Patru personaje în căutarea unui cititor sau ce recomandă băieții pentru Ziua Copilului 2024


M-am bucurat foarte mult că băieții Andreei de la @Citim.și.ne.jucăm au acceptat și în acest an să contribuie la seria noastră de recomandări de cărți pentru Ziua Copilului, pentru că, fiind eu însămi mamă de băiat, îmi doresc să cuprindem o arie cât mai largă de interese cu care să rezoneze și fetele, și băieții.

Andreea are 4 băieți – Isai (12 ani), Lucas (10 ani), Iosua (6 ani) și Darius (3 ani) – , așa că lista lor cuprinde câte un titlu potrivit pentru fiecare categorie de vârstă și de abilități de lectură, de la cărți ilustrate cu din ce în ce mai mult text, până la povestiri și romane în toată regula, scrise de autori la fel de diverși – francezi, englezi, germani și japonezi.

Cu excepția uneia dintre recomandări, despre care nu mai auzisem până acum, toate celelalte sunt cărți pe care le-am citit și eu, iar unele dintre ele sunt chiar foarte aproape și de sufletul meu. De la aventuri la firul ierbii (la propriu!) și cazuri misterioase de rezolvat și până la aventura credinței și tărâmurile imaginației, cu siguranță veți găsi ceva care să vă atragă!


Recomandarea lui Isai, 12 ani – Tobie Lolness (Viața la înălțime și Ochii Elishei) de  Timothée de Fombelle

Această povestire mi s-a părut interesantă, deoarece prezintă povestea lui Tobie, care locuiește într-o lume minusculă, mai exact pe un copac. Tatăl lui era un om de știință care făcea multe invenții fantastice și studia copacul. El a făcut o invenție foarte folositoare, dar mulți oameni doreau să o folosească pentru a distruge copacul.

Astfel, Tobie și familia lui trec printr-o serie de aventuri palpitante, cunosc oameni noi minusculi, Tobie se împrietenește cu Elisha și face tot posibilul să nu fie prins de cei care îl vânează.

La finalul volumului 1 ajunge în regiunea ierburilor, în afara copacului, iar acțiunea din volumul al 2-lea continuă începând de aici. Tobie se hotărăște să se întoarcă în copac pentru a-și căuta părinții și pe prietena lui, Elisha și întreaga acțiune se concentrează pe acest lucru, iar finalul cărții este unul fericit, dar vă las pe voi să-l descoperiți. Mie mi-au placut aceste cărți, deoarece acțiunea este palpitantă și am avut ocazia să-mi imaginez această lume minusculă unde totul pare posibil.

Recomandarea lui Lucas, 10 ani – Seria de povestiri cu Uli scrisă de Andreas Schwantge

Este o serie de povestiri foarte palpitante, pline de mister și întorsături neașteptate de situații. Uli și pretenii lui sunt foarte curajoși si nu se dau bătuți, dând dovadă de perseverență și curaj. Ei investighează diferite cazuri misterioase, iar în cele din urmă reușesc să le rezolve.

Recomandarea lui Iosua, 6 ani – Călătoria Creștinului pentru cei mici de Helen L. Taylor & Joe Sutphin

Această interpretare, pe înțelesul celor mici, a parabolei clasice a călătoriei pelerinului a devenit foarte repede lectura preferată de seară. Acțiunea este prezentată foarte cursiv și este frumos completată de ilustrații deosebite.

Recomandarea lui Darius, 3 ani – Iepurașul Sato de Yuki Ainoya

Această carte a fost o încântare de la prima lectură! Povestirile scurte, dar pline de imaginație si ilustrațiile deosebite cuprind în miezul lor gustul dulce al imaginației și al copilăriei, când totul este posibil – să culegi stele, să găsești ferestre spre cer, să navighezi într-o barcă pepene sau să locuiești confortabil într-o coajă de nucă!


Mulțumim pentru recomandări!

Vezi și recomandările lor de anul trecut: Băieții recomandă… (Inspirație pentru Ziua Copilului 2023)

Vezi și celelalte articole de anul acesta:

Ninja, dragoni, puțină istorie și lupte eroice – recomandările lui Mihai pentru Ziua Copilului 2024

Hidden Gems – comori ascunse pentru Ziua Copilului 2024

În pași de balet spre cititorul din peșteră – recomandările Melaniei pentru Ziua Copilului 2024

Numără stelele pe Strada Zambila – recomandările Anei pentru Ziua Copilului 2024

Aventuri, mistere și călătorii în timp – recomandările Andreei pentru Ziua Copilului 2024

PS: Nu uitați că de miercuri începe Bookfest 2024, deci aveți ocazia să găsiți unele dintre aceste titluri acolo!

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, ambele la Universitatea din București, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu