#SCRIPTUM20 – „Asemenea lui Isus” de Max Lucado


În 2021, librăria și editura Scriptum împlinește 20 de ani de activitate, și 25 de ani de existență ca firmă. Dat fiind faptul că și noi am prezentat în emisiunile CARTEA E O VIAȚĂ și aici pe blog o mulțime de cărți ale editurii, sărbătorim și noi împreună cu Scriptum! Iar pentru această ocazie specială, vă readucem în atenție cărțile editurii pe care le-am prezentat de-a lungul timpului. Sperăm ca ideile din aceste cărți să vă fie și vouă de folos așa cum ne-au fost și nouă. Dacă nu le-ați citit încă, acum este momentul! Dacă le-ați citit deja și vă reamintiți cu drag de ele, puteți să le faceți cadou cuiva care să experimenteze mai departe bucuria unei cărți bune.

Le puteți face o vizită celor de la Scriptum aici. De asemenea, nu uitați de giveaway-urile lor lunare. Puteți descoperi cadoul din luna mai și regulamentul aici.


asemenea-lui-isus

Ce s-ar întâmpla dacă Isus ţi-ar lua locul într-o zi? Cum ar fi comportamentul tău?Ai mai face ce ţi-ai propus să faci în următoarele 24 de ore? Fă o pauză şi gândeşte-te puţin la programul tău. Dacă Isus ar prelua controlul inimii tale, s-ar schimba oare ceva?

Acestea sunt întrebările pe care le lansează Max Lucado în cartea sa, Asemenea lui Isus.

Dumnezeu vrea să gândim şi să acţionăm asemenea lui Isus Hristos, spune el pe baza cuvintelor Scripturii rostite şi de apostolul Pavel în Epistola sa către Efeseni 4:23-24: Să vă înnoiţi în duhul minţii voastre şi să vă îmbrăcaţi cu omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă adevărul.

Dumnezeu te iubeşte exact aşa cum eşti, însă refuză să te lase aşa. El vrea să devii asemenea lui Isus, spune autorul. Cum putem deveni mai asemănători cu Isus? În această carte Max Lucado prezintă câteva dintre atributele inimii lui Isus pe care suntem chemaţi să le dobândim şi noi.

În primul rând, suntem chemaţi să avem O inimă plină de iertareFiţi buni şi gata să iertaţi; nu cultivaţi resentimente. Ţineţi minte: Domnul v-a iertat. Aşa că şi voi trebuie să-i iertaţi pe ceilalţi, spune şi apostolul Pavel în Epistola sa către Coloseni 3:13.

O altă caracteristică a inimii lui Isus este compasiunea. Şi pentru că voi aţi fost aleşi de Dumnezeu, care v-a dat acest nou mod de viaţă, şi pentru dragostea şi grija Lui profunde faţă de voi, ar trebui să arătaţi şi voi faţă de ceilalţi îndurare şi bunătate dintr-o inimă plină de dragoste, spune apostolul Pavel tot în Epistola sa către Coloseni 3:12.

După ce prezintă câteva situaţii în care Isus s-a folosit de mâinile Sale pentru a da dovadă de compasiune, autorul exclamă: O, puterea atingerii divine! Ai cunoscut-o? În medicul care te-a tratat sau învăţătorul care ţi-a şters lacrimile? Oare nu cunoaştem noi cu toţii puterea unei atingeri divine? N-am putea oferi noi oare acelaşi lucru? Isus i-a atins pe oamenii de neatins ai lumii. Vei face şi tu la fel?

O, puterea mâinilor noastre. Dacă este lăsată la voia întâmplării, ele devin arme: se încleştează pentru a obţine mai multă putere, strangulează pentru a supravieţui, seduc pentru a obţine plăcere. Însă dacă le ţinem în frâu, ele devin instrumente ale harului – nu numai nişte unelte în mâinile lui Dumnezeu, ci chiar mâinile lui Dumnezeu.

În capitolul 4 al cărţii Asemenea lui Isus Max Lucado vorbeşte despre ascultare. O inimă ascultătoare ne face mai asemănători cu Domnul Isus Hristos. Cel ce are urechi de auzit, să audă. Cât timp a trecut de când ţi-ai verificat auzul? Câtă vreme a trecut de când I-ai acordat o perioadă de timp doar Lui, fără să te laşi întrerupt de orice altceva, în care să Îl asculţi?

În capitolul 5 autorul se întreabă: Dacă Dumnezeu este tot timpul prezent, este oare posibil să avem o părtăşie neîntreruptă cu El? Răspunsul este da, dacă învăţăm să ne strunim gândurile în această direcţie. De aceea, autorul ne îndeamnă următoarele:

Dă-i lui Dumnezeu gândurile tale cu care te trezeşti de dimineaţă. Dă-i lui Dumnezeu gândurile tale aflate în aşteptare. Petrece timp cu El în tăcere. Dă-i Lui Dumnezeu gândurile tale exprimate în şoaptă. Dă-i lui Dumnezeu ultimele tale gânduri. La sfârşitul zilei concentrează-ţi din nou atenţia asupra Lui.

O altă caracteristică a inimii lui Isus pe care suntem chemaţi să ne-o însuşim este setea după închinare. Te pregăteşti şi tu pentru închinare? întreabă autorul. Dă-mi voie să te îndemn să vii la închinare pregătit ca să te închini. Roagă-te înainte de a veni, în aşa fel încât să fii gata să te rogi atunci când soseşti. Dormi înainte de a veni, pentru ca să poţi rămâne treaz atunci când ajungi. Citeşte Biblia înainte de a veni, pentru ca inima ta să fie pregătită atunci când te închini. Vino flămând. Vino dornic să te închini. Vino aşteptându-te ca Dumnezeu să vorbească.

Când vei face aşa, vei descoperi scopul închinării – acela de a schimba faţa închinătorului. Şi închinarea face chiar mai mult. Nu schimbă numai feţele celor care se închină, ci îi schimbă şi pe cei care ne privesc închinându-ne. Veniţi voi la biserică cu o inimă însetată de închinare? Mântuitorul nostru aşa a făcut. Vă îndemn să deveniţi asemenea lui Isus! Pregătiţi-vă inimile pentru închinare. Lăsaţi-L pe Dumnezeu să vă schimbe faţa prin închinare.

Vă îndemn să citiţi cartea lui Max Lucado, Asemenea lui Isus, să vă lăsaţi pătrunşi de adevărurile cuprinse în ea şi astfel să deveniţi tot mai asemănători cu Domnul Isus Hristos.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: