„Când ți s-a greșit. Cum să ajungi de la amărăciune la iertare”, de Erwin Lutzer


Ai fost respins? Au fost spuse minciuni despre tine? Cineva ți-a trădat încrederea sau și-a încălcat promisiunile?

Aceste cicatrice strigă după dreptate. Însă ce se întâmplă dacă dreptatea nu este posibilă pe acest pământ? Ce faci atunci?

Ei bine, astăzi vă propun răspunsul pe care îl oferă Erwin Lutzer la aceste frământări, din cartea sa Când ți s-a greșit. Cum să ajungi de la amărăciune la iertare.

Aceasta este o carte despre ofense; o carte despre succesul, dar și despre eșecul în reconciliere, scrie Erwin Lutzer în introducerea cărții. Mai presus de toate, e o carte gândită a ne ajuta să ne eliberăm conștiința și să experimentăm libertatea în relația noastră cu Dumnezeu. E o carte care ne ajută să trecem dincolo de ceea ce ne-au făcut ceilalți și să ne uităm spre viitor, nu spre trecut. Este o carte despre limite care trebuie fixate corect pentru a putea restricționa accesul oamenilor răuvoitori care doresc ca otrava lor să se răspândească în viețile multora dintre noi.

res_261c86e98b1ef79c7a1839eedc4cbc2f_fullOricare ar fi costurile, conștiința noastră trebuie curățată, astfel încât să scăpăm de sentimentul sâcâitor că o parte din trecutul nostru a rămas nerezolvat. O conștiință curată îți permite să-ți trăiești viața în mod independent de acțiunea ofenselor – înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor. Cred că reconcilierea autentică reprezintă revitalizarea; pentru că, după ce sufletele noastre sunt debarasate de amărăciune și durere, Duhul lui Dumnezeu are libertate de mișcare și de vindecare. Trupul lui Hristos din zilele noastre cuprinde nenumărate persoane pline de amărăciune și rănite de o ofensă personală. Cu toate acestea, acolo unde este și Duhul lui Dumnezeu, acolo este libertate – și libertatea aduce revitalizare, încheie Erwin Lutzer introducerea cărții Când ți s-a greșit. Cum să ajungi de la amărăciune la iertare.

Primul capitol poartă un titlu sugestiv: Geanta plină cu ofense amestecate ale diavolului. Erwin Lutzer detaliază ofensele care pot aduce durerea în viața noastră și în relațiile noastre. Aceste ofense sunt manevrate de Satan în încercarea lui de a ne lega de păcat, consideră autorul. Care sunt acestea?

Prima ofensă ar fi promisiunea nerespectată. Îți mai amintești o promisiune nerespectată? Ai iertat persoana care a încălcat-o?

Apoi ar fi încrederea înșelată. Dacă cineva ți-ar trăda încrederea, cum ai răspunde?

Geanta lui Satan conține și respingerea personală. Aici se include nu doar respingerea verbală și emoțională directă, ci și bârfa și defăimarea.

Acuzațiile nedrepte sunt și ele pe listă. Fiind acuzat pe nedrept de înfăptuirea unui rău, reputația ta poate fi știrbită, iar relația distrusă. E dificil să ierți acuzatorul și să restaurezi încrederea.

Abuzul fizic sau verbal lasă deseori cicatrice emoționale de durată. Cu toate acestea, Dumnezeu poate oferi vindecare și capacitatea de a-l ierta pe agresor.

Cinci mostre urâte de durere. Oricare dintre aceste cinci ofense – una sau mai multe deodată – duce la relații distruse și, la modul obișnuit, ofensatul este invadat de amărăciune și resentimente. Satan exploatează durerea, făcând din ea punctul central al atitudinilor și gândurilor. Dușmanul nu scapă șansa de a extenua un potențial urmaș eficient al lui Cristos, folosind o ofensă la persoană, pentru a-l ține într-o stare de inactivitate spirituală, arată Erwin Lutzer.

Cei care au fost ofensați și alimentează rana prezintă de obicei una sau mai multe dintre următoarele trăsături. Întrebați-vă dacă nu sunteți legați de vreuna dintre ele. Ei sunt cuprinși de amărăciune. Sentimentele de amărăciune pot forma ziduri înalte în jurul nostru pentru a ne proteja propriile sentimente. Sunt orbi față de propriile lor greșeli. Putem alege să privim greșelile altora cu maximă claritate, chiar în timp ce noi devenim orbi față de propriile greșeli evidente. Cei ofensați sunt în căutarea răzbunării. Mândria noastră rănită poate duce la o dorință de răzbunare. Vrem ca ofensatorul să plătească pentru jignirile aduse. Însă, dacă ne vom răzbuna, vom face ceea ce numai Dumnezeu ar trebui să facă, pentru că răzbunarea este a Domnului. În căutarea răzbunării, putem deveni distrugători, folosind manipularea, amenințarea, acuzația, discordia sau alte tactici în încercarea de a-l distruge pe cel care ne-a ofensat.

Putem transforma, de asemenea, ofensa într-un idol foarte important. De fapt, resentimentele dureroase și amărăciunea pot înlocui afecțiunea și devotamentul pentru Dumnezeu, avertizează Erwin Lutzer în cartea Când ți s-a greșit.

Acum că am văzut care sunt ofensele pe care le putem suferi și atitudinile greșite pe care le putem avea față de acestea și față de persoanele care ne-au rănit, să aflăm ce spune Biblia despre reconciliere. Scripturile sunt foarte clare în privința nevoii noastre de a ne împăca cu cei pe care i-am ofensat. Iată câteva porunci importante pentru restaurarea relațiilor după apariția unei ofense.

Dacă îți aduci darul la altar și acolo îți aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ți darul acolo înaintea altarului, și du-te întâi de împacă-te cu fratele tău: apoi vino de adu-ți darul (Matei 5:23-24). Putem să ne închinăm cu adevărat lui Dumnezeu doar după ce am îndreptat orice lacrimă dintre noi și alții.

Smeriți-vă înaintea Domnului și El vă va înălța (Iacov 4:10). Când cerem iertare, ne umilim, știind nu numai că ne recunoaștem responsabilitatea, dar și că cererea iertării poate fi respinsă. Cu toate acestea, Dumnezeu ne promite că ne va înălța pentru efortul nostru.

Și toate lucrurile acestea sunt de la Dumnezeu care ne-a împăcat cu El prin Isus Hristos, și ne-a încredințat slujba împăcării; că, adică, Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine, neținându-le în socoteală păcatele lor, și ne-a încredințat nouă propovăduirea acestei împăcări (2 Corinteni 5:18-20). Ucenicii lui Hristos trebuie să facă lucrări de reconciliere, aducând oamenii înapoi la Dumnezeu și arătând împăcarea prin noi.

Dacă iertați oamenilor greșelile lor, și Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greșelile voastre. Dar dacă nu iertați oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre (Matei 6:14-15). Noi trebuie să iertăm pentru a rămâne în părtășie cu Tatăl nostru. Dacă nu suntem dornici să restaurăm relațiile distruse, relația noastră cu Dumnezeu va avea de suferit.

Sunteți dispuși să faceți orice ar aștepta Dumnezeu pentru a restaura părtășia cu cineva care v-a greșit sau față de care ați greșit? Poate citiți această carte pentru că doriți cu disperare să vă împăcați cu un membru al familiei sau cu un prieten. Acum realizați că nu v-ați împăcat niciodată cu Dumnezeu, că nu aveți o relație corectă cu Dumnezeu. Îl puteți cunoaște pe Dumnezeu punându-vă încrederea în Isus, Fiul Său, ca Mântuitor al vostru. Îi puteți cere să vă ierte păcatele și să vă împace cu Dumnezeu, Creatorul vostru. Însă acesta este doar începutul. După ce ați restabilit relația cu Dumnezeu, voința Lui este să restaurați și relațiile cu ceilalți. Aceasta îi include și pe cei față de care ați greșit și pe aceia care v-au rănit sau au greșit față de voi.

Har peste har se întinde după mărimea nevoii tale ca o bandă elastică. Nedreptatea are un mod de a ne tăia adânc. Dar, în mijlocul tăieturii, Dumnezeu se apropie cu balsam vindecător și ne dă har și putere de îndurare.

Suferirea răului doare cu adevărat. Când cineva încearcă să se răzbune pe tine sau te defăimează sau te trădează, nedreptatea celor făcute îți poate sufoca sufletul. Cu toate acestea, Biblia spune clar că putem și ar trebui să îndurăm o asemenea suferință din trei motive:

  • În primul rând, umblăm pe calea lui Isus. El a mers până la capăt, luând drumul crucii pentru a suferi răul. Supune-te planului lui Dumnezeu și aliniază-te cu spiritul lui Isus – spiritul supunerii umile.
  • În al doilea rând, îi dăm dăm lui Dumnezeu ocazia de a-Și arăta harul în viețile noastre. Iar Dumnezeu promite că harul Lui e suficient pentru orice necaz.
  • În plus, putem arăta astfel credința noastră în altă lume. Ne odihnim în siguranța că dreptatea ce ne-a fost refuzată va deveni într-o zi dreptate răsplătită – când Isus, Dreptul Judecător, Se va întoarce pentru a domni.

Biblia ne arată cum un bărbat remarcabil, dându-i voie lui Dumnezeu să-i vindece durerea, a avut un impact asupra moștenirii spirituale a unei generații întregi. Numele lui a fost Iosif – un om al iertării absolute, însă viața lui a fost, până la un punct, plină de întâmplări nefericite, ne amintește Erwin Luzter în cartea Când ți s-a greșit – cum să ajungi de la amărăciune la iertare.

În adolescență, Iosif a fost trădat de frații săi, care l-au vândut unor proprietari de sclavi din Egipt. Ajuns în Egipt, Iosif a mai adăugat un motiv bun să fie plin de amărăciune. I s-au adus acuzații false și a fost aruncat în temniță. Iar în temniță, deși a interpretat visele unui prieten și l-a rugat să îi amintească lui Faraon de el când va fi eliberat, a fost trădat și de acest prieten, care a uitat de el.

Toate acestea s-au întâmplat „până când l-a încercat Cuvântul Domnului”. Iosif știa că ceea ce experimenta el era din voința lui Dumnezeu care avea un scop. El avea toate motivele să fie plin de amărăciune – să permită circumstanțelor dureroase să-l facă mânios și neputincios pentru tot restul vieții sale. Cu toate acestea, el nu a reacționat așa.

Iată cinci răspunsuri remarcabile la suferință, care ne arată cum putem continua să ne onorăm Dumnezeul în suferință, ba chiar să îi și binecuvântăm pe ceilalți.

  • În primul rând, alege să trăiești în viitor, nu în trecut. Decât să permită nedreptăților din trecut să îi distrugă orice speranță de a fi roditor în prezent, Iosif a uitat trecutul și s-a concentrat pe prezent. Prin harul lui Dumnezeu și noi putem fi la fel.
  • Apoi, alege să-i eliberezi pe cei care te-au rănit. Prin harul lui Dumnezeu, putem ierta chiar fără a mai aminti trecutul.
  • Să ne amintim că Dumnezeu este prezent în nedreptate. Când Dumnezeu permite răul, El îl va folosi pentru un final mai înalt. Ne putem depăși trecutul când îl putem accepta ca o parte a planului Său bun.
  • Să alegem să îi binecuvântăm pe cei care ne-au greșit. Iosif a făcut-o și Isus ne-a poruncit-o. Binecuvântarea celor ce ți-au greșit are puterea de a te elibera.
  • Al cincilea răspuns la suferință este alegerea de a nu ne răzbuna. Răzbunarea e sarcina lui Dumnezeu, nu a noastră. Să credem că Dumnezeu va îndrepta toate lucrurile în ziua judecății.

Când acorzi cuiva iertarea ta, eliberezi acea persoană, dar acea iertare te poate costa mult. Nu trebuie să ne pierdem niciodată speranța că împăcarea se va produce într-o zi. Însă chiar și când împăcarea nu se produce, trebuie să îi ierți pe cei care ți-au greșit.

Dumnezeu va rearanja circumstanțele și va dărâma barierele în moduri pe care nu le credem posibile când ne dorim serios reconcilierea. Reconcilierea ne ajută pe toți să dăm un sens vieții. Dumnezeu răspunde rugăciunilor pentru reconciliere, pentru că specialitatea Lui este reconcilierea, ne încurajează Erwin Lutzer în cartea Când ți s-a greșit. Cum să ajungi de la amărăciune la iertare.

Pașii spre împăcare pe care îi subliniază Isus în Matei capitolul 18 ne ajută să cultivăm atitudinile corecte în vederea abordării persoanei care ne-a jignit. Urmând acești pași, putem merge la persoana cealaltă cu o atitudine de blândețe, ca acela care încearcă să vindece un os rupt.

Să avem, de asemenea, o atitudine de umilință, cu conștiința că și noi suntem capabili să facem ca cel care a jignit și că s-ar putea ca și noi să fi contribuit la ofensa ce ni s-a adus.

Cu ajutorul instrospecției, să ne cercetăm inima în căutarea unor motive egocentrice și să recunoaștem să inima omului e impulsivă și înșelătoare.

Și nu în ultimul rând, în dragoste, să căutăm binele suprem al relației și să evităm bârfa care o va distruge pe cealaltă persoană, chiar dacă afirmațiile potențial distructive sunt adevărate.

Iertându-i pe alții, te ierți de fapt pe tine însuți și câștigi, astfel, stimă de sine; îți eliberezi propriul suflet care se ridică spre înălțimi. Nu există vreme de pierdut. Acum este momentul să împiedici suferința trecutului să îți otrăvească bucuriile prezentului și viitorului. Îngăduie rănilor tale să se cicatrizeze și începe din nou să trăiești. Cartea Când ți s-a greșit. Cum să ajungi de la amărăciune la iertare se încheie, însă Erwin Lutzer ne lasă pe noi să luăm decizia: vom trăi o viață fără putere și plină de durere? Sau vom alege să iertăm?

Sperăm că v-am convins să citiți cartea lui Erwin Lutzer și să alegeți iertarea, cerându-i lui Dumnezeu puterea de a face acest lucru. Pentru o discuție detaliată cu privire la iertare, citiți și postarea noastră despre cartea Iertare totală de R.T. Kendall.

Puteți asculta în întregime episodul despre cartea Când ți s-a greșit, dar și cel despre Iertare totală, aici:

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: