Guest post de Mariana Dinu: „Dragoste şi respect în familie“ de Dr. Emerson Eggerichs


Pentru că am văzut că postarea cu recomandările Marianei Dinu a avut un foarte mare succes, am invitat-o să ne recomande ceva şi cu ocazia Zilei Copilului. Ea a ales să ne prezinte cartea Dragoste şi respect în familie de Dr. Emerson Eggerichs. Descoperiţi în continuare de ce merită să o citiţi.


dragoste-si-respect-in-familie-emerson-eggerichsLumea în care ne creştem copiii astăzi arată mult diferit de lumea în care eram noi copii. Şi lumea în care copiii noştri vor avea copii va arăta şi mai diferit. Principii despre creşterea copiilor care până mai ieri nu erau contestate, azi sunt constant provocate, ridiculizate, chiar interzise. Sunt de câteva luni în căutarea unor răspunsuri importante pentru mine ca părinte şi cred că, cel puţin o parte dintre ele, le-am găsit în cartea Dragoste şi respect în familie, scrisă de Dr. Emerson Eggerichs şi apărută în 2015 la editura Kerigma.

Cartea este scrisă pe baza experienţei de viaţă a autorului şi a soţiei acestuia, Sarah, cu care are trei copii la care se fac dese referiri. Cartea abundă, de asemenea, în exemple care i-au fost trimise autorului în diverse corespondenţe sau în cadrul conferinţelor pe care acesta le susţine. Aşadar, stilul nu este unul greoi şi vă veţi regăsi, cu siguranţă, în multe dintre situaţii. Este o carte pe care o puteţi citi în timp ce copii se joacă în parc sau în tihna casei, împreună cu soţul/soţia, în timp ce copiii dorm mai mult sau mai puţin.

Premisa cărţii este aceea că pe măsură ce părintele dăruirşte dragoste copiilor, vor primi respect din partea acestora. Ce am apreciat eu în mod deosebit la această carte este faptul că pune cheile în mâna adultului. Cu ajutorul lui Dumnezeu, tu, ca adult, alegi şi hotărăşti cum să reacţionezi faţă de copilul tău atunci când greşeşte. Adultul din relaţie are puterea de iniţiere pentru că el a fost mandatat de Dumnezeu să crească, pentru o vreme, suflete care au nevoie să vadă în noi dragostea şi chipul lui Dumnezeu. Responsabilitatea mea, ca adult, este felul în care răspund.

Autorul vorbeşte în primele capitole despre momentele în care adultul preia frâiele situaţiei pentru a decoda mesajele pe care le transmite copilul şi pentru a dezamorsa o situaţie de conflict emoţional care ar putea arunca toată atmosfera din casă în ceea ce Eggerichs numeşte „ciclul de nebunie al familiei“. Pe scurt, atunci când copilul se poartă imatur şi iresponsabil, dar părintele interpretează asta ca o lipsă de respect pentru care aplică un tratament dur şi disproporţionat faţă de starea reală, totul escaladează rapid şi cu cât încerci mai mult să „îndrepţi“ situaţia acţionând cu mânie, cu atât creşte opoziţia copilului tău.

În partea a doua a cărţii veţi găsi paşii recomandaţi de autor pentru a începe „ciclul motivării în familie“: dragostea părintelui motivează respectul copiilor şi respectul copiilor motivează dragostea părintelui.

O observaţie importantă, o invitaţie la introspecţie ar fi aceea că putem să ne iubim copiii, dar să ne purtăm neiubitor cu ei, iar lucrul acesta este resimţit negativ şi conflictual de către aceştia.

Cele şase principii biblice propuse în această carte sunt:

  1. Dăruieşte astfel încât nevoile de bază ale copilului să fie satisfăcute.
  2. Înţelege astfel încât copilul să nu fie provocat sau exasperat.
  3. Înstruieşte-ţi copilul să cunoască şi să aplice înţelepciunea lui Dumnezeu.
  4. Disciplinează copilul să cunoască şi să-şi corecteze alegerile greşite.
  5. Încurajează copilul să dezvolte darurile cu care l-a înzestrat Dumnezeu.
  6. Roagă-te pentru copilul tău să experimenteze atingerea şi adevărul lui Dumnezeu.

Mă voi opri asupra principiului disciplinării care presupune, în viziunea autorului, aplicarea de consecinţe naturale şi consecinţe atribuite situaţiei în care copilul a făcut ceva nepotrivit, indiferent de cauză (neatenţie, impulsivitate, sfidare, etc.) Consecinţele naturale, cele care decurg direct din situaţia creată (ca atunci când varsă pe jos şi trebuie să cureţe) nici nu ar trebuie să fie resimţite ca pedepse. Prin atitudinea lui (fără strigare, exagerări, ameninţări, ci doar calm, constatativ, binevoitor) adultul poate să modeleze comportamentul copilului aşa încât el să accepte consecinţa şi să se corecteze singur.

Consecinţele atribuite nu vor fi, de regulă, uşor de acceptat de către copil, dar el trebuie mereu asigurat de buna intenţie şi dragostea părintelui. Un exemplu ar fi atunci când copilul sparge o minge a altcuiva şi trebuie să o plătească din banii lui de alocaţie.

Principiul rugăciunii ar trebui să le însoţească pe toate celelalte: când dăruieşti, roagă-te să aibă o inimă recunoscătoare; când îl înţelegi, roagă-te să aibă o inimă calmă; când îl instruieşti, roagă-te să aibă un spirit învăţabil; când îl disciplinezi, roagă-te să aibă regrete sincere.

Un capitol important este acela al muncii în echipă: copiii noştri ar trebui să ştie că principiul „dezbină şi cucereşte“ nu se poate aplica niciodată părinţilor lor pentru că ei formează o echipă care acţionează la unison.

Creşterea copiilor este chemarea noastră cea mai înaltă şi asta înseamnă să ne gândim la Hristos în tot ce facem cu şi pentru ei!

Un capitol extrem de util este intitulat „Fereşte-te de capcana rezultatului“. Este uşor, ca părinţi, să ne pierdem pacea şi să credem despre noi că suntem fără valoare atunci când copiii noştri fac alegeri greşite, cu consecinţe grave pentru ei. Autorul îndeamnă la smerenie şi la autoexaminare: „Copilul meu nu mă face să fiu cum sunt, ci arată cum sunt!“. Noi trebuie să rămânem permanent ancoraţi în Hristos, să ne rugăm, să continuăm să le oferim exemple bune de urmat. „Ideea principală: dacă ai un copil sfidător, nu te grăbi să te declari un părinte incompetent; iar dacă ai un copil ascultător, să nu crezi ca ai parte de un succes total şi de durată.“

Am speranţa că acolo unde va ajunge, această carte va aprinde în inima multor părinţi dorinţa de a fi ei înşişi cadoul cel mai de preţ pentru copiii lor (dacă tot e 1 iunie): părinţi iubitori, stăpâni pe ei înşişi, consecvenţi! Domnul să ne ajute să creştem copii iubiţi şi respectuoşi!


Mulţumim, Mariana, pentru recomandare! Aici găsiţi mai multe recomandări de cărţi pentru părinţi, iar aici şi

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării. Am fost voluntar și am lucrat ca redactor la RVE Bucureşti din 2006 până în februarie 2020. Printre pasiunile mele, pe lângă cărţi, se mai numără lucrul manual (origami, felicitări etc.), plimbările în parc şi ieşirile în oraş pe la librării şi biblioteci. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis şi Philip Yancey. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s