În 2021, librăria și editura Scriptum împlinește 20 de ani de activitate, și 25 de ani de existență ca firmă. Dat fiind faptul că și noi am prezentat în emisiunile CARTEA E O VIAȚĂ și aici pe blog o mulțime de cărți ale editurii, sărbătorim și noi împreună cu Scriptum! Iar pentru această ocazie specială, vă readucem în atenție cărțile editurii pe care le-am prezentat de-a lungul timpului. Sperăm ca ideile din aceste cărți să vă fie și vouă de folos așa cum ne-au fost și nouă. Dacă nu le-ați citit încă, acum este momentul! Dacă le-ați citit deja și vă reamintiți cu drag de ele, puteți să le faceți cadou cuiva care să experimenteze mai departe bucuria unei cărți bune.

Le puteți face o vizită celor de la Scriptum aici. De asemenea, nu uitați de giveaway-urile lor lunare. Puteți descoperi cadoul din luna martie și regulamentul aici.
Astăzi vă readucem în atenție o carte frumoasă, plină de imagini şi idei emoţionante, dar şi de sfaturi practice – iar pentru cei cărora le plac poveştile, vă asigur că autorul acesteia, John Ortberg, este un povestitor talentat, plin de haz şi reuşeşte să te facă să vezi din alte perspective pasaje din Biblie pe care poate le ştii foarte bine, sau asupra cărora n-ai zăbovit niciodată prea mult, şi te-ai întreba ce ai avea de învăţat din ele.
Ţi-ai pus vreodată următoarea întrebare: Dacă Dumnezeu se află pe fiecare pagină a vieţii noastre, aşa cum a promis, de ce este oare atât de greu de găsit? Dacă da, află că nu eşti singurul. John Ortberg s-a întrebat şi el acelaşi lucru şi a descoperit că Dumnezeu e mai aproape decât crezi. El ne deschide ochii să vedem acest lucru în cartea sa ce poartă acest titlu (God Is Closer Than You Think).
John Ortberg este un autor cunoscut publicului român prin cele două cărţi ale lui Toţi sunt normali până ajungi să-i cunoşti şi Dacă vrei să umbli pe apă, trebuie să cobori din barcă. El este pastor la Biserica Prezbiteriană Menlo Park din California, a publicat intens în revista Christianity Today şi contribuie frecvent cu articole la revista Leadership Journal. O temă centrală în scrierile lui este formarea spirituală, transformarea caracterului uman prin experienţe autentice cu Dumnezeu.
În cartea Dumnezeu e mai aproape decât crezi, John Ortberg încearcă să ne conştientizeze de prezenţa lui Dumnezeu în toate detaliile vieţii noastre şi de ocazia pe care o avem de a deschide chiar acum ochii, de a-L vedea pe Dumnezeu şi de a avea o relaţie apropiată cu El.
Dumnezeu vrea să fie cunoscut, dar nu într-un mod care să ne copleşească sau care să înlăture posibilitatea dragostei liber alese.
Dumnezeu vrea să învăţăm să-L vedem în lucrurile obişnuite, mai degrabă, decât să depindem de manifestări extraordinare.
Dumnezeu înlătură proptelele, astfel ca noi să începem să dezvoltăm o devoţiune reală suficient de puternică pentru a merge mai departe chiar şi atunci când nu este ajutată de emoţii.
Dumnezeu este prezent adesea, spune Biblia, dar s-ar părea că cel mai des apare în moduri neaşteptate. El călătoreşte incognito. Este maestrul deghizărilor.
Însăşi întruparea dovedeşte acest lucru. Când Dumnezeu a coborât în lumea noastră nu a arătat aşa cum ne-am fi aşteptat şi nu a arătat ieşit din comun. Arăta ca un om obişnuit. Ba mai mult, Biblia spune că nu avea nici măreţie, nimic care să-L facă atrăgător, a fost dispreţuit şi respins de oameni.
Unul dintre capitolele cărţii Dumnezeu e mai aproape decât crezi ne vorbeşte despre Cel mai important moment al vieţii noastre. Care este acesta? Poate ne vin în minte tot felul de răspunsuri, de la ziua în care am luat un premiu important la cea în care ne-am căsătorit. Însă autorul ne atrage atenţia că, de fapt, cel mai important moment al vieţii noastre este momentul prezent, acum, pentru că este singurul asupra căruia avem controlul. Momentul acesta este darul de neînlocuit al lui Dumnezeu pentru tine. Mai mult decât orice, acesta este momentul care contează pentru că acesta este momentul în care este prezent Dumnezeu.
Mâine poate fi cuvântul cel mai periculos al limbii române.
„Dumnezeu este mai aproape decât crezi“ înseamnă că El este disponibil în acest moment, chiar acum.
Conştienţi de acest lucru, trebuie să ne disciplinăm să facem toate lucrurile având mereu în minte faptul că El este prezent şi cerându-I în mod conştient să fie prezent cu noi pe parcursul fiecărei zile, de când ne trezim, în timp ce mâncăm şi muncim sau învăţăm şi până ne culcăm.
