Ce am citit în noiembrie 2022


Mare parte a lunii noiembrie nu am avut același ritm de lectură ca lunile precedente, dar am mai recuperat puțin la finalul ei. În principal am citit cu Mihai cărțile împrumutate de la Institutul francez, dar și ultimele două cărți pentru sezonul 22 al emisiunii CARTEA E O VIAȚĂ. S-au mai strecurat printre ele o carte de parenting, un alt volum din seria „Căsuța din prerie” și câteva cărți noi de la Editura Frontiera (mulțumim!).

Va fi un raport mai scurt pentru că nu am citit decât 28 de cărți, dintre care puține NU sunt pentru copii, dar sper să vă inspire!

Am început luna cu două cărți în engleză, de fapt, împrumutate de la biblioteca „Ion Creangă”, You Choose de Pippa Goodhart și Nick Sharratt (în care copilul este invitat să-și creeze propria poveste) și Mixed Up Fairy Tales de Hilary Robinson, care are paginile tăiate astfel încât să amesteci elemente din mai multe povești pe o pagină întreagă și să creezi astfel situații comice.

Pentru că urmează să zburăm cu avionul pentru prima oară cu Mihai, am luat de la bibliotecă și i-am citit volumul cartonat Lumea vehiculelor: La drum cu avionul de Susanne Gernhäuser și Wolfgang Metzger.

De asemenea, am citit toată luna Un urs pe nume Paddington de Michael Bond.

Am citit apoi într-o după-amiază Micuța omidă de Suzanne Fossey și Gisela Bohórquez, în timp ce făceam niște activități despre cicluri de viață.

De la Institutul francez am citit luna aceasta Brindille: Vers la lumière (vol. 2) de Frédéric Brrémaud și Federico Bertolucci (prea sângeroasă și neclară), Les trois cochons petits #3 – Grenouilles, princes et princesses, Les trois cochons petits #4 – Vacances au pays des contes, Les trois cochons petits #5 – Apprentis sorciers de Michel Van Zeveren (seria asta ne place mult, v-am mai spus); T’choupi soigne un oiseau, T’choupi prend soin de la planète, T’choupi fête son anniversaire de Thierry Courtin; Mes premières lectures 100 % syllabiques Larousse – A la pêche, Mes premières lectures 100 % syllabiques: Niveau 2 – Vive les crêpes!, Premières Lectures 100 % syllabiques Larousse: niveau 2 – La luge de Giulia Levallois, Hélène Heffner, Cécilia Stenmark; Mini-Loup – C’est mieux chez les autres!, Mini-Loup: C’est pas juste! și Mini-Loup – Tricher ou ne pas tricher? de Philippe Matter și Les animaux de Lou – Pas de pyjama pour Petit lama! de Mymi Doinet și Mélanie Allag.

Între timp am citit pentru emisiune (dar și pentru mine) cea mai recentă carte a lui Ann Voskamp, Deschizătorul de drumuri (mulțumim, Editura Scriptum!), pe care îl vom prezenta în episodul de săptămâna aceasta.

Deși are un subtitlu care aduce a carte de dezvoltare personală, Cum să găsești calea spre viața la care ai visat dintotdeauna, această carte nu este în niciun caz un rețetar insipid ce cuprinde un plan de acțiune infailibil. Mai degrabă, este o carte de memorii scrisă în stilul său caracteristic foarte poetic, prin care autoarea dezvăluie revelațiile personale avute în urma experiențelor sale dureroase sau grele și prin care a reușit să descopere un mod sacru de a trăi care i-a schimbat perspectiva asupra întregii vieți.

Știu că scriitura ei însă nu este pe gustul tuturor și, într-adevăr, dacă nu ești obișnuit cu stilul ei sau citești foarte mult deodată, poate deveni obositor prin repetiție. Dar de această carte s-a ocupat ca editor și Lisa-Jo Baker, o altă scriitoare a cărei carte, Surprised by Motherhood, mi-a plăcut foarte mult, așa că eram foarte curioasă să văd dacă se simte influența ei.

În plus, de când a scris celelalte cărți și până la aceasta, Ann Voskamp a făcut și niște studii teologice, ceea ce se vede imediat în carte prin multele citări pe care le include și printr-o structură un pic mai riguroasă și mai multă coerență.

Cartea aceasta nu este o carte de citit la repezeală, trebuie savurată în tihnă, pentru a permite frazelor să se așeze și minții să cugete la multele idei cu mare încărcătură emoțională și spirituală. De altfel, asta m-a făcut să simt mare parte din carte – că e mult de procesat – intensitatea trăirilor ei este aproape palpabilă. Este genul de carte care te prinde în propria atmosferă și experiențele descrise cer o anumită reverență a lecturii, am simțit că nu o pot citi oricând și oriunde, aveam nevoie de liniște. Mai multe în episodul de sâmbătă.

Tot pentru emisiune am terminat de citit Fundamente de Ruth Chou Simons și Troy Simons, deși nu am terminat-o de parcurs împreună cu familia. Pe Instagram (@irinatranca) am ținut un fel de jurnal al lecturii ei de până acum și o vom prezenta pe larg săptămâna viitoare în emisiunea CARTEA E O VIAȚĂ.

Este un devoțional superb pentru familii, ce cuprinde 12 principii biblice și picturi în acuarelă ce ne încurajează să ne clătim ochii și să ne bucurăm în același timp de teologie, Scriptură și frumusețe.

Imediat după ziua lui Mihai, ne-a sosit un colet cu cărți promis de cei de la Editura Frontiera, dintre care am citit deja Dacă e miercuri, e bunicul! de Emmanuel Bourdier (superbă!), Povestea a doi pui de tigru, numiți Ninigra și Aligru de Nina Cassian (o poveste în versuri, un deliciu de citit cu voce tare!), Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari de Nina Cassian (o altă poveste în versuri foarte drăguță), Prințul Miorlau de Nina Cassian (o colecție de poezii despre copii care fac tot felul de năzbâtii) și Serafim și mașinăriile fermecate de Philippe Fix (o carte ilustrată despre inventivitate și dorința de a avea un loc).

În paralel cu acestea am citit în vreo două săptămâni volumul 6 din seria „Căsuța din prerie” de Laura Ingalls Wilder, Iarnă îndelungată. (Am scris despre primele volume aici, aici, aici, aici și aici)

Acesta mi s-a părut cel mai bun volum dintre toate de până acum, mie mi-a plăcut cel mai mult. Așa cum indică și titlul, familia Ingalls are de îndurat o iarnă extrem de aspră, lungă de 7 luni (!), timp în care se luptă să supraviețuiască într-o așezare de doar 80 de persoane, izolată din cauza viscolelor de legătura feroviară, cu din ce în ce mai puține resurse de hrană și de încălzire.

Tot în paralel cu toate de mai sus, am parcurs în această lună și o carte de parenting foarte necesară, Lucruri sălbatice. Arta educării băieților de Stephen James și David Thomas, o carte pe care mi-aș fi dorit să o citesc de mai demult, poate aș fi făcut mai puține greșeli.

Când a apărut inițial nu m-a atras nici titlul, nici coperta. Ceea ce m-a convins să o iau și să o citesc au fost câteva citate și idei pe care le-am văzut pe Instagram la Maria Pop (@joacadeastiinta) și Ada Tarcău (@adatarcau), care au prezentat-o ca parte din proiectul lor #lecturidemamă.

Am apreciat că este o carte despre băieți scrisă de bărbați (care au la rândul lor băieți) și că prezintă etapele de dezvoltare ale băieților pe vârste, cu caracteristicile și nevoile specifice și sugestii practice pentru a veni în întâmpinarea lor. Voi reveni periodic la ea, cu siguranță, pentru că mă trezesc făcând exact opusul a ceea ce citesc că ar trebui să fac (sau să NU fac).

Acestea fiind zise, mă întorc la definitivarea listei de dorințe pentru Târgul de Carte Gaudeamus, care are loc între 7-11 noiembrie la Romexpo în București. Watch this space!

În rest, mai am niște cărți începute de luni de zile, am început următorul volum din seria „Căsuța din prerie” și Marele atlas al Crăciunului și mă așteaptă și alte cărți festive.

Voi ce planuri de lectură aveți de Advent sau în luna decembrie?

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: