Ziua Internațională a Cărții pentru Copii 2024


Pe 2 aprilie, de ziua nașterii marelui povestitor Hans Christian Andersen, se sărbătorește Ziua Internațională a Cărții pentru Copii, iar anul acesta vă propun 2 cărți pentru copii perfecte de făcut cadou nu doar cu această ocazie și, pe deasupra, perfecte de citit în perioada Postului Paștelui.

Prima dintre ele este o carte cu infografice despre Isus (Biblia INFOGRAFICE pentru copii – Super-ghid despre Isus) care îi ajută pe copii (și pe adulți!) să descopere momentele-cheie ale vieții și lucrării Sale, precum și legăturile dintre Persoana Sa și alte evenimente și personaje din Vechiul Testament.

A doua este o reinterpretare sub forma unei alegorii cu animale a clasicei cărți a lui John Bunyan, Călătoria creștinului pentru cei mici, scrisă de Helen L. Taylor, imaginată și ilustrată de Joe Sutphin.

Să le luăm pe rând!

Biblia INFOGRAFICE pentru copii – Super-ghid despre Isus este de fapt a doua carte de acest tip care apare la noi. Despre prima dintre ele, Biblia INFOGRAFICE pentru copii am scris anul trecut.

Acest al doilea volum, după cum indică și titlul, se concentrează doar asupra lui Isus, dar într-un mod care arată continuitatea dintre Vechiul și Noul Testament.

Copiii află care sunt diferitele nume ale lui Isus, despre rolurile Sale dinainte de Întrupare, despre prefigurările Sale în Vechiul Testament, despre toate profețiile cu privire la El din VT, despre dovezi arheologice cu privire la viața din vremea lui Isus și despre cum trăiau oamenii atunci, despre cele 4 Evanghelii, despre minunile, învățăturile și pildele Sale cele mai importante, despre ucenici și dușmani, și, desigur, despre momentele-cheie din viața Sa: botezul, ispitirea, Răstignirea, Învierea și Înălțarea, cu accent pe Săptămâna Mare și semnificația Răstignirii și a Învierii Sale pentru noi astăzi. Cartea se încheie cu revenirea Sa în slavă.

Mihai, băiatul meu de 8 ani nu a terminat-o încă de citit pe toată, dar la un moment dat s-a apucat să caute în Biblie referințele din Vechiul Testament de la paginile cu profeții despre Isus, iar paginile lui preferate sunt cele despre Săptămâna Mare, pentru că „sunt frumos ilustrate” și sunt ușor de urmărit.

Cred că este o resursă grozavă (chiar și pentru adulți!) de avut în bibliotecă și de răsfoit din nou și din nou și cred că este deosebit de potrivită pentru perioada premergătoare Paștelui, întrucât are mai multe planșe dedicate Săptămânii Mari și misiunii lui Isus de Miel al lui Dumnezeu, care a fost răstignit și a înviat, precum și explicării legăturii cu semnificația Paștelui evreiesc.

PS: Iar dacă toate acestea nu v-au convins că merită să o adăugați în bibliotecă, vă mai spun și că e tradusă de mine :D.


A doua carte pe care v-o propun cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii, Călătoria creștinului pentru cei mici, scrisă de Helen L. Taylor, imaginată și ilustrată de Joe Sutphin, este o apariție de excepție în peisajul editorial românesc, pentru că este un obiect de lux, cu supra-copertă color, copertă cartonată, în format mare (22×26 cm), cu semn și ilustrații alb-negru splendide și titluri și litere ințiale la început de capitole decorate, vișinii.

Așa cum am spus deja, aceasta este o adaptare pentru copii cu animale antropomorfizate a Călătoriei creștinului de John Bunyan și este prima variantă a acestei cărți clasice care îmi place. Mie nu-mi plac nici alegoriile, nici poveștile creștine cu animale, dar aceasta m-a făcut să trec peste antipatiile mele și să gust pentru prima dată povestea imaginată de Bunyan.

Mi s-a părut că autoarea a reușit să dozeze foarte bine acțiunea, astfel încât să creeze capitole scurte, care te lasă în suspans și te fac să mai vrei să citești încă unul și încă unul. Ce-i drept, prima parte mi s-a părut mai palpitantă decât a doua, dar asta și pentru că Creștina & co au de înfruntat în mod direct mai puține pericole decât Creștinul, având și mai multe ajutoare.

Fiindcă ilustrațiile sunt alb-negru, în creion/tuș și au o aură medievală, acestea sunt departe de a fi copilărești, ci ajută povestea să-și păstreze tonul și atmosfera serioase, iar personajele negative sau periculoase au într-adevăr un aer înspăimântător.

Mihai încă nu a terminat-o (și nu am vrut să-l zoresc să o termine până scriam eu acest articol), dar nu mai are mult din ea și i se pare captivantă și îi place foarte mult. Ilustrația și partea lui preferată de până acum a zis că a fost cea cu Creștinul la Cruce, pentru că acolo i-a căzut povara.

Fie că v-a plăcut alegoria originală a lui John Bunyan, fie că sunteți dintre cei neconvinși, ca mine, cred că această variantă vă va plăcea și cred că poate fi acel gen de carte de dat mai departe din generație în generație, pentru că este un obiect de colecție.


Alte articole:

Articolul de Ziua Cărții pentru Copii de acum doi ani

Mihai recomandă… (Inspirație pentru Ziua Copilului 2023)

Ziua Internațională a Cititului Împreună 2024 – Benzi desenate

Cum să crești un cititor

40 de cărți de citit ca să crești mare

Ziua Copilului

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, ambele la Universitatea din București, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu