Un strop de Bookfest 2022 – A doua zi – „Lectura este viață”


După o zi de muncă atât de intensă, încât era să mă împiedice să ajung, am reușit să mă întâlnesc cu Irina T. și am pășit și eu pe tărâmul cărților și al reducerilor, la Bookfest 2022.

Deși timpul a fost scurt (și glumeam că ar trebui un articol separat „ce am ratat la Bookfest”, pentru că tot descopeream lucruri pe care nu le-am văzut sau nu am apucat să le vizităm), totuși, cred că am reușit să surprindem cele mai importante aspecte ale Bookfest 2022 și ne-am bucurat pur și simplu de atmosfera târgului la care nu am mai fost de peste doi ani. Vă detaliem mai jos ce puteți găsi și voi, dacă veți ajunge zilele acestea. Dacă ați fost deja, vă invităm să ne povestiți, în comentarii, ce v-a atras vouă atenția!

La editura Ratio et Revelatio am găsit toate cărțile pe care le-am prezentat ca „noutăți” în pandemie, și care își vor avea lansarea binemeritată la târg (după cum puteți vedea în programul lansărilor): De la Gutenberg la internet. O istorie a Bibliei în era tiparului, de Liana Lupaș, Reforma la români. Un fenomen de transfer cultural în secolele XVI-XVII, de Nagy Levente, Să nu apună soarele peste mînia noastră. Un psiholog clinician despre suferința umană, de Andrada Ilisan sau Căile adevăratei rugăciuni, de Thomas Merton, dar și multe alte cărți foarte interesante, dintre care una a ajuns în sacoșa mea de cumpărături de la târg: „Pentru viața lumii”. Către un etos social al Bisericii Ortodoxe, Despre ce ne apropie și ce ne desparte. Umanism, secularizare, credință, și Cum și de ce (mai) educăm? 11 texte despre școală, creștere și formare de Doru Căstăian, colecția Mysterium Christi, a lui Wilhelm Dancă, dintre care enumerăm Mysterium Christi (I). Meditații despre Crăciun – Wilhelm DancăMysterium Christi (II). Meditații despre Postul Mare- Wilhelm Dancă, Mysterium Christi (III). Meditații despre Paște – Wilhelm Dancă, sau Mintea naturală și inteligența artificială și alte eseuri de filosofia științei, de Robert Sokolowski.

Mergând mai departe, am descoperit alături și standul Editurii Carmelitane, unde am regăsit-o pe „prietena noastră” Teresa de Avila (puteți asculta episodul nostru despre „Castelul interior), și alte câteva cărți despre Sf. Ioan al Crucii sau alți sfinți din istoria recentă, în special din zona catolică, dar nu numai. (nu uitați că și ei au evenimente programate la târg, consultați lista aici)

La editura Vremea l-am regăsit pe Cristian Bădiliță, cu Iluminișuri. Despre martiri, Katechoni, erezii… 10 studii patristice, și Știință dragoste credință. Pe viu despre părinții bisericii, dar și un pachet de lucrări ale Arhiepiscopului Chrysostomos al Etnei, teolog american și profesor de istorie și psihologie, ce cuprinde: Ascultarea în tradiția patristică ortodoxă, Iubirea în tradiția patristică ortodoxă, Pocăința în tradiția patristică ortodoxă și Smerenia în tradiția patristică ortodoxă. (Pentru o mică introducere în Patristică, ne puteți vizita seria Părinții Bisericii aici pe blog)

Rămânând în aceeași zonă, Editura Sophia ne așteaptă cu cărți ale unor părinți duhovnicești din vremuri mai recente sau mai îndepărtate, dar și cărți care îmbină spiritualitatea creștin-ortodoxă cu tot felul de alte domenii de interes, precum psihoterapia, viața de familie și creșterea copiilor, sau chiar gătit și bucătărie. Tot aici găsiți una dintre traducerile seriei Anne de la Green Gables, și surpriza târgului, mai ales pentru Irina T: Cronicile din Avonlea.

Am vizitat și standul editurii Crux Publishing, unde se află cele patru cărți din seria fantasy Baladele Nlithiei, de Mircea Țara, pe care l-am descoperit la conferința „Becoming Storytellers” despre C.S. Lewis. (recenzie în curând, așa că stați pe aproape!)

Standul Baroque Books & Arts este încântător prin simplul lui design, și prin toate cărțile sale de un alb imaculat și cu hârtie de calitate, ornate diferit și reprezentativ – care te fac să iei până și o carte despre fotbal, pentru că e pur și simplu prea frumoasă. Ne-am tot uitat și am răsfoit câteva astfel de frumuseți, precum Istoria culturală a lumii povestită de culori de James Fox , și reamintim de colecția Savoir-vivre imperial, unde găsiți cărți despre istoria creștinismului timpuriu, Bizanț, Constantinopol, și chiar, mai nou, și despre împărătese ale Bizanțului.

La Humanitas am găsit ca de obicei seria de autor C.S. Lewis, deci dacă vă lipsește vreun volum, acum este momentul să o completați.

De asemenea, Biblia după textul ebraic. Geneza, Biblia după textul ebraic. Exodul. Leviticul și Biblia după textul ebraic. Numerii. Deuteronomul, despre care am vorbit și noi aici pe blog, cărțile episcopului greco-catolic de București, Mihai Frățilă, seria volumelor Filocaliei, Ediția Dumitru Stăniloae, superbul volum Apoftegmele Părinților deșertului. Versiunea coptă sahidică sau Patericul copt, care a inspirat seria de anul acesta pentru Postul Paștelui, Căderea întru înălțare. Spiritualitate pentru cele două jumătăți ale vieții de Richard Rohr, Zorii limbajului de Sverker Johansson și cartea care mă interesa pe mine cel mai mult și pe care am și cumpărat-o, Suntem sănătoși la minte? Despre sănătatea psihică în România.

Tot la Humanitas găsiți și un colțișor japonez (că doar Japonia este invitatul de onoare al târgului), dar și Luna de la Kiev, de Gianni Rodari (despre care puteți citi în raportul de lectură pe luna aprilie)

De la editura Nemira am plecat fericită cu un exemplar de „Piranesi” (nu mai erau multe!) și abia aștept să o citesc.

O surpriză plăcută pentru noi, care citim și recomandăm povești, mituri și basme, a fost seria de trei volume de Mitologie română, de la editura Cetatea de Scaun.

Cum spuneam și în articolul dedicat Săptămânii de conștientizare a sănătății mintale, în timpul și după pandemie, acest aspect a avut de suferit, așa că nu strică să aruncăm un ochi peste cărțile de psihologie și psihoterapie, mereu prezente la editura Trei. De asemenea, și editura Publica (care nu are întotdeauna cele mai accesibile prețuri, însă are cărți deosebit de interesante, în special din domeniul științelor) are reduceri demne de luat în seamă, de astă dată.

De asemenea, editura Curtea Veche are rafturi întregi cu ediția aniversară Cele cinci limbaje ale iubirii de Gary Chapman și toate cărțile apărute după aceasta, inclusiv mai recentele Cele cinci limbaje ale iubirii pentru părinții copiilor cu dizabilități, Cele cinci limbaje ale iubirii pentru familiile vitrege sau Cele cinci limbaje ale aprecierii la locul de muncă.

Un stand interesant din punct de vedere al conceptului (un stand „ecologic”) este cel al editurii For You, la care am remarcat o colecție despre, simbolismul, istoria și influența culorilor în societate, cultură: Albastru. Istoria unei culori profunde, Roșu. Istoria unei culori incitante sau Verde. Istoria unei culori magice, de Michel Pastoureau

Iar dacă tot suntem la capitolul „standuri interesante”, la editura Litera veți găsi nu doar cărți, ci și o zonă frumos amenajată în care puteți face poze și să aveți o amintire foarte sugestivă de la târg.

Editura Litera spune că „Lectura este viață”. Încheiem și noi raportul nostru de la Bookfest 2022 și spunem „Cartea e o viață!” 🙂

P.S. Mica mea „recoltă” de la târg.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: