Visele se împlinesc când povestea de dragoste ţi-o scrie Dumnezeu


Astăzi vă invit să descoperiţi două cărţi scrise de un cuplu tânăr, cu un mesaj important pentru noi, tinerii şi tinerele de astăzi. Este vorba despre Când povestea de dragoste ţi-o scrie Dumnezeu şi Când visele se împlinesc de Eric şi Leslie Ludy. Despre Leslie Ludy v-am mai vorbit aici, când v-am prezentat cartea Feminitate pusă deoparte. Eric este preşedinte al Ellerslie Training – o şcoală de ucenicizare din Colorado care îi echipează pe liderii tineri astfel încât să poată avea un impact în această lume pentru Isus Hristos –, dar şi pastor la biserica de aici.

Ei sunt autorii mai multor cărţi, dar cele datorită cărora au devenit cunoscuţi publicului din România sunt cele pe care le-am menţionat deja şi pe care vă invit să le descoperiţi în continuare.Când povestea de dragoste ţi-o scrie Dumnezeu

Când povestea de dragoste ţi-o scrie Dumnezeu (When God Writes Your Love Story) poartă subtitlul Modelul creştin de relaţii între băieţi şi fete. Iată ce spune Leslie în introducerea cărţii:

„Cartea aceasta nu este una de reguli cu privire la ce să faci sau să nu faci într-o relaţie cu un băiat sau cu o fată. Şi nu este nici un ghid complet despre cum să trăieşti ca celibatar. Ea este, mai degrabă, o invitaţie pentru tine.“

Invitaţia pe care ţi-o fac autorii este de a-L lăsa pe Dumnezeu să fie autorul poveştii tale de dragoste. Ei susţin, pe baza propriei experienţe, că pentru a avea o relaţie frumoasă cu viitorul soţ sau viitoarea soţie, trebuie în primul rând să ai o relaţie personală şi apropiată cu Dumnezeu, să-L cunoşti şi să-L iubeşti mai întâi pe El, pentru că din această dragoste pentru Dumnezeu va izvorî şi dragostea pentru partenerul tău.

Cartea este structurată în 5 părţi şi ce mi s-a părut mie interesant în ce priveşte împărţirea este că fiecare capitol este scris fie de Eric, fie de Leslie, astfel încât fiecare vorbeşte despre ce este mai îndreptăţit să vorbească, ca bărbat sau femeie, şi fiecare scrie din propria experienţă. Ceea ce, din punctul meu de vedere, face ca mesajul cărţii să ajungă mai repede la inima cititorului.

Prima parte a cărţii se cheamă Dorinţa după o poveste de dragoste. Unul dintre capitole se numeşte Cine este căpitan pe corabia dragostei tale? Punând temelia unei poveşti de dragoste scrise de Dumnezeu. Eric Ludy arată că aşa cum pentru o construcţie este esenţială o temelie puternică din beton, la fel este şi în cazul relaţiilor noastre: este nevoie ca acestea să-şi aibă temelia în încrederea deplină în şi dăruirea totală faţă de Isus Hristos.

A doua parte a cărţii se numeşte Pregătindu-te pentru o poveste de dragoste. Cum putem face acest lucru? Prin rugăciune, prin a lăsa lucrurile în mâna lui Dumnezeu, renunţând la gândurile tale, la ceea ce crezi tu că este bine pentru tine într-o relaţie, lăsându-L pe Dumnezeu să-ţi scrie povestea de dragoste.

Mi s-a părut interesant subtitlul primului capitol din această parte a doua: Despre a-ţi iubi viitorul partener de viaţă chiar înainte de a-l cunoaşte. În acest capitol Leslie ne dezvăluie cum s-a hotărât să ia în mod literal versetul din Proverbe 31:12: „Ea (Femeia cinstită) îi face bine, şi nu rău, în toate zilele vieţii sale“, înţelegând că trebuie să-ţi trăieşti viaţa dinainte de căsătorie onorându-ţi viitorul partener de viaţă, prin comportamentul tău, prin păstrarea purităţii.

Şi Eric la rândul său a înţeles acest principiu şi chiar scria scrisori de dragoste pentru o iubită, o viitoare soţie care nu exista la momentul respectiv, exersându-şi în acest fel dragostea şi păzindu-şi mintea de gânduri nepotrivite. De asemenea, cei doi se rugau fiecare pentru viitorul lor partener.

Partea a treia vorbeşte despre aşteptare. În aşteptarea poveştii de dragoste cuprinde trei capitole ce vorbesc despre arta credincioşiei, înţelegerea şi scopul celibatului şi lansează întrebarea Oare chiar există cavaleri nobili şi fecioare curate?
Titlul părţii a patra poate ridica semne de întrebare. El este Îndulcind povestea de dragoste şi se referă la faptul că o poveste de dragoste nu trebuie să implice doar doi oameni; trebuie să ai grijă să ai lângă tine oameni care să te susţină în povestea de dragoste, părinţi, mentori, prieteni, fraţi, surori, care să se roage pentru tine şi să te îndrume.

Capitolul 12 poartă subtitlul Testul suprem al dragostei adevărate. Acesta este dragostea faţă de familie şi provocarea de a te comporta cu familia aşa cum te porţi şi cu cei din afara ei, pentru că, aşa cum recunosc şi autorii, de multe ori ne comportăm cu membrii familiei noastre într-un mod urât în care nu ne-am purta cu alţii din afara ei.

Ultima parte a cărţii Când povestea de dragoste ţi-o scrie Dumnezeu se numeşte Descoperind o poveste de dragoste scrisă de Dumnezeu. Ultimul capitol, intitulat Împotriva curentului ne provoacă Să avem o coloană vertebrală într-o generaţie căreia aşa ceva îi lipseşte. Autorii ne încurajează să fim acei oameni obişnuiţi cu o credinţă neobişnuită – să fim exemple de urmat în generaţia noastră.

În final, vă împărtăşesc un citat care cred că rezumă foarte bine perspectiva autorilor asupra relaţiilor:

„Sunt două feluri în care putem să abordăm viaţa: fie căutând să ne împlinim propriile nevoi, fie căutând să le împlinim pe ale altora. În prima variantă, nu ajungem să fim satisfăcuţi niciodată, nevoile noastre cele mai adânci părând să nu se împlinească niciodată. Când însă ne dedicăm altora şi căutăm să le fim de folos într-un mod sau altul, nu numai că dobândim o satisfacţie sufletească, dar nevoile noastre cele mai adânci sunt şi ele împlinite.“

Când visele se împlinescÎn cea de-a doua carte a lor, Când visele se împlinesc (When Dreams Come True), autorii ne descriu parcursul poveştii lor de dragoste de când erau la liceu şi până s-au căsătorit. Ceea ce fac cei doi autori şi în această carte este să respecte tiparul lor de a povesti pe rând evenimentele, astfel încât să avem imaginea completă a poveştii lor. De câteva ori se întâmplă să aflăm impresiile fiecăruia cu privire la acelaşi eveniment sau discuţie, de exemplu din ziua nunţii.

Şi această carte este structurată în mai multe părţi, şi anume, trei: Căutarea, Prietenia şi Povestea de dragoste. Ei îşi încep însă istorisirea povestind fiecare modul şi momentul în care s-au decis să-L urmeze pe Isus Hristos şi să lase totul în Mâna Lui, acesta fiind punctul de cotitură din viaţa lor şi ceea ce recunosc ei că a fost şi evenimentul care le-a schimbat perspectiva asupra relaţiilor cu sexul opus. Relaţia lor cu Dumnezeu a fost temelia relaţiei dintre ei şi cea care i-a făcut să se apropie, să se împrietenească şi să aştepte împlinirea planului lui Dumnezeu cu privire la relaţia lor.

Ei povestesc cum s-au cunoscut la biserică, atunci când Eric a remarcat-o pe Leslie cântând într-o scenetă, dar pentru că diferenţa de vârstă dintre cei doi este de 5 ani, cei doi au trăit mult timp cu impresia că sunt ca un fel de frate şi soră unul pentru celălalt şi cu convingerea că relaţia nu se va dezvolta în altă direcţie.

Relaţia lor s-a dezvoltat făcând lucruri împreună, ca mersul împreună la oră de canto, mersul în vizită unii la familia celuilalt, la rude şi vorbind mai tot timpul despre Dumnezeu, despre relaţia lor cu El şi despre felul în care lucra El în vieţile lor.

Au avut parte, de asemenea, de o perioadă de aşteptare destul de lungă până când să se logodească, timp în care el a fost plecat la o şcoală de misiune. În această perioadă şi-au scris foarte multe scrisori. Iată ce îi scria Leslie lui Eric la un moment dat:

„Sunt ocupată, dar viaţa mea este plină de sens. Ştiu că Dumnezeu mă pregăteşte pe toate planurile – spiritual, sentimental şi fizic – pentru viitor. În fiecare zi petrec ceasuri întregi singură cu El şi studiez Cuvântul Său, citesc despre eroii credinţei. Timpul acesta cu El este ceea ce mă susţine. Şi ştiu că învăţ şi cresc în umblarea mea cu Dumnezeu mai mult decât oricând. Timpul acesta e de nepreţuit.“

Pentru că mie îmi place foarte mult acest sistem de comunicare, o să vă mai ofer două citate despre scrisori, care mie mi-au plăcut foarte mult:

„O scrisoare înseamnă mai mult decât ar putea să însemne vreodată un sărut. Într-o scrisoare sunt gânduri şi timp pus deoparte. Un sărut poate fi tandru, dar trebuie să treacă dincolo de impulsivitate ca să poată transmite cu adevărat dragoste. Pe de altă parte, o scrisoare scrisă în spiritul iubirii – chiar dacă nici nu pomeneşte pasiunea – mângâie inima mai adânc decât orice formă de atingere fizică. Un sărut nu poate fi simţit din nou şi din nou când eşti la mare distanţă, dar o scrisoare poate fi citită şi recitită de o mie de ori. Un sărut nu face decât să apropie buzele de trupul iubitului. O scrisoare însă apropie inima, mintea şi sufletul. Poate de aceea Dumnezeu a ales să ne scrie o scrisoare.“

„Scrisorile erau săruturile noastre. Rareori vorbeau despre lucruri pasionale, dar erau romantice. Totuşi, era un fel unic de romantism. Era o dragoste ce începuse invers, comparativ cu relaţiile specifice vârstei noastre, de la atingerea inimii mai curând decât de la atingerea fizică.“

De aceea, cei doi au hotărât să păstreze primul lor sărut pentru ziua nunţii şi să nu se apropie din punct de vedere fizic până la căsătorie.

Această carte îşi pierde din savoare dacă este povestită în toate detaliile, aşa că vă voi lăsa pe voi să o descoperiţi şi să vedeţi modul extraordinar în care a lucrat Dumnezeu în relaţia lor şi cum le-a arătat că sunt unul pentru celălalt.

Vreau să vă avertizez însă asupra unui lucru: nu vă aşteptaţi să vi se întâmple şi vouă exact la fel şi nu fiţi dezamăgiţi dacă logodnicul nu vă ia un inel cu diamant sau nu vă cere în căsătorie într-un mod original şi foarte emoţionant. Fiţi gata să-L lăsaţi pe Dumnezeu să vă scrie povestea într-un mod unic, fiind recunoscători pentru ea aşa cum este şi nu o comparaţi cu a altora. De aceea, vă încurajez să urmaţi principiile acestor cărţi, nu să imitaţi povestea lor.

În concluzie, cele două cărţi scrise de Eric şi Leslie Ludy mi s-au părut nişte cărţi accesibile, uşor de citit, mai ales Când visele se împlinesc, care te prinde ca un roman. Ambele sunt sincere şi prezintă experienţele personale ale celor doi cu care cred că ne putem identifica cei mai mulţi dintre noi şi de aceea sunt foarte relevante.

Vă încurajez să le descoperiţi şi să descoperiţi viaţa descrisă în ele, dar mai ales să le lăsaţi să-şi pună amprenta asupra vieţii voastre.

Pentru mai multe informaţii despre autori şi alte resurse, vizitaţi site-urile ellerslie.com şi setapartgirl.com.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

8 gânduri despre „Visele se împlinesc când povestea de dragoste ţi-o scrie Dumnezeu”

  1. Buna. Stiu ca postarea e vechie, dar exista cumva cartea online pe internet ca text integral? Sau sau o puteti scana? Va rog sa ii spuneti…

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: