În completarea listei de la începutul acestei veri, revenim cu câteva recomandări dintre noutățile editoriale. Majoritatea cărților din această listă sunt volume nu tocmai ușoare sau subțiri, însă poate acum găsim răgazul să le oferim mai mult timp și să medităm la ce au ele să ne spună.
– Biblia după textul ebraic. Numerii. Deuteronomul. După cum scrie Andrei Pleșu, „Textul Bibliei confirmă, prin structura şi istoria lui, teologia Treimii. Căci el are trei autori: Dumnezeu (inspiratorul lui suprem, izvorul Revelaţiei), autorii textului consemnat în scris (primitorii şi transmiţătorii Revelaţiei) şi traducătorii textului originar. Cu volumul de faţă, ne aflăm în prezenţa traducătorilor, exponenţi ai «vorbirii în limbi», mediatori ai Duhului, păstori ai cuvintelor aflate în căutarea Cuvântului. Ei merită toată admiraţia noastră. Pentru că reuşesc să pună erudiţia cea mai temeinică în serviciul cordialităţii, al nevoii de a înţelege ceea ce e dincolo de înţelegerea obişnuită.“
Din această colecție am prezentat și noi în emisiune Biblia după textul ebraic. Geneza, și Biblia după textul ebraic. Exodul. Leviticul.
– Credință sub teroare. Memorialistica greco-catolică de detenție și domiciliu obligatoriu. Ediție îngrijită, selecția textelor, introduceri și note de Gelu Hossu – mărturii tulburătoare ale suferințelor îndurate de credincioșii greco-catolici români în perioada comunistă.

Apoftegmele Părinților deșertului. Versiunea coptă sahidică sau Patericul copt. O ediţie critică cu studiu introductiv și note de Ștefan Colceriu și traducere inedită din limba coptă sahidică de Melania Bădic, Ștefan Colceriu, Emanuel Conţac, Alexandru Mihăilă, Delia Mihăilă, Georgian Toader, Monica Vasileanu şi Cristian Vechiu.
Aici puteți urmări și înregistrarea lansării acestui volum.
– Ce-mi mai lipsește? O carte despre Dumitru Cornilescu traducătorul Bibliei în limba română modernă.
– Esența credinței creștine, de John Stott – o lucrare deja considerată clasică – apărută pentru prima dată în 1958, editată și la noi pentru a doua oară – ce prezintă fundamentul învățăturilor esențiale ale creștinismului și consecințele punerii în practică a acestor convingeri pentru viața credincioșilor, prezentate ca un ghid de bază pentru cei care caută o prezentare a credinței creștine la un nivel intelectual care să satisfacă o minte curioasa.

– Cu dragoste, – Scrisorile personale și povestea de dragoste dintre Jim și Elisabeth Elliot. Singura lor fiica, Valerie Elliot Shepard, deschide scrisori și jurnale personale ce nu au fost publicate până acum și care surprind într‑un mod personal atracția, frământările și devotamentul poveștii de dragoste dintre cei doi.
Despre relația lor, atât cât scrisese Elisabeth Elliot însăși, am vorbit și noi într-unul dintre primele episoade ale emisiunii, din cartea Pasiune şi puritate. De asemenea, am mai prezentat cărțile Umbra Celui Atotputernic, Călăuzirea lui Dumnezeu, Disciplina. Capitulare cu bucurie, Fii liniștit, suflete.
Alte mențiuni:
La editura Ratio et Revelatio au apărut Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința umană, de Andrada Ilisan, și și o nouă ediție a celor mai cunoscute scrieri ale sfîntului Ignațiu de Loyola în limba română – Istorisirea pelerinului. Exerciții spirituale
La editura Deisis a apărut cartea Practica rugăciunii personale după tradiția sfinților Părinți sau „Comoara în vase de lut”, de schimarhimandrit Gabriel Bunge – o sinteză a elementelor ce alcătuiesc „practica” rugăciunii personale așa cum s-a cristalizat aceasta în cele mai vechi și autorizate documente și mărturii ale spiritualității creștine din secolele III–IV.
La editura Contra Mundum, care a publicat și Dacă Dumnezeu nu ar exista și alte eseuri de G.K. Chesterton, a apărut cartea Să nu trăim în minciună de Rod Dreher, care, inspirat de îndemnul lui Alexandr Soljenițîn care a dat și titlul cărții, atrage atenția asupra nașterii unei societăți postcreștine, pre-totalitare și sugerează idei pe care creștinii le pot pune în practică pentru a face față, cu curaj, vremurilor viitoare.