Dintr-un alt capitol, care se numeşte „O minte frumoasă“, trebuie să reţinem că mintea este un instrument cu un potenţial uluitor. „A fi cu Dumnezeu“ este un fenomen care are loc în primul rând în minte, în gândurile noastre. Fiecare gând pe care îl avem poartă cu sine o mică putere spirituală, care ne trage spre Dumnezeu sau ne îndepărtează de El. Nici un gând nu e neutru. Noi nu putem controla felul în care Dumnezeu ne vorbeşte, dar, cu timpul, dacă ascultăm cu atenţie, Îl putem recunoaşte. Gândurile care vin de la Dumnezeu sunt cele în armonie cu roada Duhului – ele ne îndreaptă spre dragoste, bucurie, pace şi răbdare. Sarcina noastră este să fim fermi în a spune „da“ atunci când credem că Dumnezeu ne vorbeşte. Astfel, vom deveni mai sensibili la glasul Său. Dacă spunem „nu“, ne micşorăm capacitatea de a-L auzi în viitor.
Pentru a face din mintea mea un loc în care Isus să Se simtă acasă, eu îmi umplu în mod deliberat mintea cu lucruri despre care Dumnezeu spune că sunt importante.
Unicitatea fiecăruia dintre noi implică faptul că noi toţi vom experimenta prezenţa lui Dumnezeu şi vom învăţa să ne raportăm la El în moduri diferite. John Ortberg vorbeşte despre 7 căi spirituale, cu specificul, dar şi cu pericolele lor. Acestea se referă la diferite metode sau mijloace prin care ne putem apropia de Dumnezeu şi prin care devenim mai sensibili la glasul şi prezenţa Sa. Trebuie să reţinem că toţi avem o anumită măsură din fiecare dintre ele, dar unele îşi vor găsi un ecou aparte în inimile noastre, iar acelea sunt căile care pot dezvolta un nivel nou al legăturii noastre cu Dumnezeu. Căile identificate de autor sunt calea intelectuală, calea relaţională, calea slujirii, calea închinării, calea activistă, calea contemplativă şi calea creaţiei şi vă invit să le descoperiţi şi să vedeţi care vi se potriveşte.
Dacă vrem să rămânem în prezenţa lui Dumnezeu, sarcina noastră este aceea de a fi atenţi. Să refuzăm orbirea care vine odată cu excesiva preocupare de sine. Să-I permitem lui Dumnezeu, care este în noi, să ne îndrepte atenţia spre Sine şi să ne bucurăm de semnele prezenţei Lui din jurul nostru.
Acelaşi Dumnezeu care este în noi este şi peste tot în jurul nostru. El este în citirea Bibliei şi în serviciile religioase de la biserică, dar prezenţa Lui nu este limitată la aceste locuri. Când vedem lucruri de o frumuseţe care ne copleşeşte; când vedem gesturi de compasiune care ne emoţionează profund; când simţim un dor atât de profund şi de dulce încât toate celelalte lucruri din viaţă pălesc; când întorsătura unei fraze sau o măsură muzicală ne ia prin surprindere şi ne taie răsuflarea – poate că este ceva mai mult decât o experienţă pur estetică. Atunci este vorba de Dumnezeul din noi, care locuieşte în fiecare celulă din trupul nostru şi ne cheamă să percepem prezenţa Lui peste tot în jurul nostru şi să ne deschidem în faţa ei. Dumnezeu e mai aproape decât crezi.
Penultimul capitol al cărţii se numeşte Când Dumnezeu pare absent şi vorbeşte despre suferinţă, despre „iarna sufletului“, cum o numeşte autorul. Este un capitol important pentru că vom ajunge fiecare cu siguranţă într-un astfel de moment şi chiar şi atunci trebuie să ne amintim că Dumnezeu e mai aproape decât credem. Cea mai grea parte a iernii este sentimentul că Dumnezeu a dispărut. Durerea, scrie John Ortberg, mă poate face să mă întreb unde este Dumnezeu aşa cum nimic altceva n-o poate face. Şi mă poate deschide pentru dependenţa de prezenţa lui Dumnezeu aşa cum nimic altceva n-o poate face.
Când Dumnezeu a venit pe pământ, a sosit în timpul iernii. Dacă în viaţa ta este iarnă acum şi dacă te întrebi unde este Dumnezeu, nu mai trebuie să te întrebi. Într-un sens, Isus nu a fost niciodată mai aproape de noi decât atunci când a fost cel mai departe de Tatăl. Poate că suferinţa Sa este slava Sa.
Ultimul capitol al cărţii Dumnezeu e mai aproape decât crezi de John Ortberg vorbeşte despre venirea Domnul Isus pe pământ şi despre misiunea noastră ca urmaşi ai Lui.
Misiunea Sa în ansamblul ei a fost aceea de a aduce prezenţa şi puterea lui Dumnezeu de partea aceasta a gardului, unde ne aflăm noi acum.
Dumnezeu nu ni Se descoperă doar pentru a ne face fericiţi sau pentru a ne scăpa de singurătate. El vine la noi pentru ca şi noi, la rândul nostru, să-L arătăm pe El altora. El ne invită să ne alăturăm Lui pentru a face astfel încât lucrurile de aici, de pe pământ, să fie ca acolo, sus.
Şi fie ca rugăciunea noastră către Dumnezeu să fie: Doamne, unde vrei să mă foloseşti pentru a ajuta ca lucrurile să meargă aici aşa cum merg acolo, sus?Doamne, fă să coboare cerul pe pământ.
Pentru mai multe detalii despre autor şi alte resurse, vizitaţi site-ul oficial www.johnortberg.com.