Inspirație pentru Ziua Copilului 2022 – de la copii pentru copii – Melania Roman (10 ani)


Melania Roman are 10 ani, este în clasa III-a și contribuie pentru al treilea an la rând la recomandările pentru Ziua Copilului. Anul acesta se pare că a fost interesată în mod deosebit de istorie și mitologie, dar a mai descoperit și un clasic al literaturii pentru copii de E.B. White.


Legendele Olimpului: Zeii și Legendele Olimpului: Eroii de Alexandru Mitru

Mi-a făcut plăcere să citesc aceste cărți în care sunt prezentate legendele care provin din Grecia Antică pentru că sunt pline de aventură și de informații despre stilul de viață antic. Mi s-a părut interesant că am regăsit elemente asemănătoare cu unele din relatarea Bibliei, cum ar fi potopul.

Această lectură m-a ajutat să înțeleg mai bine alte cărți în care se regăsesc personaje sau mituri din Legendele Olimpului, cum ar fi seria de cărți Percy Jackson și olimpienii de Rick Riordan.

Iliada și Odiseea, romane grafice de Gareth Hinds

Iliada și Odiseea prezintă în detaliu două episoade din Legendele Olimpului: Eroii.

Prima este aventura războiului troian, care a fost foarte dificilă, dar despre care citim în Iliada cum s-a terminat, cu victoria grecilor asupra cetății Troia. Din această lectură am aflat de unde vine expresia „calul troian”.

Odiseea continuă cu aventura unui rege, Odiseu sau Ulise, care este blestemat de către Poseidon, zeul mării, așa că călătoria lui spre casa din Itaca se transformă într-o aventură periculoasă și foarte lungă. Fiind ajutat de Atena, zeița înțelepciunii, până la urmă ajunge acasă, unde mai are de dus o luptă pentru a-și recupera soția, Penelopa și copilul, Telemah,

nza Charlottei de E.B. White

Această carte prezintă o poveste despre prietenia dintre Wilbur, un porcușor și Charlotte, o păienjeniță. Wilbur ajunge la ferma domnului Zuchermann și acolo, unde iarna ar fi trebuit să fie tăiat, Charlotte îl salvează. Morala este că dacă și animalele pot să se ajute între ele, cu atât mai mult ar trebui ca oamenii să se ajute unul pe altul în situații grele.

Strada Zambila de Fanny Chartres

Cartea este despre două surori nevoite să locuiască cu bunicii lor, pentru că părinții lor pleacă în Franța pentru a lucra și a putea să le ofere o viață mai bună. De fapt, departe de părinți viața fetelor este mai tristă și mai grea, deși bunicii se străduiesc să le îngrijească. În cele din urmă, fetele descoperă că adevăratul motiv pentru care părinții au plecat a fost unul medical.

Povestiri istorice (vol. 1 și 2) de Dumitru Almaș

Povestirile istorice le-am citit la recomandarea doamnei învățătoare și cred că sunt foarte potrivite pentru a cunoaște istoria românilor, începând cu Decebal și toate personajele și evenimentele istorice importante pentru România.


Mulțumim, Melania!

PS: Listele ei din 2020 și 2021

PPS: Celelalte recomandări de anul acesta: Andreea Ștefănică (basme, albine și alegorii creștine), Miruna Mercioniu (16 ani – pentru adolescenți), băiatul meu, Mihai (cărți pentru începători, benzi desenate etc.), Alessia Stoican (15 ani – pentru adolescenți) și Adina Idor (povești terapeutice)

PPPS: Recomandările din anii trecuți

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: