Ce ne-am fi dorit de la Bookfest 2020


Astăzi ar fi fost prima zi a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția 2020, dacă nu s-ar fi declanșat pandemia de coronavirus (COVID-19). Pentru că noi am fost și suntem triste din cauza anulării acestui târg de carte (mai ales că anul acesta era invitat de onoare JAPONIA! :((), unul dintre momentele de referință din an pentru editorii de carte, am ales să scriem un articol în care să vă prezentăm aparițiile editoriale din ultimele 6 luni care ne-au atras nouă atenția și pe care le-am fi căutat la Bookfest 2020.

O să începem cu lista Irinei Enache.


Deși în toată această perioadă editurile și librăriile online m-au tot îmbiat cu diferite oferte și noutăți, cu siguranță târgul de carte Bookfest îmi va lipsi anul acesta: gândul unei seri petrecute cu prietena mea, Irina, printre cărți, atmosfera festivă și bucuria unei cărți nou-nouțe. Totuși, iată ce mi-ar fi atras atenția sau aș fi vrut să găsesc și să răsfoiesc la Bookfest  – și, cine știe, lista poate rămâne valabilă, cel puțin în parte, pentru alte târguri viitoare 😊

Dintre cărțile mai vechi, apărute în perioada unor târguri precedente, se numără:

Povestea lui Kullervo de J.R.R. Tolkien – este schița versiunii în proză a unei părți din epopeea finlandeză Kallevala. Atunci când am aflat că târgul nu va mai avea loc, am decis să o comand online, și așa am putut citi despre interesul timpuriu al lui Tolkien pentru legendele nordice, punctul de plecare în crearea propriei sale mitologii, cu mult mai maiestuoasă și mai înălțătoare.

Nici toate ale popii. Religie fără stres de Wilhelm Tauwinkl – Și pe aceasta am comandat-o online, și despre ea vom mai povesti pe blog.

Dintre noile apariții din această perioadă mi-am notat următoarele:

Steinhardt. Bughi mambo rag de Lavinia Bălulescu – Cărțile lui Steinhardt și povestea lui impresionantă de viață au rămas de referință pentru mine, așa că mi-am dorit să citesc și această biografie romanțată, proaspăt apărută.

Mintea tulburată. Ce ne spun ciudățeniile creierului despre noi înșine de Eric R. Kandel

O zi din viața creierului. O perspectivă a neuroștiinței de Susan Greenfield

Două cărți cu titluri atrăgătoare și promițătoare, mai ales că în ultimul timp nu am mai avut prilejul să citesc ceva din domeniul atât de captivant al neuroștiințelor.

O să râzi, totul e chimie de Dr. Mai Thi Nguyen-Kim. Dacă în cartea de mai sus autoarea Susan Greenfield ne prezintă o zi din viața noastră din perspectiva creierului, autoarea acestei cărți ne prezintă o zi din viață din perspectiva chimiei. Din nou, un titlu interesant din punctul meu de vedere, mai ales că printre prioritățile mele de lectură se află cărțile de știință popularizată.

Endurance. Un an în spațiu, o viață de descoperiri de Scott Kelly. Când am citit Ghidul astronautului pentru viața pe pământ, scrisă de Col. Chris Hadfield, am fost fascinată de experiența lui și ce a învățat din aceasta. Așa că sunt foarte curioasă să citesc despre călătoria lui Scott Kelly, cu atât mai mult cu cât acesta a stabilit recordul pentru cel mai mare număr de zile cumulate în spaţiu, precum şi pentru cea mai lungă misiune cosmică a unui astronaut american.


Ce mi-aș fi dorit de la Bookfest 2020 – Irina Trancă

…dacă nu aș fi fost sub propria interdicție de a-mi cumpăra cărți până în toamna anului 2020. Cu toate acestea, mereu cumpăram cărți pentru Mihai de la Bookfest, așa că veți regăsi în lista mea multe cărți pentru copii (nu doar pentru cei mici de vârsta lui), dar și destule titluri pentru adulți. Am ales să le grupez pe edituri, așa cum mi le scriam și pentru târg. Și în lista mea vor fi și titluri publicate în 2019, dar și apariții foarte recente.

Editura ALL

Post-Scriptum de Cecelia Aherncel mai recent roman al uneia dintre scriitoarele mele preferate, o continuare a romanului ei de debut, P.S. Te iubesc.

Editura Baroque Books & Arts

Firul de aur sau istoria lumii văzută prin urechile acului de Kassia St Clairo altfel de istorie a omenirii, prin prisma diverselor țesături. Am citit de aceeași autoare Culorile și viața lor secretă și mi-a plăcut mult.

Editura Corint Junior

Grădina secretă de Frances Hodgson Burnetto ediție demult așteptată a clasicei cărți pentru copii, probabil prilejiuită de lansarea unei noi adaptări pentru film.

Păsările dintr-o bună zi de Sally J. Plaun roman pentru copii premiat despre o călătorie inițiatică cu familia de-a lungul Statelor Unite.

Jocul pentru campioni al domnului Lemoncello de Chris Grabenstein volumul 4 din binecunoscuta și îndrăgita serie de cărți pentru și despre iubitorii de cărți, jocuri și mistere.

Editura Cartemma

Povestea regelui care avea prea mult din toate de Maria Papayanni

Editura Curtea Veche

Când prietenia m-a urmat acasă de Paul Griffinun roman pentru copii (11-13 ani zice editura) despre cărți și prietenie.

Întâmplări mărunte cu pictori mari de Monica Bătrânuapărută anul trecut, aceasta mi s-a părut o carte excelentă, care încearcă să le prezinte copiilor trei mari pictori, Claude Monet, Vincent Van Gogh și Vasili Kandinski prin prisma vieții de zi cu zi, de la firul… pensulei.

Editura Didactica Publishing House (DPH)

Copacii în care creșteau cărți de Paul Czajak, Rashin Kheiriyeh – o carte despre cărți, bineînțeles.

Editura Epica

Fetița care privea trenurile plecând de Ruperto Long – un roman istoric despre supraviețuirea sub regimul nazist.

Editura Frontiera

Străbunicul meu, Emil Racoviță de Andreia Petcuo carte-eveniment despre expediția exploratorului român pe înțelesul copiilor.

Editura Humanitas

Portofoliul acestei edituri s-a îmbogățit cu multe titluri interesante tocmai pe perioada pandemiei, nici nu știu cu care să încep.

Poate cu cele care au legătură cu cultura japoneză și un roman japonez:

Shinrin-yoku. Arta japoneză a băilor de pădure de Hector Garcia (Kirai) și Francesc Miralles

Ichigo ichie. Arta japoneză de a te bucura de fiecare clipă de Hector Garcia (Kirai) și Francesc Miralles

Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa

Apoi, bineînțeles, romanul Ioanei Pârvulescu, care se anunță foarte promițător, prin tema vieții profetului Iona – Prevestirea

O reeditare necesară în seria de autor C.S. Lewis, colecția sa de eseuri despre literatură – Despre lumea aceasta și despre alte lumi

Și, nu în ultimul rând, un roman pe care eu l-am citit în engleză la începutul anului, dar despre a cărui apariție în limba română vă anunțam încă de pe atunci, Călătoria Cilkăi de Heather Morris, un roman care spune povestea unuia dintre personajele care apar în Tatuatorul de la Auschwitz de aceeași autoare. Am scris despre ambele aici.

În plus, cu ocazia aniversării a 30 de ani de existență a editurii, a apărut volumul colectiv Amintiri de la Humanitas (coordonat de Ioana Pârvulescu), pe care îl primiți gratuit în format fizic la cumpărarea oricărei cărți Humanitas din oricare dintre librăriile Humanitas sau în format electronic aici.

Editura Nemi

Beethoven și furtuna de sunete și Mozart și curcubeul muzical de Cristina Andone – ultimele două volume care ne lipsesc din colecția Pădurea Muzicală.

Editura Panda

Cartea de bucate cu Pettson și Findus Ilustraţii de Sven Nordqvist, rețete de Christine Samuelsson – cea mai nouă apariție din această colecție nu putea lipsi de pe lista mea!

Editura Polirom

Vânătorii de cărți. Codul Perfect de Jennifer Chambliss Bertman volumul 2 dintr-o serie simpatică despre bibliofilie și coduri secrete.

Editura Sophia

Emily de la New Moon de L.M. MontgomeryNu mi-a venit să cred când am descoperit traducerea unei cărți dintr-o altă serie scrisă de autoarea cărților cu Anne de la Green Gables. Această editură mă surprinde din nou plăcut, bravo lor!

Editura Trei

Franz Joseph și Sisi. Datoria și rebeliunea de Jean de Cars – Mi-a plăcut de mică să citesc despre Sisi, iar anul trecut am avut ocazia să vizitez muzeul dedicat ei la Viena, ocazie cu care am aflat foarte multe lucruri pe care nu le știam despre stilul ei de viață și despre relația cu soțul ei, Împăratul Franz Joseph. Mă interesează să aflu mai multe, așa că această carte m-a atras imediat, mai ales că știu că autorul este foarte apreciat.

Editura Univers

Istoriioare de Laura GrünbergPare genul acela de carte pentru copii pe care o citești cu aceeași plăcere și ca adult, despre istorie așa cum o trăim, nu așa cum o citim în cărțile de la școală.

Cartea bunătății. Povești din Ardeal de Cristina Andone – Am citit și am scris aici despre primul volum, așa că sunt nerăbdătoare să descopăr și poveștile din acest al doilea volum, inspirate de viața copiilor la sat.


Nimic nu poate înlocui atmosfera de târg de carte, cu toate standurile care mai de care mai atrăgătoare și mirosul de cărți proaspăt scoase din tipar, lansările care se suprapun și pauza din colțul cu Jerry’s Pizza… Sperăm însă că prin listele noastre v-am mai adus la curent cu ce mai e nou și interesant pe piața de carte românească.

În speranța și cu rugăciunea că Gaudeamus 2020 nu ne va prinde tot într-o pandemie, tura a doua, vă dorim sănătate și lectură plăcută!

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: