A trecut ceva vreme de când n-am mai prezentat o listă de noi apariții, și între timp s-au strâns destul de multe titluri importante, interesante și de pus pe lista „de citit”, așa că este momentul potrivit să vă prezint ce ne-a atras atenția în prima jumătate a anului 2021.
Cristos și cultura, de H. Richard Niebuhr – o apariție importantă în limba română a unei lucrări clasice a secolului XX, ce identifică cinci moduri în care creștinii s-au raportat la cultură de-a lungul veacurilor.
Cornilescu. Din culisele publicării celei mai citite traduceri a Sfintei Scripturi, ediție îngrijită de Emanuel Conțac – subtitlul este grăitor pentru această lucrare. După cum scrie Francisca Băltăceanu în prefața cărții: „Cartea lui Emanuel Conțac nu oferă doar amănunte biografice despre Dumitru Cornilescu, ci reconstruiește într-un fel o lume: pentru că raza de acțiune a Societății Biblice Britanice acoperea continentele. […] Și, dincolo de disensiunile uneori confesionale, adesea izvorâte doar din ambiții personale, ar trebui să fim mândri că a existat și în România această dragoste pentru Biblie care face să se dorească, să se întreprindă traducerea și răspândirea ei. Și, în acest context, elanul, stăruința, generozitatea, spiritul de jertfă cu care a lucrat Dumitru Cornilescu.”
Dacă anul trecut ne-am bucurat de apariția cărții În gardă: cum să-ți aperi credința cu argumente logice și precise de William Lane Craig, autor deja cunoscut în emisiunile noastre prin prezența sa în Pledoariile lui Lee Strobel, anul acesta adăugăm cartea Credință rațională. Adevărul creștin și apologetica.
În sezonul 20 al emisiunii noastre, am prezentat cartea „7 femei și secretul măreției lor” de Eric Metaxas. În completarea ei, tocmai a apărut și volumul I al cărții Șapte bărbați și secretul măreției lor. Încă de pe coperta cărții recunoaștem figuri precum George Washington, William Wiberforce, Eric Liddell, Dietrich Bonhoeffer sau Papa Ioan Paul al II-lea.
Chemare periculoasă. Confruntarea provocărilor unice ale lucrării pastorale, de Paul David Tripp (autorul cărții Instrumente în Mâinile Răscumpărătorului, pe care am prezentat-o și noi pe blog) – o carte demnă de luat în seamă de pastori, profesori, seminariști, lideri de biserică sau enoriași, fiecare cu rolul lui specific în protejarea lucrării pastorale.
Odihna veșnică a sfinților. Tratat referitor la starea binecuvântată a sfinților în împărtășirea lor din cer, de Richard Baxter – apărută în 1650, a fost multă vreme recunoscută drept una din marile cărți clasice creștine. Prin meditațiile sale, Baxter ne ajută să reflectăm mai mult la gloria viitoare, pentru a începe viața cerească încă de pe pământ și a fi cu adevărat pregătiți pentru ea în veșnicie.
Mai menționăm cărțile unor cunoscuți pastori:
- Numai Isus. Ce înseamnă să fii cu adevărat mântuit? de John MacArthur
- Să-L cunoaștem pe Dumnezeu de J.I. Packer
- Calea lui Dumnezeu, nu a noastră – o colecție de predici din Isaia 1:1-18 în binecunoscutul stil al lui Martyn Lloyd-Jones.
De asemenea, ne bucurăm de reeditarea Sfaturilor unui diavol mai bătrân către unul mai tânăr, în seria de autor C.S. Lewis a editurii Humanitas.
Pentru că ne-am familiarizat deja, pe blog, cu prezența Părinților Bisericii, amintim și câteva traduceri proaspete din operele lor:
- Împotriva lui Eunomie, volumul II, a Sfântului Grigorie de Nyssa – puteți urmări lansarea cărții aici, o prezentare care subliniază valoarea volumului și mai ales importanța crucială a strădaniei Părinților de a combate ereziile din primele veacuri ale creștinismului.
- Tâlcuiri la Psalmi – Sfântul Atanasie cel Mare
- Predici despre martiri – Fericitul Augustin
Trecem acum la câteva noi apariții încântătoare, pentru copii și nu numai, și începem cu volumele 6 și 7 ale mult-iubitei serii „Anne de la Green Gables”, care începe să devină din ce în ce mai prezentă la noi pe blog – Anne din Ingleside și Valea Curcubeu.
Editura Anacronic a început în 2018 publicarea seriei Căsuța din Prerie, îndrăgita poveste a Laurei Ingalls despre o fetiță și familia ei de pionieri americani. Cele nouă volume din seria Căsuța din Prerie au fost apreciate de generații de cititori ca fiind atât incursiuni unice în istoria Americii, cât și povești emoționante și de neuitat. Recent, au apărut și volumele 4, 5, 6 și 7.
Măgărușul care a purtat un Rege, de R.C. Sproul, o carte viu colorată, cartonată și cusută care prezintă învăţătura biblică despre Isus, Slujitorul care suferă purtând păcatele poporului Săuc, pe înțelesul copiilor.
Sperăm că această listă vă va fi de folos în alegerea cărților pe care le veți citi – în special dacă vara aceasta doriți să citiți ceva proaspăt apărut pe piața de carte creștină. Cu siguranță că lista poate fi mult mai lungă, așa că vă invităm să ne lăsați, în comentarii, dacă ați remarcat că ne-a scăpat vreun titlu interesant dintre noile apariții de până acum din 2021! 🙂
Până la următoarea listă – spor la citit!