„Decizii mai bune, regrete mai puține” de Andy Stanley


Cum ar fi dacă ai avea o listă de întrebări pe care să ți le pui atunci când ai de luat decizii importante? Care să fie un fel de grilă sau filtru prin care să-ți evaluezi opțiunile?

Astăzi îți dezvălui cele 5 întrebări care te vor ajuta să afli în ce direcție s-o iei pe care le propune Andy Stanley în cartea Decizii mai bune, regrete mai puține.

Autorul pornește de la premisa că întrebările bune duc la decizii mai bune, iar cele cinci întrebări pe care le propune se referă la 5 aspecte ale vieții: integritatea, moștenirea (ce lăsăm în urmă), conștiința, maturitatea și relațiile.

Înainte de a vedea care sunt aceste întrebări, Andy Stanley oferă câteva argumente preliminarii pentru importanța deciziilor și a grijii pe care trebuie să o avem când luăm orice fel de decizie. Pentru că, spune el, deciziile tale vor scrie povestea ta. Povestea vieții tale.

Fiecare decizie devine o parte permanentă a poveștii fiecăruia dintre noi. Dacă așa stau lucrurile, ar trebui să ne oprim la fiecare intersecție în care trebuie să luăm o decizie și să ne gândim la povestea pe care vrem s-o lăsăm în urmă. Sau, și mai convingător, ar trebui să ne gândim la ce poveste vrem să se spună despre noi.

Pentru că nu știm niciodată ce atârnă de deciziile noastre, suntem datori față de noi înșine… și mai ales față de alții… să ne gândim la urmări, la urmările pe termen lung mai exact. Uneori urmările deciziilor noastre se văd o viață întreagă. În unele cazuri, poate generații întregi. Deciziile personale nu vor rămâne personale, ne avertizează Andy Stanley în introducerea cărții Decizii mai bune, regrete mai puține.

Prima întrebare dintre cele cinci propuse de acesta este cea legată de integritate: Sunt sincer cu mine… cu adevărat?

Nu poți lua cea mai bună decizie pentru tine până când nu ești complet sincer cu tine însuți. Spune-ți adevărul ție însuți chiar dacă acest lucru te face să te simți penibil.

Să-ți spui adevărul ție însuți, identificând motivul adevărat pentru care gândești ceea ce gândești, îți va aduce claritate imediată. Vei vedea mai bine. Va fi mai greu să te înșeli pe tine însuți. În acest fel, spunându-ți ție însuți adevărul, vei avea puterea să iei deciziile potrivite. Și de aceea trebuie să-ți pui următoarea întrebare. De două ori chiar. Sunt eu sincer cu mine… cu adevărat?

La finalul fiecărui capitol din cartea Decizii mai bune, regrete mai puține, Andy Stanley ne înseamnă să ne luăm niște angajamente față de noi înșine, pe baza acestor întrebări, iar primul angajament sună astfel: Nu mă voi minți pe mine însumi nici măcar atunci când adevărul mă va face să mă simt prost.

Următoarea întrebare care să ne ajute în luarea deciziilor din cele cinci pe care le propune Andy Stanley este cea legată de ce moștenire și este probabil cea care m-a marcat pe mine cel mai mult: Ce poveste vreau să spun?

Fiecare decizie pe care o iei devine o parte permanentă a poveștii tale. Povestea vieții tale. Ce poveste vrei să lași în urmă? Ce poveste vrei să se spună despre tine? Hotărăște-te să scrii o poveste bună.

Apoi ia-ți următorul angajament: Voi scrie o poveste pe care să o pot împărtăși cu bucurie. Nu voi lua nicio decizie care să mă facă un mincinos toată viața mea.

A treia întrebare dintre cele 5 propuse de Andy Stanley în cartea Decizii mai bune, regrete mai puține este cea legată de conștiință: Există vreo tensiune care merită atenția mea?

Suntem adesea vinovați că alegem să ignorăm semnalele din jurul nostru și tensiunile interne din noi. Oamenii intoxicați de alcool nu pot fi atenți la semnalele sociale, culturale și relaționale. Însă cu toții am văzut oameni treji care refuză să fie atenți la aceleași semnale.

Uneori, specialiștii numesc acest fenomen un semnal de alarmă; un sentiment lăuntric de tipul „Nu știu exact de ce, dar ceva în legătură cu asta nu-mi dă pace.” Când se întâmplă acest lucru, ești dator față de tine însuți să te oprești și să acorzi atenție acestei tensiuni. Nu o ignora. Nu o da la o parte. Ci oprește-te și întrebă-te; „Ce anume în legătură cu acest lucru mă deranjează?”

Această ezitare internă, acest semnal de alarmă, este adesea modalitatea prin care Dumnezeu ne întoarce într-o altă direcție.

De aceea, este important să-ți iei următorul angajament: Mă voi opri chiar și atunci când nu voi putea identifica cu exactitate cauza ezitării mele. O voi analiza, și nu-mi voi ignora conștiința.

A patra întrebare este probabil una pe care ne-am pus-o majoritatea dintre noi la un moment dat, și anume, cea legată de maturitate: Ce este mai înțelept să fac?

Indiferent că este vorba despre o regulă impusă, despre dietă sau cheltuirea banilor… înclinația noastră naturală este aceea de a ne apropia cât mai mult de limită. Care limită? Limita care separă legalul de ilegal. Linia care separă responsabilul de iresponsabil. Linia dintre moral și imoral. Dintre etic și neetic. Linia dintre „sunt în control” și „am nevoie de ajutor”. Face parte din natura umană să ne apropiem cât mai mult posibil de limita de unde începe iresponsabilitatea, dezastrul sau încurcătura. Este caracteristic naturii umane să încercăm să mergem cât se poate de departe, dar fără să devenim cel mai mare dușman al nostru, fără să ne subminăm succesul, fără să fim pedepsiți, dați afară de la serviciu sau din casă, arată Andy Stanley în cartea Decizii mai bune, regrete mai puține.

De aceea, nu trebuie să ne întrebăm cât de mult putem forța limitele, ci, în lumina experienței trecute, a circumstanțelor prezente și a speranțelor și a visurilor pentru viitor, ce este mai înțelept să facem? Și să ne angajăm să facem ce este înțelept.

Ultima întrebare pe care o propune Andy Stanley în cartea Decizii mai bune, regrete mai puține este cea legată de relații: Ce-mi cere dragostea să fac?

Vă las pe voi să descoperiți (în carte sau în episodul nostru) parafrazarea celebrului pasaj din 1 Corinteni 13 pe care o oferă autorul, care să ne ajute să răspundem la întrebarea: Ce ne cere dragostea să facem?

Mie mi-a plăcut foarte mult această parafrazare, mi s-a părut foarte utilă, pentru că exprimă într-un mod clar la ce se referă acele atribute, care doar înșiruite nu ne oferă un răspuns practic la întrebarea noastră; dezvoltate însă în forma de mai sus cred că este mult mai clar pentru toată lumea ce ne cere dragostea să facem. Iar angajamentul pe care suntem chemați să ni-l luăm este acela de a lua decizii având interesul celorlalți în minte.

Cele cinci întrebări propuse de Andy Stanley în cartea Decizii mai bune, regrete  mai puține sunt mult mai mult decât un filtru pe care să-l folosești în luarea deciziilor. Aceste cinci întrebări te vor conduce în direcția voii generale a lui Dumnezeu pentru viața ta. Și… iar acest lucru este foarte important… ele te vor așeza în poziția corectă astfel încât să poți discerne sau recunoaște și voia Lui personală pentru viața ta.

În concluzie, dacă vă aflați într-un punct din viața voastră în care trebuie să luați o decizie importantă, opriți-vă puțin și analizați lucrurile prin prisma acestor 5 întrebări și vedeți dacă nu cumva vi se clarifică ce aveți de făcut. Și chiar dacă nu vă aflați acum în această situație, cu siguranță vor apărea, așa că lectura acestei cărți este utilă oricui.

Pe mine m-a surprins foarte plăcut, mi-a plăcut că este foarte practică, dar și biblică într-un mod subtil. Ați observat probabil faptul că nu am adus în discuție „călăuzirea lui Dumnezeu” sau rugăciunea, dar asta nu înseamnă că Andy Stanley nu le pomenește deloc. La sfârșitul cărții vorbește despre acestea, iar în fiecare capitol dă câte un exemplu biblic pentru fiecare întrebare, dar într-un mod care să fie pe înțelesul oricui, chiar dacă nu cunoaște deloc Biblia sau nu este creștin.

Cartea Decizii mai bune, regrete mai puține de Andy Stanley este publicată în limba română de Editura Scriptum, căreia îi mulțumim din nou pentru colaborare!

Ascultați episodul integral aici:

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, ambele la Universitatea din București, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu