Refracții #12 – Artiștii miros aerul otrăvit și cântă


Cât de mult din arta și literatura lumii este legată de experiențe din timpul războaielor?

Îi avem pe J.R.R. Tolkienii și C.S. Lewișii acestei lumi, ale căror experiențe din prima linie a frontului au dat naștere celei mai răsunătoare și pline de credință literaturi din secolul trecut. Tolkien și-a imaginat lucruri în tranșeele întunecate, înconjurat de prieteni aflați pe moarte, și a ales să vorbească direct împotriva propriei sale frici, dând nume unor personaje și locuri dintr-o realitate imaginară care va deveni mai târziu punctul de plecare pentru Stăpânul inelelor. Și Lewis, la rândul său, rănit în război, a povestit mai târziu că propria călătorie de la ateism la credință a fost pavată de sentimentul pierderii, de profanarea inconsolabilă („problema durerii”, a numit-o el) pe care o simțea în oasele sale. A trece prin astfel de orori nu este o garanție a recuperării credinței, dar sugerează totuși că credința și cultura sunt legate de criza care ne înconjoară.

Calea noastră înapoi spre Eden este blocată, dar există o cale de intrare la ospățul celor altruiști. Numai cuvintele iertării, dezgolite complet până la miezul credinței, pot să fie un ecou al promisiunii perene sau chiar oportune din dimineața de Paște. Aceasta este adevărata noastră întoarcere acasă. Chiar dacă circumstanțele sunt insuportabil de haotice sau pur și simplu crude, aceste voci autentice refractă în mediul nostru cultural dominat de frică, mediind modul în care putem alege să înfruntăm o nouă zi și insuflând o speranță sigură în inimile noastre rănite.

Se poate oare ca motivul pentru care nu avem o cultură plină de frumusețe să fie acela că închinarea noastră nu este frumoasă? Oare cauza duratei scurte a atenției noastre în societatea contemporană să fie faptul că Biserica nu ne-a antrenat să ascultăm bine?


Refracții este o serie de citate din cartea Refractions de Makoto Fujimura, o invitație la călătorie în lumea credinței, artei și culturii.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: