Ninja, dragoni, puțină istorie și lupte eroice – recomandările lui Mihai pentru Ziua Copilului 2024


Dacă ne urmăriți deja de ceva timp știți că în fiecare an dedicăm luna mai recomandărilor de cărți pentru copii, care să vă inspire în alegerea unui cadou valoros de Ziua Copilului. În 2024 această sărbătoare pică fix în timpul Salonului Internațional de Carte Bookfest, care are loc anul acesta între 29 mai-2 iunie.

Așadar, începem din timp recomandările pentru Ziua Copilului ca să puteți să le căutați și la târg, dar și să aveți timp să vă hotărâți ce să alegeți din oferta tot mai bogată de cărți pentru copii.

Primele recomandări din acest an vin din partea lui Mihai (8 ani și aproape 6 luni), băiatul meu pasionat de serii de cărți, pentru care orice situație poate deveni un scenariu imaginar. Și de data aceasta, l-am invitat pe el să aleagă câteva cărți pe care să le recomande altor copii și să-și justifice alegerile, iar eu am intervenit doar minimal, pentru a face textul mai cursiv. La ce să vă așteptați: serii întregi de aventură, lupte ninja, călătorii în timp, istoria României, dragoni, spiriduși și lupte eroice.


Seria Ninja Kid de Anh Do

În această serie este vorba despre un băiat pe nume Nelson care în ziua când a împlinit 10 ani a descoperit că are abilități ninja. Mama lui i-a spus că și tatăl lui avea, doar că dispăruse pe mare. Fratele geamăn al tatălui era invidios pe tatăl lui Nelson pentru că el nu avea abilități ninja. Așa că vrea să îi alunge pe toți oamenii din oraș, ca să caute pietre violete care îți dau o putere incredibilă. Ninja Kid și tipul H, vărul său, vor să salveze orașul ca să nu fie distrus de Dr. Kane (unchiul lui Nelson). În fiecare volum bunica lor face câte o invenție ca să-i ajute în luptă.

Mie mi-a plăcut foarte mult pentru că te lasă cu sufletul la gură și pentru că există un mister despre tatăl lui Nelson și îmi doream să aflu ce s-a întâmplat cu el. Volumul meu preferat a fost volumul 11, Artiștii Ninja, pentru că personajele intră în cartea lor preferată și au și acolo de luptat cu cineva.

Seria Istoria povestită copiilor de Simona Antonescu, cu ilustrații de Alexia Udriște

În această serie este vorba despre doi gemeni din zilele noastre, pe nume Ilinca și Călin, care au găsit un manuscris care conținea toate numele gemenilor din familia lor. Acest manuscris nu trebuia deschis dacă era soarele pe cer, altfel se ștergea scrisul de pe el. Dacă dispărea scrisul, nu se mai nășteau niciodată copii în familie. Cu trei peceți de mărgean puteai să faci să apară din nou scrisul sau trebuia să te întorci în trecut și să afli numele gemenilor.

Ilinca și Călin au deschis manuscrisul și, din greșeală, au șters totul. Acum ei trebuie să afle numele tuturor gemenilor din familia lor, ducându-se în trecut ca să le descopere. Dar un mister iese la iveală în călătoria lor, când un solomonar se supără pe ei dintr-un motiv necunoscut. Astfel, ei ajung pe vremea lui Decebal, a Nobilului Aeticus, a lui Menumorut, a lui Litovoi, a lui Mircea cel Bătrân, a Reginei Maria, a lui Mihai I, Vlad Țepeș și a lui Iancu de Hunedoara, iar noi aflăm despre vremea din trecut.

Mi-a plăcut să descopăr împreună cu ei taina manuscrisului.

Seria Copacul depărtărilor de Enyd Blyton (3 vol.)

În această serie este vorba despre trei copii, Joe, Beth și Franny, care descoperă un copac diferit de ceilalți, care avea locuitori și în vârful lui te trezeai pe diferite tărâmuri.

Mi-a plăcut cel mai mult când ajungeau pe tărâmuri, iar tărâmul meu preferat a fost Tărâmul Ceaiului de la ora 5, unde erau multe bunătăți și dulciuri.

Gisbert, spiridușul din butoiul cu apă de Daniela Drescher

În această carte este vorba despre un spiriduș, pe nume Gisbert, care trăia într-un butoi cu apă din grădină. El se împrietenește cu motanul Bănuț, face o cursă cu melcii, cunoaște un vecin, răcește și se întâlnește cu un urs polar.

Mie mi-a plăcut pentru că el mereu îi ajuta pe ceilalți dacă aveau nevoie de ajutor.

Băiatul care creștea dragoni de Andy Shepherd, cu ilustrații de Sara Ogilvie

În această carte este vorba despre un băiat pe nume Thomas, care a găsit în grădina bunicului o plantă ciudată cu fructe în care erau dragoni. El a luat un fruct și a ieșit un dragon din el. Thomas trebuie acum să-l ascundă ca să nu-l vadă cineva, ca să nu stârnească invidia celorlalți copii. Până la urmă, îl arată celor trei colegi ai lui, iar într-o noapte plănuiesc să meargă în grădina bunicului ca să aibă și ei dragoni. Au mers și au luat și ei câte un fruct din care au ieșit dragoni. Dar vecinul bunicului se plânge că cineva îi strică grădina, iar dragonii asta făceau.

Mie mi-a plăcut că a fost palpitantă și amuzantă.

Călătoria creștinului pentru cei mici de Helen L. Taylor, ilustrată de Joe Sutphin

În această carte este vorba despre un creștin care a aflat că există o Cetate Cerească, unde domnește un rege care iubește micuții. El parcurge un drum lung, plin de pericole, până să ajungă la Cetatea Cerească, dar, pentru că s-a încrezut în Rege, el a ajuns cu bine la Cetate.

Mi-a plăcut atunci când Creștinul a ieșit din Bâlciul Amăgirilor, iar Plin-de-Speranță, un șoricel, a vrut și el să-l însoțească. Ilustrația mea preferată este atunci când Creștinul a ajuns la Cruce și i-a căzut povara.


Mulțumim, Mihai!

Vezi și recomandările noastre din anii trecuți: 202320222021202020192018201720162015

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, ambele la Universitatea din București, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu