#SCRIPTUM20 – „Fiecare zi merită o șansă” de Max Lucado


În 2021, librăria și editura Scriptum împlinește 20 de ani de activitate, și 25 de ani de existență ca firmă. Dat fiind faptul că am prezentat în emisiunile CARTEA E O VIAȚĂ și aici pe blog o mulțime de cărți ale editurii, sărbătorim și noi împreună cu Scriptum!

Până acum, am făcut o recapitulare a cărților editurii pe care le-am prezentat și noi de-a lungul timpului. Astăzi, însă, vom descoperi o carte nouă, pe care am citit-o de curând și dorim să v-o aducem în atenție.

Înainte de a trece la subiect, vă reamintim că le puteți face o vizită celor de la Scriptum aici. De asemenea, nu uitați de giveaway-urile lor lunare. Puteți descoperi cadoul din luna octombrie și regulamentul aici.


Astăzi vom descoperi câteva idei din cartea Fiecare zi merită o șansă. Navighează cu scop printre provocările vieții. Autorul cărții, Max Lucado, nu mai are nevoie de nicio introducere, fiind prezent în emisiunile noastre și pe blog încă de la primele sezoane.

În stilul caracteristic, Max Lucado presară pasaje biblice puternice, ilustrații deosebit de sugestive și multe porții de încurajare. Iată câteva dintre ideile motivatoare ale cărții Fiecare zi merită o șansă.

Într-adevăr, fiecare zi înseamnă o nouă șansă – șansa de a folosi cele 24 de ore primite în dar. Însă ce facem cu zilele pline de anxietate, cu zilele catastrofale, cu zilele golite de energie, cu zilele lipsite de scop, cu zilele în care ne aflăm la răscruce?

Ei bine, răspunsul lui Max Lucado este recunoștința. Recunoștința ne ridică privirile de la lucrurile care ne lipsesc astfel încât să putem vedea binecuvântările pe care le deținem.

Noi locuim într-o grădină a harului. Dragostea lui Dumnezeu răsare printre noi asemenea liliacului și se înalță deasupra noastră asemenea pinilor de Georgia, însă din păcate, de cele mai multe ori, noi vânăm buruieni.

Concentrează-te asupra harului lui Dumnezeu, specializează-te în harului lui Dumnezeu, evaluează darurile lui Dumnezeu și mulțumește pentru toate, ne îndeamnă Max Lucado.

Cărturarul Matthew Henry a fost atacat de niște hoți care i-au furat portofelul, ne povestește Max Lucado într-o ilustrație reprezentativă. Iată ce a consemnat acesta în jurnalul său: „Trebuie să fiu mulțumitor mai întâi pentru că nu am mai fost niciodată jefuit; în al doilea rând, pentru că deși mi-au luat portofelul, nu mi-au luat și viața; în al treilea rând, deși mi-au luat tot, nu era mult; și în al patrulea rând, pentru că am fost eu cel jefuit, nu cel care jefuiește.”

Iată agenda lui Dumnezeu pentru ziua ta de azi: El vrea să te facă să semeni mai mult cu Isus. „Dumnezeu… a decis de la început să modeleze viețile celor care Îl iubesc după tiparul vieții Fiului Său”, aflăm din traducerea The Message a pasajului din Romani 8:29. Înțelegi ce face Dumnezeu? Te modelează „după tiparul vieții Fiului Său.” Dorința lui Dumnezeu, planul Său, scopul Său suprem este acela de a te face asemenea chipului lui Cristos.

Domnul să-ți fie încântarea, da, găsește-ți bucuria în El în orice vreme.” (Filipeni. 4:4) Dacă Dumnezeu îți este îndeajuns, atunci vei avea totdeauna destul, pentru că pe Dumnezeu Îl vei avea mereu.

Trăiește pentru astăzi. Cerul își are și astăzi depozitele lui cu mană. Tufișurile ascund încă prepelițe. Și beneficiezi încă de ziua de azi. Nu o sacrifica pe altarul îngrijorării. Trăiește pentru ceasul acesta și pentru sarcina alocată lui. Apucă-te cu onestitate de trebușoarele cele mai iminente. Datoria noastră elementară nu este aceea de a vedea slab la distanță, ci de a vedea clar ceea ce ne stă în fața ochilor.

Mergeți cu încredere la tronul bunătății lui Dumnezeu pentru a primi îndurare și a găsi bunătate, care ne va ajuta la momentul potrivit” (Evrei 4:16)

Tu nu ai înțelepciunea necesară pentru problemele de mâine. Dar mâine o vei avea. Nu ai resurse pentru nevoile de mâine. Dar mâine le vei avea. Nu ai curaj pentru provocările de mâine. Dar vei avea când va veni ziua de mâine. Dumnezeu împlinește zilnic nevoile zilnice, și o va face în mod miraculos. Le-a împlinit atunci, le împlinește acum și le va împlini și pe viitor pentru tine.

Și, dincolo de toate aceste încurajări, Max Lucado ne spune că ingredientul cel mai surprinzător al unei zile extraordinare este lepădarea de sine.

Noi presupunem că este tocmai contrariul. Zilele cele mai bune răsar din solul răsfățului, al exprimării și celebrării sinelui. Dar să te lepezi de tine? Ai văzut vreodată vreo reclamă cu următorul text: „Mergi înainte! Renunță la tine și te vei distra extraordinar de bine!”?

În cadrul ordinii stabilite de Isus, însă, cel mai mic este cel mai mare (Luca 9:48), cei din urmă vor fi cei dintâi (Marcu 9:35), locurile alese sunt cele ignorate (Luca 14:8-9). El ne spune să-i onorăm pe alții mai presus de noi înșine, să-i considerăm pe alții mai buni, să întoarcem obrazul celălalt, să ne donăm hainele, să mai mergem încă o milă.

Fă din recunoștință atitudinea ta preponderentă și vei descoperi că vei putea mulțumi pentru problemele vieții. Concentrează-te asupra harului lui Dumnezeu. Evaluează darurile lui Dumnezeu. Cine știe ce ai putea consemna în jurnalul tău? Poate chiar zilele pe care le detești, zilele de luni, zilele de plată a facturilor, zilele de inspecție, vor ajunge preferatele tale. Imposibil, zici? De unde știi? De unde știi, dacă nu acorzi o șansă fiecărei zile?

Iată rețeta lui Max Lucado, culeasă din Scripturi, din promisiunile pline de îndurare, înțelepciune și pace ale lui Dumnezeu pentru noi. Când ne simțim copleșiți de zilele prea întunecate, pline de termene limită, de crize, de facturi, de probleme de sănătate, de tristețe, să ne reamintim de toate aceste promisiuni, precum și de dorința lui Dumnezeu pentru fiecare zi a vieții noastre.

Iar încurajatoarea carte lui Max Lucado, Fiecare zi merită o șansă poate fi doza noastră zilnică de motivație și reîmprospătare la care să revenim ori de câte ori avem nevoie.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu