Bookfest 2024 – evenimente și liste de dorințe


Între 29 mai și 2 iunie se desfășoară la București a XVII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, unde veți putea găsi circa un milion de volume, sute de titluri noi, aproximativ 300 de lansări de carte și dezbateri, și peste 60 de evenimente dedicate copiilor.

Salonul are loc la Romexpo în Pavilionul B2 și este deschis zilnic între orele 10-20, iar vineri și sâmbătă între 10-21.

Republica Moldova este invitatul de onoare al acestei ediții și a pregătit aproximativ 40 de evenimente cu o arhitectură diversă, de la lansări de carte până la dezbateri pe teme dintre cele mai actuale, sub sloganul „Te cuprind, Republica Moldova”, o expresie des întâlnită în vorbirea curentă din spațiul lingvistic și cultural de peste Prut, echivalentul sintagmei „te îmbrățișez”.

Ediția din acest an a Salonului de Carte Bookfest va fi deschisă oficial miercuri, 29 mai, la ora 12.00, la Scena Arca, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitate înalte oficialități din România și Republica Moldova.

Salonul Internațional de Carte Bookfest este un eveniment organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și co-finanțat de Ministerul Culturii.

Ca de fiecare dată, ne-am documentat cu privire la program și la noutățile editurilor și vă prezentăm în continuare evenimentele și titlurile care ne-au atras atenția și pe care credem că ar trebui să le căutați și voi la târg.


Irina Trancă

Anul acesta am observat că am o listă mult mai scurtă decât în alți ani, dar mă și aștept la multe surprize la fața locului, așa cum am învățat din experiență. Nu toate editurile își anunță noutățile în mod vizibil și organizat într-un singur loc, iar la târg ai ocazia să dai și peste editurile mici care nu au o activitate prea mare online, dar la care s-ar putea să găsești comori ascunse (#hiddengems). Pe scurt, facem lista mai scurtă, pentru că știm deja că socoteala de-acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg.

Cu toate acestea, am câteva titluri musai pe listă și, fără să-mi propun neapărat, m-am orientat mai mult spre ficțiune, poate și pentru că se apropie vara și vacanța când prefer această categorie. Nu lipsesc însă nici câteva titluri de nonficțiune interesante, nici cărțile pentru copii, pentru că lista mea include și lista lui Mihai, băiatul meu de 8 ani și jumătate.

Le-am organizat și de data aceasta pe edituri în ordine alfabetică, ca să ne putem orienta cu toții mai ușor.

Grupul editorial ART

Aici mă aștept să am cele mai multe surprize la fața locului, pentru că așa s-a întâmplat la fiecare ediție, așa că nu am decât câteva titluri pe listă.

Cărțile micului geniu: Egiptul antic și Cărțile micului geniu: Hărți și geografie de Ken Jennings – fac parte dintr-o serie de nonficțiune pentru copii prezentată într-un stil hazliu pe care am încercat să i-o mai arăt lui Mihai și cu alte ocazii, mai încerc și acum.

Însă slabe șanse să-i pot arăta ceva mai serios când în jur sunt grămezi de benzi desenate și cărți noi cu Ștrumfi…

Creștem cu ștrumfii (#3). Ștrumful căruia îi plăcea doar desertul de Falzar si Thierry Culliford, Antonello Dalena

Ștrumfii. O nouă colecție de povești

Sconcs și viezure de Amy Timberlake – un titlu nou din colecția Funny Green care pare simpatic.

MOMO de Michael Ende – o ediție nouă superbă!

Olguța și aventura din Orient Express de Alex Moldovan – pentru fanii seriei.

BAROQUE BOOKS & ARTS

Întredeschideri – Antologie lirică 1970-2019 de Monica Pillat – e un volum mai vechi, evident, dar eu am descoperit mai recent poeziile sale, așa că le adun după cum le găsesc.

CARTEA COPIILOR

Iepurașul Sato de Yuki Ainoya – da, este o carte ilustrată pentru copii mici, dar este încă o dovadă că o carte bună pentru copii este la fel de bună și pentru oamenii mari.

A cui pălărie zboară de Barbro Lindgren, cu ilustrații de Eva Eriksson – o carte pentru cititorii deja independenți care pare tare drăgălașă.

Miorlau și Cuțulache. Cu bicicleta până la Lună de Timo Parvela, cu ilustrații de Virpi Talvitie – idem, I’m here for all the retro vibes!

Când s-a apucat Ida de năzbâtii de Astrid Lindgren, cu ilustrații de Björn Berg – o noutate care nici măcar nu este încă pe site, dar pe care am văzut-o în social media.

Și pentru că e frumos să semnalăm și editurile moldovenești, dacă tot e Republica Moldova țara Invitat de Onoare, vă recomand Editura CARTEGO, unde se lansează o noutate sâmbătă, 1 iunie, de la ora 11:00, și anume Zâna Eva și legea Relativității de Xenia Pichiughin – „o poveste captivantă despre prietenia autentică, respectul reciproc și acceptarea diversității”.

Aceasta face parte din seria celor 7 cărți „Copiii stelari și legile Universului”, care îi încurajează pe micii cititori să exploreze lumea într-un mod diferit, să vadă lucrurile din diverse perspective și să aprecieze frumusețea lumii înconjurătoare. De asemenea, cartea conține o serie de întrebări și activități pentru părinți și copii, care îi ajută să petreacă timp frumos împreună și să înțeleagă mai bine legile Universului.

Editura DPH

Ema și Eric descoperă Europa, vol 1. de Ioana Chicet-Macoveiciuc, cu ilustrații de Lavinia Trifan – ne plac aceste personaje, ne-a plăcut mult volumul cu România, așa că această carte sigur va pleca cu noi acasă.

Geto-dacii – Legende și izvoare istorice în benzi desenate de Mihai I. Grăjdeanu – o carte pe care am văzut-o în lista de lansări a editurii tot în social media, care cred că merită măcar răsfoită.

Editura FRONTIERA

Legenda celor trei copaci de Anca Stanciu, cu ilustrații de Diana Margareta Cepleanu – „Trei copaci se înalță pe un deal și visează la viitorul lor. Ce vor deveni după ce vor fi tăiați? Primul ar vrea să devină un cufăr plin de comori, al doilea, o corabie împărătească, iar al treilea, un copac cu vârful până la cer. Visele lor se împlinesc, dar altfel decât se așteptau.

Din lemnul primului copac se cioplește ieslea în care se va naște un prunc sfânt. Lemnul celui de-al doilea copac este folosit pentru a construi corabia în care câțiva pescari din Galileea sunt martorii potolirii furtunii de pe mare. Al treilea copac este tăiat și aruncat într-un beci întunecos. Soarta lui pare cea mai tristă. Și totuși, din lemnul lui se face crucea care se va ridica pe Golgota.”

Cartea se lansează sâmbătă, 1 iunie, de la ora 10:00 la standul editurii (F24), în prezența autoarelor.

Tot sâmbătă, 1 iunie, de la ora 12 are loc și lansarea cărții de bandă desenată Cozonăcei cu stafide în prezența autoarei Diana Tivu și a invitatului special Dodo Niţă. Tombolă cu un premiu special în cadrul evenimentului!

Cartea care îți citește gândurile de Marianna Coppo – o altă noutate pe care o veți găsi la standul editurii la Bookfest.

Grupul editorial HUMANITAS

Ca de obicei, aici găsim cele mai multe noutăți interesante pentru toate vârstele.

La HUMANITAS JUNIOR avem:

William și secretele UniversuluiPovești științifice pentru copii de Gertrude Kiel, cu ilustrații de Gunvor Rasmussen (pe care am cumpărat-o deja, profitând de reducerea pe care au avut-o înainte de Paște)

Poveștile bufniței. Ursul care voia să fie fericit de Éric-Emma­nuel Schmitt, cu ilustrații de Barbara Brun (idem) – se lansează sâmbătă, 1 iunie, ora 11, la standul editurii. Vor vorbi Ana Barton, Vlad Stroescu, Lidia Bodea.

Muntele cu uși de Cătălin Pavel, cu ilustrații de Oana Ispir – care sună foarte interesant, dar care este cam scumpă. Se lansează sâmbătă, 1 iunie, ora 11:30 tot la standul editurii. Vor vorbi: Cătălin Pavel, Carmen Tiderle, Adina Rosetti.

Povești care te trag de mânecă de Adriana Ștefan, cu ilustrații de Bianca Bratu – se lansează duminică, 2 iunie, ora 12:00, la standul editurii. Vor vorbi: Adriana Ștefan, Ana Alfianu, Iustina Croitoru.

La HUMANITAS FICTION avem:

Viața mea cu Mozart de Éric-Emma­nuel Schmitt – pe care mi-am luat-o deja de pe Libris, șșș, dar am zis că trebuie să v-o semnalez. Eu am citit-o mai de mult în franceză și mi-a plăcut mult, iar această ediție are și un cod QR pentru a accesa un playlist cu muzica pomenită în carte. Eu de-abia aștept să o recitesc! Bonus: e una dintre cărțile cele mai ieftine din lista de la Humanitas :)). Se lansează duminică, 2 iunie, ora 14:30 la standul editurii. Vor vorbi: Lidia Bodea, Cătălin Striblea, Denisa Comănescu.

Ochii Monei de Thomas Schlesser – un roman inedit, însoțit de splendide reproduceri ale unor capodopere din trei muzee celebre pariziene, care spune „povestea emoționantă a relației solare dintre o fetiță (care urmează să devină oarbă) și bunicul ei și este, în același timp, o explorare a artei și a nevoii fundamentale de frumos.”

Acestei cărți care este și pe lista mea de „musai” îi vor fi dedicate două evenimente la Bookfest. Primul dintre ele are loc sâmbătă, 1 iunie, de la ora 17:00 la standul editurii, unde vor participa însuși autorul, Thomas Schlesser, Gabriel Liiceanu, Daniel Nicolescu, Matei Vișniec, Denisa Comănescu, într-un eveniment cu traducere consecutivă din limba franceză.

Al doilea are loc duminică, 2 iunie, de la ora 13:00 la Scena ARENA. Este vorba despre masa rotundă „Lumea văzută cu sufletul. Despre Ochii Monei de Thomas Schlesser“. Vor vorbi: Thomas Schlesser, Marius Constantinescu, Bogdan Ghiu, Radu Sergiu Ruba, Matei Vișniec, Denisa Comănescu; eveniment cu traducere consecutivă din limba franceză. Autorul va oferi și atunci autografe la standul Humanitas.

Râul destinelor de Sawako Ariyoshi – se lansează vineri, 31 mai, ora 17:30 la standul editurii. Vor vorbi: Angela Hondru, Raluca Nicolae, Șerban Georgescu, Denisa Comănescu.

Brooklyn de Colm Tóibín – se lansează sâmbătă, 1 iunie, ora 12:30, la standul editurii. Vor vorbi: Cătălin Striblea, Adina Dinițoiu, Denisa Comănescu.

Și nu în ultimul rând, la HUMANITAS avem:

Aurul pisicii de Ioana Pârvulescu – noul roman al uneia dintre scriitoarele mele preferate se lansează sâmbătă, 1 iunie, ora 13:30 la standul editurii. Vor vorbi: Ioana Pârvulescu, Mircea Cărtărescu, Lidia Bodea.

Muzica literelorGhid de lectură cu desăvârșire personal de Fernando Savater, din colecția Biblioteca Hispanică a Institutului Cervantes – să mai vizităm și alte spații culturale, zic, mai ales că, fun fact, am studiat și limba spaniolă la un moment dat.

GanbatteArta japoneză de a depăși dificultățile de Nobuo Suzuki – trebuie să recunosc că este un cuvânt foarte util și sugestiv, pe care, ca studentă la japoneză, l-am asimilat și folosit din plin.

Dragă, am culcat copiii!Cum să-ți faci timp și pentru tine când copiii dorm de Rachel Bertsche – nu cred că aș cumpăra-o neapărat acum, mai ales că am văzut recenzii cu păreri împărțite pe Goodreads, dar aș vrea măcar să o răsfoiesc.

Editura LITERA

Cărți de bun-gust. Jurnal de lectură de Călin Torsan – nu puteam rata o nouă carte despre cărți dintr-o nouă colecție de nonficțiune – Perspektiv – pe care o lansează Editura Litera sâmbătă, 1 iunie, de la ora 12:00 la Scena Arca. Participă: Laura T. Ilea, Arthur Suciu, Călin Torsan, Felix Nicolau, Ovidiu Șimonca, Cristian Bleotu, Alexandru Racu, Cosmin Perța.

Întoarcere în librăria Morisaki de Satoshi Yagisawa – tocmai am citit primul volum și da, mai vreau.

Editura NICULESCU

Scurtă istorie a lumii în 50 de cărți de Daniel Smith – de răsfoit măcar.

Editura PREDANIA

Copilul din vis și alte povestiri buclucașe cu finaluri neașteptate de L.M. Montgomery – nu se poate să nu-i fac o vizită Sladjanei Gurgu!

Editura RATIO ET REVELATIO

Imagini ale științei de Mircea Flonta – pentru soț.

Editura SOPHIA

Flori de cireș. Și pomii neroditori pot rodi de Amy Le Feuvre

Casa unde domnește iubirea de Elizabeth Cheney

Fetița cu săculețul roșu. Și copiii pot schimba lumea de Amy Le Feuvre

Principii ortodoxe de creștere a copiilor. Educarea lor pentru Împărăția lui Dumnezeu de Philip Mamalakis – un titlu pe care l-am descoperit pe social media la Ancient Faith Ministries, și care m-a atras prin varianta originală în engleză, în care ordinea e inversă: Parenting Toward the Kingdom: Orthodox Christian Principles of Child-Rearing. M-ar interesa să descopăr și această perspectivă.

Editura TREI

Ca niciodată, câteva titluri de pe lista mea de „musai” se găsesc la această editură, care împlinește 35 de ani și promite reduceri substanțiale.

Pe mine mă interesează trei titluri de ficțiune și două de nonficțiune, după cum urmează:

Zbuciumul somnului de Clara Kumagai – căreia din fericire i-au păstrat coperta originală superbă (spre deosebire de Fata care a căzut în adâncurile mării, pe care și acum regret că nu am luat-o în engleză într-o ediție mai frumoasă…) – un alt basm japonez reinterpretat.

Zilele ce vor veni de Mélissa Da Costa – un alt roman scris de autoarea cărții Tot albastrul cerului, care mi-a plăcut foarte mult. „Un roman plin de emoție, un imn închinat puterii vindecătoare a naturii.”

Astfel de lucruri mărunte de Claire Keegan – un micro-roman foarte lăudat, recomandat și de Andrew Peterson, am zis să-i dau o șansă.

Cultura. Surprinzătoarele conexiuni și influențe dintre civilizații de Martin Puchner – sună foarte interesant.

Încrederea. Pe cine te poți bizui și cum arăți că ești om de cuvânt de Henry Cloud – scrisă de autorul deja binecunoscutelor și mult iubitelor cărți despre Limite.

(Dacă nu mă credeți că asta e o listă „scurtă”, puteți să vedeți listele din anii trecuți :)) – 2023, 2022, 2021)


Irina Enache

Lista mea pentru Bookfest 2024 este și mai scurtă, dat fiind bugetul limitat și o listă nelimitată de cărți începute deja sau necitite.

Cel mai mult aștept evenimentul Editurii Crux Publishing, care se pare că s-a mobilizat cu multe surprize care mai de care mai fantastice. Nu voi pleca de la târg fără cel de-al cincilea volum apărut din seria lui Mircea Țara, Baladele Nlithiei, Marginea Lumii. Despre această serie am scris aici – și se pare că la standul editurii vor fi multe alte surprize. Nu se poate să existe carte/serie fantasy fără o hartă, așa că o vreau neapărat!

De la celălalt târg de carte, Gaudeamus, am rămas cu gândul la două cărți: Ghidul complet al plantelor medicinale si al bolilor pe care le vindecă, de David Hoffmann de la imprintul Lifestyle al Editurii Trei, și de la Editura DPH, Grădina cu ierburi miraculoase, așa că le voi mai da târcoale și de data asta.

Luna mai este declarată luna conștientizării sănătății mintale, așa că, pe această temă care mă pasionează, am pe listă Adevăruri și mituri despre sănătatea mentală, apărută la Editura Trei, și Psihiatria ortodoxă în întrebări și răspunsuri, de la Editura Sophia.

De aici, lista devine foarte diversă:

De la Editura Humanitas:

Cele mai frumoase comentarii la Filocalia ale Părintelui Dumitru Stăniloae

Manuscrisele de la Marea Moartă. O istorie adusă la zi

Erik cel Roșu și alte saga scandinave. Traduse din islandeza veche de Valeriu Munteanu și Flavia Teoc și ilustrate de Rareș Ionașcu

De la Editura Paideia: Povestiri celtice de Lidia Simion

De la Editura Publica: Tenacitatea copacilor. Cum ne pot salva pădurile seculare de schimbările climatice dacă le lăsăm de Peter Wohlleben, autorul cărții Viața secretă a copacilor, care m-a încântat, și O lume imensă. Ce ne spun simțurile animalelor despre lumile ascunse din jurul nostru de Ed Yong.

Pierdut în Kazahstan, Kargazstan, Uzbekistan și Mongolia de Cătălin Vrabie, apărută la Editura Neverland, având în vedere că prefer călătoriile prin zone mai puțin „turistice”, iar anul trecut m-am apropiat puțin de acea zonă.

Și nu în ultimul rând, tot oarecum din acea „zonă”, Povestiri din Orient, apărută la Editura Polirom.


Programul complet al evenimentelor îl găsiți pe bookfest.ro.

Voi ce aveți pe lista de anul acesta pentru Bookfest?

Scrie un comentariu