De la răsărit la apus – Sfârșitul călătoriei lui Ravi Zacharias


În lumina celor dezvăluite de raportul RZIM în februarie 2021, lăsăm la latitudinea fiecărui cititor să discearnă dacă lectura cărților lui Razvi Zacharias ar mai fi potrivită sau nu. Știm că Dumnezeu a lucrat în viața multor oameni, în mod autentic, prin prelegerile sale, și că și noi am descoperit idei valoroase la momentul potrivit, din cărțile sale mai vechi și scrise înainte de perioada menționată în raportul RZIM. Știm de asemenea că Dumnezeu cunoaște tot adevărul, ne smerim și ne cutremurăm în fața unor astfel de căderi, știind că și noi suntem supuși păcatului și că fără El suntem pierduți. Acestea fiind spuse, vom păstra pe blog recenziile cărților sale care prezintă idei bune, ce nu contrazic adevărul revelat de Dumnezeu în Sfânta Scriptură, și îndemnăm la citirea cu spirit critic atât a cărților lui, cât și a cărților oricărui alt autor, știind că întreg adevărul vine de la Domnul, și nu de la vreun om.

Astăzi, 19 mai 2020, Ravi Zacharias și-a încheiat umblarea pe acest pământ, la finalul unei lupte cu o formă agresivă de cancer.

Timp de 48 de ani, cu har și elocvență, Ravi Zacharias a apărat credința creștină, căutând răspunsuri la cele mai mari întrebări ale vieții: originea, sensul, moralitatea și eternitatea. Ravi Zacharias a ținut conferințe la cele mai mari universități ale lumii pe teme precum ateismul, sensul vieții, problema suferinței, dilemele morale ale societății. De asemenea, a adus argumente în favoarea creștinismului răspunzând unor autori vocali care susțineau ateismul, precum Richard Dawkins, Sam Harris sau Christopher Hitchens

A fondat Ravi Zacharias International Ministries (RZIM), care încearcă „să îl ajute pe gânditor să creadă, și pe credincios să gândească”, antrenând o echipă de aproape 100 de intelectuali și autori creștini, care continuă să vorbească și să le răspundă celor ce au întrebări, îndoieli sau chiar acuzații la adresa creștinismului. Organizația RZIM este prezentă și în România.

Ravi a privit obiecțiile și întrebările altora nu ca pe ceva ce trebuie respins, ci ca pe un strigăt al inimii, la care trebuia să răspundă”, declara Michael Ramsden, președintele RZIM. „Oamenii nu erau probleme de logică ce trebuiau rezolvate, ci persoane care aveau nevoie de Hristos. Cei care l-au cunoscut și-l vor aminti mai întâi pentru bunătatea, blândețea și generozitatea sufletului său. A dorit să împartă cu toți cei pe care i-a întâlnit aceeași dragoste și bunătate pe care a cunoscut-o prin Hristos.

Și noi am fost impresionate de cărțile lui Ravi, le-am citit cu atenție și interes și am prezentat câte una aproape în fiecare sezon al emisiunii CARTEA E O VIAȚĂ.

Cred că, pe lângă argumentele sale convingătoare și întotdeauna bine documentate, ceea ce l-a făcut atât de deosebit a fost povestea sa de viață, și moștenirea lui culturală care l-a ajutat să înțeleagă atât de bine lumea și să găsească punți de comunicare atât cu Apusul, cât și cu Răsăritul.

Ravi Zacharias a fost prezent în emisiunile noastre încă din primul sezon, cu cartea Izbăvește-ne de rău.

Apoi, în sezonul 2, chiar primul episod prezentat a fost Sfârșitul rațiunii. Un răspuns adresat ateismului de tip nou, mai specific un răspuns la argumentele scriitorului ateu Sam Harris.

În sezonul 3, am descoperit abordarea lui Ravi cu privire la sensul vieții și la moralitate, în cartea Marele Țesător.

În sezonul 4, am analizat ceea ce credem și motivele pentru care credem, în cartea Poate omul să trăiască fără Dumnezeu?

În sezonul 5, din nou, prima carte prezentată a fost una a lui Ravi Zacharias – Dezamăgit de creștinism?

În sezonul 6 am aflat cum ne putem păstra mirarea în fața lumii care ne înconjoară și mai ales a realităților spirituale, deși suntem înconjurați de rutina și dramatismul vieții, în Redescoperă mirarea

În sezonul 9 – De ce Isus? Descoperirea adevărului în epoca spiritualităţii consumeriste de masă

În sezonul 10 am descoperit emoționanta și impresionanta sa poveste de viață, în cartea Călătorind de la răsărit la apus. Dumnezeul din umbră

În sezonul 11 – Strigătele inimii. să-L aducem pe Dumnezeu aproape când El pare atât de departe.

Cea mai recentă carte a lui a primit premiul Evangelical Christian Publishers Association pentru anul 2020, categoria „Studiu Biblic” și a fost tradusă și la noi sub titlul Logica lui Dumnezeu. 52 de idei creștine esențiale pentru inimă și minte.

Rămânem, astfel, cu o frumoasă și bogată moștenire de idei, argumente și experiențe personale pe care Marele Țesător le-a pus în mintea acestui înzestrat slujitor al Său. Iar pânza vieții lui nu este completă dacă îi uităm pe colaboratorii săi, așa că vă lăsăm mai jos, spre audiție, emisiunile noastre despre cărțile altor apologeți care au lucrat împreună cu Ravi.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: