Ce-mi doresc de la Bookfest 2019


Ne apropiem de Bookfest și de Ziua Copilului!

Până acum, sperăm că listele noastre cu recomandări pentru Ziua Copilului v-au inspirat și v-au oferit cel puțin câteva idei bune. Dar pentru că mai sunt doar două zile până la Bookfest, am dorit să împărtășim cu voi și care sunt listele (pe care le-am alcătuit cu entuziasm) cu cărți pe care ni le dorim de la această ediție a târgului.

Anul acesta, eu mi-am propus să termin mai întâi cărțile pe care le am deja în bibliotecă și așteaptă să fie citite, apoi cele pe care le mai am pe lista mea de „To-read” de pe Goodreads, și sunt mulțumită că deja fac progrese :D, așa că lista mea de noutăți nu va conține multe titluri. Însă au fost câteva care chiar mi-au atras atenția.

În primul rând, pentru că deja am prezentat într-o emisiune de-a noastră Biblia după 45598482._uy630_sr1200630_textul ebraic – Geneza, am fost încântată să aflu că a apărut și volumul al doilea, Biblia după textul ebraic. Exodul. Leviticul (ediţie îngrijită de Francisca Băltăceanu şi Monica Broşteanu. Traducere, studii introductive şi note de Maria Francisca Băltăceanu, Monica Broşteanu, Melania Bădic, Emanuel Conţac, Octavian Florescu, Victor-Lucian Georgescu, Cristinel Iatan, Alexandru Mihăilă, Delia Mihăilă, Ovidiu Pietrăreanu, Tarciziu-Hristofor Șerban, Silviu Tatu, Cătălin Vatamanu).

De altfel, duminică, 2 iunie, la ora 14.30 va avea loc lansarea acestui volum chiar la Bookfest, eveniment la care vor vorbi: Horia-Roman Patapievici, Francisca Băltăceanu, Monica Broșteanu. Sunt sigură că și acest volum, care continuă cu următoarele două cărți ale Bibliei, mă vor ajuta să le citesc altfel, să le înțeleg într-o lumină nouă și să descopăr, pe cât posibil, frumusețea originalului.

details_martori_ai_fericiriiTot într-un sezon precedent al emisiunii noastre CARTEA E O VIAȚĂ, am dedicat câteva episoade mărturiilor și biografiilor unor credincioși care au fost persecutați și au avut de suferit în perioada comunistă și nu numai. Am avut multe de învățat din istorisirile unor oameni care nu și-au pierdut credința în ciuda unor dificultăți greu de imaginat, așa că m-am bucurat să aflu de apariția unui nou astfel de volum, de data aceasta despre șapte episcopi care au refuzat să se lepede „de legământul făcut de Biserica lor în urmă cu 248 de ani” în 1948 când comuniștii au desființat Biserica Greco-Catolică. Volumul Martori ai Fericirii. Șapte vieți de sfinți români va fi lansat de asemenea la Bookfest sâmbătă, 1 iunie de la ora 14:30, eveniment la care vor vorbi: Francisca Băltăceanu, Monica Broșteanu, Augustin Lazăr, Gabriel Liiceanu

Adresată publicului larg, cartea își propune să-i facă cunoscuți pe acești șapte martiri români ai secolului XX generațiilor noi și celor care nu știu nimic despre istoria Bisericii Greco-Catolice sau au o imagine deformată despre ea. Indiferent de preocupări și confesiune, căutătorii de adevăr vor afla ce înseamnă tăria de caracter și experiența unor suflete mari. Consemnată cu simplitate şi rigoare de Francisca Băltăceanu și Monica Broşteanu, această istorie dă viată unei cărți de suflet, scrie PS Mihai Frăţilă, episcop greco-catolic de București.

Tot o noutate la editura Humanitas este și „Ordinea timpului” de Carlo Rovelli.
Carlo Rovelli este autorul cărții „Șapte scurte lecții de fizică”, pe care am citit-o de curând. Lecțiile se refereau la relativitatea generală, mecanica cuantică, cosmos și găuri negre, particule elementare. Evident, fiind câteva lecții „scurte”, nu aveau cum să ajungă în profunzimi, însă sunt potrivite pentru oricine dorește să se delecteze cu puțină știință, dar nu are prilejul și timpul necesar pentru a-i descoperi adâncimile. Descrierea acestei noi apariții mi-a atras atenția și sper că această carte nu mă va dezamăgi: Timpul ascunde în sine un mister care nu încetează să ne uimească. Filozofii, artiștii și poeții au încercat să-i surprindă semnificația, iar oamenii de știință au descoperit că natura lui e diferită de ceea ce ne spune intuiția. De la Boltzmann la teoria cuantică și de la Einstein la gravitația cuantică cu bucle, perspectiva noastră asupra timpului a suferit transformări radicale: în cele din urmă găsim că timpul nici măcar nu apare în ecuațiile fundamentale ale fizicii.

Viața 3.0. Omul în epoca inteligenței artificiale este o altă nouă apariție care mi-a coperta-viata-3-0-descoperastârnit interesul (deși în biblioteca mea mă mai așteaptă o carte tot din acest domeniu, și anume Superinteligența de Nick Bostrom, așa că e evidentă ordinea în care le voi citi).

Fizicianul Max Tegmark, profesor la Institutul Tehnologic din Massachusetts, explorează posibilitățile oferite de inteligența artificială nu doar în viitorul imediat, dar și în perspectiva îndepărtată a colonizării cosmosului. Viața 3.0 ne invită să medităm asupra celor mai delicate probleme de ordin social, militar, juridic și etic generate de dezvoltarea inteligenței artificiale, iar ideea centrală a lui Max Tegmark este că avem capacitatea și datoria morală de a influența evoluția vieții.

Duminică, 2 iunie, ora 12 va avea loc și lansarea acestor două volume din colecția Știință a editurii Humanitas, și vor vorbi: Doru Căstăian, Cristian Presura, Vlad Zografi. 

Și nu în ultimul rând, pentru că îmi era tare dor de o carte science fiction bună, care să mă țină captivată, am ales să pun pe lista mea Autonom, de Annalee Newitz, apărută la editura Nemira. Când am văzut cuvintele-cheie „roboți”, „companie farmaceutică”, „inteligență artificială” și mai ales „biotehnologie”, domeniul pe care l-am studiat, n-am mai stat pe gânduri, și din nou, sper că nici aceasta nu mă va dezamăgi.

Aceasta este scurta mea listă, însă mă tem că se va îmbogăți cu noi titluri atunci când voi vizita standurile editurilor care vor participa la Bookfest. 🙂

Așadar, nu uitați! Ediția a XIV-a a Salonului Internațional de Carte Bookfest se va desfășura la Romexpo în Pavilionul B2 între 29 mai și 2 iunie sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Petreceți o după-amiază în compania cărților și cu siguranță veți găsi ceva și pe gustul vostru.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

2 gânduri despre „Ce-mi doresc de la Bookfest 2019”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: