Cărţi pentru cei mici şi cei mari – partea a II-a


Aşa cum v-am promis, iată şi lista cu cărţi pentru părinţi. Puteţi citi partea I, lista cu cărţi pentru copii, aici. O să vedeţi că în lista mea nu intră numai cărţi de creştere a copiilor propriu-zise, scrise de autori creştini şi laici, ci şi cărţi care descriu experienţa personală a creşterii copiilor. Aşadar, iată cele 7 cărţi pentru cei 7 ani de-acasă:

1. Ce înseamnă să fii mamă de Leslie Ludy – Cunoscuta scriitoare de cărţi pe tema relaţiilor şi a feminităţii biblice vorbeşte în prima ei carte despre rolul de mamă despre cum să-ţi găseşti resursele pentru creşterea copiilor în Dumnezeu şi despre cum nu trebuie să acceptăm ideea conform căreia ca mamă e normal să arăţi neglijent şi să nu mai ai timp de nimic în afară de copii. Mi-a plăcut pentru că reaminteşte faptul că nu trebuie să fii mamă prin puterile proprii, Dumnezeu este cel care te împuterniceşte dacă îi dai voie.

2. Puterea rugăciunii unui părinte de Stormie Omartian – În ton cu cartea lui Leslie Ludy, autoarea propune puterea rugăciunii pentru toate problemele apărute în creşterea copiilor şi susţinerea lor în rugăciune în toate etapele vieţii, oferind modele de rugăciuni specifice pentru diverse probleme, de la somn pentru bebeluşul care nu poate să doarmă până la prieteni potriviţi pentru adolescent.

3. Limite pentru copii de Dr. Henry Cloud şi Dr. John Townsend – Cea mai bună carte pe acest subiect pe care am citit-o până acum din literatura creştină, dacă nu chiar şi din cea laică. Autorii sunt foarte cunoscuţi pentru cărţile lor dedicate limitelor în relaţiile dintre adulţi şi dintre adolescenţi şi explică de ce au nevoie copiii de limite şi cum să le stabileşti şi să le menţii.

4. Reţete de jocuri. De ce şi cum să te joci cu copilul tău de Lawrence J. Cohen – Aceasta este traducerea în limba română a cărţii Playful Parenting, nu ştiu de ce au tradus titlul astfel, pentru că te trimite într-o altă direcţie. Autorul descrie cum pot fi tratate diverse probleme în relaţia cu copilul prin joacă şi explică de ce este atât de important să te joci cu copilul tău şi să intri în lumea lui chiar dacă asta înseamnă ca tată să te joci cu păpuşi.

5. Scânteia. Povestea unei mame care a crescut un geniu de Kristine Barnett – O carte pe care am citit-o de curând şi care mi-a plăcut la nebunie spune povestea unei mame care a crescut un copil autist şi cum l-a ajutat pe acesta să-şi atingă potenţialul, ocupându-se în acelaşi timp de o grădiniţă şi de un centru pentru copii cu tulburări de comportament sau alte boli genetice.

6. O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă de Ioana Chicet-Macoveiciuc, autoarea blogului Prinţesa urbană – O carte formată din articole diverse din experienţa personală a sarcinii şi a creşterii copiilor, care se citeşte pe nerăsuflate şi care te ajută să vezi greutăţile cu umor. De asemenea, autoarea lansează în cadrul Bookfest o carte pentru copii şi părinţi, Te iubesc orice ai face.

7. Experimentul MAMATATA de Iulian Tănase – O altă carte a experienţei şi nu de sfaturi, aceasta este o culegere de perle de-ale copiilor autorului, Adora şi Sasha, pline de savoare şi de umor, cum numai lucrurile pe care le spun copiii mici pot fi. O încântare!

De asemenea, Laura Câlţea (Blogul unei cititoare de cursă lungă) a întocmit un articol cu noutăţile editurilor în materie de cărţi pentru copii pe care vi-l recomand.

Voi ce cărţi pentru părinţi recomandaţi?

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

7 gânduri despre „Cărţi pentru cei mici şi cei mari – partea a II-a”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: