Ghid de Black Friday – cum să filtrezi ofertele


Nu cred că sunt singura care a fost asaltată zilele acestea de o sumedenie de reclame cu privire la „cea mai așteptată zi din an”, „ziua cu cele mai mici prețuri” etc. Poate că și voi, deși se vă gândeați să profitați de reduceri, vă simțiți copleșiți de numărul mare de oferte.

Așa că m-am gândit să tragem cu toții aer adânc în piept și să expirăm de câteva ori și să ne facem o listă de priorități.

Spre deosebire de anul trecut, când am scris primul meu ghid de cadouri, anul acesta vă propun o listă mai condensată, având în vedere că peste doar o lună ne așteaptă și târgul de carte Gaudeamus, unde cu siguranță vor mai apărea alte noutăți atractive. Cele mai multe dintre titlurile propuse în lista de azi însă, cu siguranță nu vor avea prețul la fel de redus atunci, așa că dacă plănuiți să faceți cuiva cadou vreo carte (mai ales una mai deosebită), încercați să profitați de reducerile din acest weekend.

Tot spre deosebire de anul trecut, majoritatea cărților propuse în această listă nu le-am citit încă, dar m-au atras suficient încât să fiu convinsă să le cumpăr, dacă am ocazia.

Pe lângă titlurile în sine, vă voi semnala și ce oferte generale există pe site-urile diferitelor edituri sau librării online.

Voi începe, ca și anul trecut, prin a vă propune câteva cărți pentru copii, pe care și eu le am pe lista de dorințe, chiar dacă poate nu o să reușesc să le cumpăr pe toate anul acesta.

În primul rând, mi-au atras atenția câteva cărți muzicale noi, din seria cu Paco, Paco și muzica disco, dar și una cu cheiță, cum nu am mai văzut, Spărgătorul de nuci. Ambele sunt publicate de Editura Katartis care anunță reduceri de 50% de Black Friday. Spărgătorul de nuci este într-adevăr deosebită, este într-un format mare, iar muzica produsă de cheiță chiar durează mult (am probat-o într-o librărie, dar o puteți vedea și într-un video pe site-ul lor).

Tot pentru copii (dar nu numai), am pe listă și două volume deosebite de povești, Un an plin de povești. 50 de sărbători și legende din lumea întreagă și Povești de noapte bună. 50 de basme și legende din lumea întreagă, ambele de Angela McAllister.

Editura Humanitas a avut anul trecut pe libhumanitas.ro (care este într-o continuă mentenanță și merge foarte prost) niște reduceri substanțiale, dar anul acesta nu am văzut încă pe nicăieri oferta lor cu această ocazie. Urmăriți-ne pe Instagram, unde vă vom da de veste de îndată ce aflăm ceva!

Pentru fanii lui Harry Potter, fie ei copii sau adulți, cred că ar fi perfect noul album ilustrat cu citate din toată seria în curs de apariție la Editura Arthur (poate fi însă deja comandat), Harry Potter: Un an magic, cu ilustrațiile lui Jim Kay – „Un strop de farmec pentru fiecare zi a anului, din romanele Harry Potter scrise de J.K. Rowling.

Din categoria enciclopediilor, anul acesta am pe listă Minuni ale naturii de Ben Hoare, care este o superbitate cu fotografii de detaliu ale unor elemente spectaculoase din natură. Editura Litera anunță și ea reduceri de până la 90%, însoțite de cadouri și premii, începând de vineri, 11 noiembrie.

Tot de la Editura Litera am pe listă și noul volum Hygge Home de Meik Wiking, care cred că ar fi cadoul perfect alături de o ciocolată deosebită sau o pereche de șosete călduroase.

Tot din categoria enciclopediilor face parte și Marele atlas al Crăciunului. Cele mai vesele, mai savuroase și mai neobișnuite tradiții din toată lumea de Alex Palmer, recent apărut la Editura Niculescu, care propune reduceri de 50% la toate cărțile și o carte cadou la orice comandă între 11-13 noiembrie. (Văzusem acest volum în engleză încă de anul trecut și mă bucur să-l văd tradus în limba română!)

