Așa cum v-am promis, a sosit momentul să vă împărtășesc și eu lista cu cărțile pe care mi le doresc de la ediția de anul acesta a Salonului Internațional de Carte Bookfest, despre care am tot scris în ultimele săptămâni. Dacă până acum v-am tot oferit sugestii de cărți pentru copii sau părinți, în lista mea veți descoperi că tot ele sunt majoritare, pe de o parte pentru că asta este etapa în care mă aflu acum (de părinte care cumpără cărți pentru copil), dar și pentru că îmi plac oricum, chiar și ca adult.
Am grupat cărțile pe edituri pentru o mai bună orientare la târg și aproape sigur nu mi le voi lua pe toate, dar am vrut ca și pe cele pe care nu le voi lua acum să le văd și să le răsfoiesc și să vi le semnalez și vouă.
EDITURA ARTHUR
– Primul (și poate și al doilea?) volum din integrala Peanuts de Charles M. Schulz – adică Snoopy & co., pentru cine e familiarizat doar cu personajul canin al acestor benzi desenate foarte savuroase, pline de umor, dar și de înțelepciune. Am citit câteva volume din această serie în engleză și n-am mai putut de bucurie când am descoperit că apar în limba română! Sper ca traducerea să fie pe măsură și să se țină de treabă să publice toate cele 20+ volume.
– Selfie (și poate și perechea Selfie. Juniorii), volum colectiv din seria „Cărțile mele” (al cărei prim volum a fost Care-i faza cu cititul?) – am toate volumele din această serie de povestiri scrise de autori români și autori-copii și adolescenți și le-am citit pe toate în afară de ultima pereche și, deși nu toate m-au încântat la fel de mult, cred că sunt unele dintre cele mai bune cărți pentru copii și adolescenți.
– Strada Zambila de Fanny Chartres
– cărțile din seria Biblioteca Cotoiului cu Pălărioi (Dr. Seuss) – Înăuntru-Afarei tale. Totul despre corpul uman și Atlasul penelor. Totul despre păsări (pentru Mihai)
– Mici momente de iubire de Catana Comics
– Când eram foarte tineri de A.A. Milne (autorul lui Winnie the Pooh)
– Cum am supraviețuit clasei a VIII-a de Robert Ersten
EDITURA BOOKLET
– Cosmic de Frank Cottrell Boyce – pentru că am citit alte două cărți de acest autor și mi-au plăcut, iar premisa acestei cărți pare foarte haioasă
EDITURA CARTEA COPIILOR (evident pentru Mihai)
– Jurnalul din cutiile de chibrituri de Paul Fleischman
– Cartea cu Te rog și Mulțumesc de Richard Scarry
– Ziua în care a fugit Somnul de Victoria Pătrașcu
EDITURA CARTIER
–Șansa lui Bilețel de Victoria Pătrașcu – pentru că e Victoria Pătrașcu și, recunosc, pentru că am văzut instrumentul de pe copertă și m-am gândit la Mihai (pasionatul de instrumente cu coarde)
EDITURA CASA
– Azi, mâine, acum și imediat – în mod evident pentru Mihai, dar nu m-ar mira să mă uit și eu la fel de mult pe ea cum sper că o va face el
EDITURA CORINT
– Călătorie în timp în compania unui hamster de Ross Welford – pentru că este una dintre cărțile preferate din ce am citit anul acesta și cea mai coerentă poveste despre călătoria în timp pe care am citit-o până acum. Sunt foarte încântată că au tradus-o! Apare, de asemenea, o altă carte de același autor la Editura Vellant, Băiețelul de 1000 de ani.
EDITURA DPH
EDITURA GAMA
– Școala egoișilor de Fabrizio Silei
EDITURA HUMANITAS
– Există o zare de Mihai Frățilă – pentru că am prezentat și în emisiunea CARTEA E O VIAȚĂ cartea lui, Poate fi trimis Dumnezeu în exil? și cred că și acest volum sună promițător
– Copiii lui Irod. Raport moral asupra copiilor lăsați în grija statului de Vlad Alexandrescu
– Casa de iarnă de Ben Guterson – cărți, bibliotecă, engime, casă cu secrete? Da, vă rog!
EDITURA LITERA
– Scrisori din far de Emma Carroll
EDITURA NEMIRA/NEMI
– Extraordinara călătorie a ariciului Ariston de Iulian Tănase
– Povestea Mariei de Ioana Bâldea-Constantinescu
– Întoarcerea Fermecătoarei (vol.2 din seria Tărâmul Poveștilor) de Chris Colfer – ÎN FINAL apare și volumul doi din această serie, la câțiva ani după publicarea primului volum care mi-a plăcut foarte mult – doi frați ajung printr-o carte fermecată în Tărâmul Poveștilor, unde le întâlnesc pe cele mai cunoscute personaje ale basmelor (Bucle-Aurii, Scufița Roșie, Mama Vitregă a Albei-ca-Zăpada etc.) și descoperă că povestea lor nu e chiar cea pe care o cunoaștem noi.
Misterul Henri Pick de David Foenkinos – am citit și Delicatețe (în franceză), și Charlotte și îmi place cum scrie acest autor, iar acest volum chiar are o temă care mă atrage – din nou despre cărți și o engimă
EDITURA NICULESCU
– Cavaleri în devenire. Ghidul băieților bine-crescuți de Heather Haupt – nu mi-a venit să cred că văd această carte tradusă în limba română, după ce dădusem de ea în aprecierile de la o altă carte în engleză
EDITURA POLIROM
– Spărgătorul-de-Nuci și Regele Șoarecilor de E.T.A. Hoffmann – originalul!
EDITURA UNIVERS
– Mami și tati se poartă ciudat de Ioana Chicet-Macoveiciuc
EDITURA UNIVERS ENCICLOPEDIC JUNIOR
– Ce se întâmplă noaptea (Usborne)
– Povești de noapte bună de 5 minute (Usborne)
–Te iubesc atât de mult, mami! de Jutta Langreuter, Stefanie Dahle
EDITURA VELLANT
Micul prinț de Agnes de Lestrade și Valeria Docampo – deși sunt fidelă ilustrațiilor originale, îmi place că această ediție este prescurtată pe înțelesul copiilor mai mici și ilustrațiile Valeriei Docampo (care a ilustrat și Spărgătorul de nuci) cred că se ridică la înălțimea originalului și fac cinste poveștii.
Cu siguranță că sunt și voi mai descoperi până ajung la târg și chiar la târg și alte titluri interesante și de-abia aștept să le văd și să vi le împărtășesc și vouă. Până atunci, voi ce aveți pe lista pentru Bookfest 2019?
PPS: Evenimente la Bookfest 2019
PPPS: Recomandări de cărți pentru copii: Carolina, Andreea Ștefănică, Alessia, Adina Idor, Miruna, Irina Trancă
PPPPS: Recomandări de cărți pentru părinți: 5 cărți pentru părinți (2019), Cărți pentru cei mici și cei mari – partea a II-a (2016)
2 gânduri despre „Lista pentru Bookfest 2019”