât timp nu e încă prea târziu?

Ce veţi alege să citiţi, aveţi alte propuneri? Scrieţi-ne în comentarii!

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării. Am fost voluntar și am lucrat ca redactor la RVE Bucureşti din 2006 până în februarie 2020. Printre pasiunile mele, pe lângă cărţi, se mai numără lucrul manual (origami, felicitări etc.), plimbările în parc şi ieşirile în oraş pe la librării şi biblioteci. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis şi Philip Yancey. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s