O altă carte extrem de frumoasă, pe care am răsfoit-o cu jind la Bookfest, și care este redusă zilele acestea la jumătate de preț, este Parfum. O istorie grandioasă de Élisabeth de Feydeau, o enciclopedie ilustrată color, în format mare, care cu siguranță că ar fi apreciată de cineva care iubește parfumurile.

De altfel, la Editura Baroque Books & Arts, care a publicat acest album, găsiți multe alte volume foarte arătoase, perfecte de făcut cadou, mai ales că zilele acestea, până vineri, 11 noiembrie, au reduceri de la 50%. Voi mai menționa spre exemplu doar Harta cunoașterii de Violet Moller și Biserica Ortodoxă de Răsărit de John Anthony McGuckin.

Dacă tot am ajuns în zona cărților cu tematică religioasă, vă atrag și eu atenția asupra apariției recente a unui nou volum din Biblia după textul ebraic, dedicat cărților Iosua și Judecătorii.

De asemenea, noua carte a lui Ann Voskamp, Deschizătorul de drumuri (pe care mai am puțin și o termin de citit și o vom prezenta în curând în emisiune!) cred că ar fi un cadou perfect, fiind într-un format cartonat, cu semn de carte inclus, la fel ca și celălalt volum al ei, Calea împlinirii, reeditat în același format de colecție.

Un alt cadou deosebit ar fi și devoționalul Fundamente – 12 principii biblice care modelează o familie sănătoasă de Ruth Chou Simons și Troy Simons, pe care urmează să-l prezentăm pe larg în curând într-un episod CARTEA E O VIAȚĂ.

În final, sperând că nu e prea târziu, vreau să vă arăt și ce calendar de Advent am cumpărat anul acesta pentru Mihai. Este vorba despre The Story of Christmas Story Book Set & Advent Calendar [With 24 Miniature Story Books], o colecție de 24 de cărticele în miniatură ce pot fi atârnate în brad pe măsură ce sunt descoperite (au mici agățători aurii). Iată câteva poze pe care am apucat să le fac înainte să-l ascund.

Eu l-am descoperit pe emag.ro, de unde l-am și comandat foarte devreme, prin septembrie, pentru că am vrut să fiu sigură că ajunge la timp. A ajuns mult mai repede decât mă așteptam, dar văd că într-adevăr, acum nu ar mai ajunge la timp. Dar l-am găsit pe libristo.ro, unde preconizează că l-ar trimite în 9-13 zile.

În plus, aș dori să mai menționez și site-urile libris.ro (care promite reduceri de până la 70% între 11-13 noiembrie) și cărturești.ro (ale căror reduceri încep chiar de joi, 10 noiembrie și țin tot weekendul), unde în anii trecuți am prins oferte bune, mai ales pentru cadouri non-cărți.

În concluzie, strategia mea de Black Friday este să mă concentrez pe cărțile care sunt cele mai scumpe din lista mea, sperând să le găsesc la un preț mai accesibil, în orice caz, la un preț la care nu le-aș găsi, de exemplu, la Gaudeamus. De altfel, pentru Gaudeamus pregătim o listă separată cu dorințele noastre și noutăți, așa că fiți pe fază!

De asemenea, într-un articol separat aș vrea să scriu despre planurile de Advent de anul acesta, dacă vă interesează și mă întrebam dacă să scriu un articol despre toate cărțile noastre cu tematică de Crăciun/iarnă. Ce părere aveți?

Voi ce aveți pe lista voastră de dorințe de Black Friday?

PS: Vezi și articolul cu Noutăți editoriale – toamna 2022

PPS: Ghid de cadouri – cărți de pus sub brad

PPPS: Cele mai frumoase cărți de Advent pentru întreaga familie și Advent pentru toți

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: