Pentru că am văzut că v-a plăcut articolul nostru Cărți despre iubire, m-am gândit să întocmesc și o listă mai personală, cu titluri mai variate pe tema iubirii, atât de ficțiune, cât și de non-ficțiune, pentru adulți și pentru copii. M-am oprit așadar la 14 cărți, preferatele mele din ultimii ani, o selecție foarte riguroasă pentru că mi-am dat seama că nu am citit prea multe cărți „de dragoste” în ultimii ani, iar dintre cele pe care le-am citit, foarte puține erau de recomandat aici, așa că vă asigur că ce a rămas pe listă este „crème de la crème”.
Top 5 non-ficțiune
- Cu dragoste, – Scrisorile personale și povestea de dragoste dintre Jim și Elisabeth Elliot de Valerie Elliot Shepard – cea mai recentă carte citită pe această temă a avut un impact deosebit asupra mea, despre care am mai scris aici și despre care am vorbit pe larg în episodul 2 din noul sezon CARTEA E O VIAȚĂ (pe care îl puteți asculta deja aici). O poveste de dragoste – față de Dumnezeu, în primul rând, iar apoi unul față de celălalt – de acum mai bine de jumătate de secol, care continuă să ne inspire și astăzi.
- A Love Letter Life de Jeremy și Audrey Roloff – o carte despre care am mai scris aici și spuneam că de la cărțile lui Eric și Leslie Ludy încoace nu mai dădusem de o carte pentru cupluri (căsătorite sau nu, dar, după părerea mea, mai potrivită și chiar foarte necesară pentru cele necăsătorite), mai ales despre perioada de curtare, atât de captivantă. Mult mai aproape de realitate și cu care să mă identific mult mai mult decât cărțile soților Ludy, ca să fim cinstiți. E foarte personală și onestă, scrisă la două mâini și te lasă cu dorința de a face lucruri frumoase pentru celălalt – ca la început. Mi-a amintit de lucruri pe care le-am făcut și le mai facem eu și soțul meu și cred că este un exercițiu frumos și util să ne amintim de perioada noastră de curtare.
- Creative Love de Jeremy și Audrey Roloff – o carte apărută anul trecut și pe care am citit-o cu soțul meu la întâlnirile noastre, cele mai multe prin Grădina Botanică, cum vă povesteam aici. Așa cum îi spune și titlul, autorii propun 10 modalități de a ne arăta iubirea în cuplu, de la cuvinte (rostite și scrise), daruri creative, călătorii pline de aventuri și timp petrecut împreună până la marcarea evenimentelor și a momentelor importante și crearea unei declarații de misiune a cuplului („mission statement”).
- Cherish de Gary Thomas – o carte care nu înțeleg cum de nu s-a tradus încă în limba română, având în vedere că altele au fost traduse, pe care noi am citit-o acum câțiva ani, dar îmi amintesc că ne-a plăcut foarte mult amândurora, ceea ce e un lucru rar. Soțul meu nu este un mare fan al cărților „pentru cupluri”, așa că dacă descoperim ceva ce îi place, este mare lucru și cred că merită să luați aminte! Ceea ce ne-a plăcut a fost că trece dincolo de deja clișeizatele abordări de tipul bărbatul-e-capul/femeia-se-supune și propune o (re)întoarcere la o atitudine de prețuire, care înseamnă mai mult decât împlinirea acelor roluri standard ale soților. Sincer, chiar mi-ar plăcea să o recitim și poate să-i dedic și o serie sau un articol aici, ce ziceți?
- Cerere în călătorie de Édouard şi Mathilde Cortès – o carte despre care am mai scris pe larg aici, perfectă pentru cei cărora nu le plac siropoșeniile, ci iubirea demonstrată „la pas”, în frecușurile zilnice. Acest cuplu francez a avut curajul să plece în voiajul de nuntă într-un pelerinaj pe jos, fără bani, de la Paris până la Ierusalim.
Top 5 ficțiune
- Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle de Timothée de Fombelle – O poveste de dragoste tristă, dar dureros de frumoasă în care ești atât de implicat, încât îți este greu să revii la viața reală și să te desprinzi de atmosfera cărții. Joshua Perle este un prinț dintr-un tărâm al zânelor, care ajunge să fie exilat de un dușman în lumea noastră, în Franța Celui de-Al Doilea Război Mondial, departe de iubita sa, Olia, o zână. Romanul urmărește periplul lor în încercarea de a se regăsi, ea încercând să ajungă în lumea oamenilor, el căutând să se reîntoarcă în lumea lui; o poveste de dragoste dulce-amăruie, o poveste de aventuri, dar și o meditație asupra naturii realității și a măsurii în care suntem dispuși să credem/acceptăm că există o altă lume în afara lumii noastre. O altă carte care ne-a plăcut și mie, și soțului meu și care este potrivită de la vârsta adolescenței în sus.
- Lumina dintre oceane de M.L. Stedman – un roman excepțional despre care nu am mai avut ocazia să scriu aici, deși l-am citit acum mai mulți ani, un roman care s-a și ecranizat și care abordează niște teme extrem de complexe: trauma războiului, dreptatea și iubirea – atât cea de părinte, cât și cea de cuplu – și felul în care ultimele două ajung în conflict într-un mod răvășitor. Dacă ați văzut filmul (foarte reușit!), vă recomand să citiți și cartea pentru bogăția descrierilor și complexitatea analizei psihologice.
- Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris – ce poate fi mai tulburător, dar și mai plin de speranță în același timp, decât o poveste de dragoste înfiripată în mijlocul groazei din lagărul de la Auschwitz? Un roman bazat pe un caz real, pe care personajul principal, Lale Sokolov, a vrut să-l lase ca testament și mărturie a unei iubiri autentice, care vede dincolo de uniforma de lagăr, mizerie, înfometare și traumă, singurul fel de iubire care rezistă testului timpului.
- O logodnă foarte lungă de Sébastien Japrisot – da, o altă poveste de război, dar parcă acesta scoate la iveală marile povești de dragoste, nu vi se pare? Și în acest caz este vorba de un roman palpitant, care redă căutările neostoite ale lui Mathilde după logodnicul ei declarat ucis de dușman pe front pe 7 ianuarie 1917. Acesta, împreună cu alți patru soldați, fuseseră condamnați din cauză că se auto-mutilaseră ca să scape de război și lăsați legați la mâini în no man’s land între frontul francez și cel german. Toți 5 au trimis o ultimă scrisoare cuiva de-acasă. Ce s-a întâmplat cu adevărat cu ei? Mathilde va porni o lungă cercetare, în timpul căreia, în ciuda deselor declarații, multe ale unor martori oculari, că cei 5 au murit într-adevăr în acea zi, ea continuă să spere că nu este așa și să observe detalii care răstoarnă situația din nou și din nou. O căutare care te ține cu sufletul la gură până la ultima pagină: a supraviețuit Manech sau nu?
- Ce încredințăm vântului de Laura Imai Messina – un roman delicat, cum l-am numit eu când am mai scris despre el, despre dragostea de după doliu, care crește lent, dar sigur, pe fondul suferințelor de aceeași factură pe care le-au îndurat personajele, o iubire care cere timp, dar care este cu atât mai prețioasă și mai trainică datorită acestui fapt.
Top 4 cărți pentru copii
- Ghici cât de mult te iubesc de Sam McBratney, cu ilustrații de Anita Jeram – o carte clasică pe care noi i-o citeam lui Mihai în engleză când era bebeluș.
- Cum știi că iubești pe cineva de Leen Van Den Berg și Kaatje Vermeire – prezintă o trecere în revistă a diferitelor moduri în care ne putem arăta și în care putem simți dragostea, de la vorbe și bujori în obraji până la grija față de cineva bolnav.
- Te-ai întrebat vreodată? de Max Lucado – o carte emoționantă despre dragostea părinților față de copii.
- Mama sărută, tata îmbrățișează de Lisa Tawn Bergren – o carte amuzantă și profundă în același timp, care invită la iubăreală și chicote de râs, pentru că din ea aflăm cum ar fi o sărutare sau o îmbrățișare de elefant, leu sau cal, dar și cum să înțelegem sărutările și îmbrățișările din partea lui Dumnezeu – care vin, cel mai des, tot prin familia noastră.
Care sunt cărțile voastre preferate despre iubire?