Inspirație pentru Ziua Copilului 2022 – Andreea Ștefănică (guest post)


Deja avem o tradiție pe blog ca în luna mai să vă oferim o serie de articole cu recomandări de cărți pentru copii și adolescenți, care să vă inspire în alegerea unui cadou valoros de Ziua Copilului. În 2022 această sărbătoare coincide cu prima zi a Salonului de Carte Bookfest 2022, primul târg de carte la București după pandemie, așa că la început de iunie știți unde o să ne găsiți și cu ce o să umplem acest spațiu (da, cu poze și articole despre și de la Bookfest!).

Așadar, am ales să începem cu o lună înainte recomandările pentru Ziua Copilului ca să puteți să le căutați și la târg, dar și să aveți timp să vă hotărâți ce să alegeți din oferta tot mai bogată de cărți pentru copii și adolescenți.

Cum era într-un fel și firesc, începem cu lista celei mai vechi colaboratoare a noastră, Andreea Ștefănică, mamă a doi copii, Tudor (care împlinește 6 ani în curând) și Iunia (2 ani și jumătate). Puteți citi articolele sale din anii trecuți aici (2021), aici (2020) și aici (2019).


Cele mai frumoase povești – Frații Grimm, Editura Univers Enciclopedic Junior

O colecție de 30 de basme din care am citit deja de câteva ori seara înainte de culcare. Recunosc că unele basme mie, ca mamă, nu mi-au plăcut, dar mă bucur că avem gusturi diferite și că în acest fel copiii învață să spună ce le place și ce nu, iar eu învăț să le accept preferințele. În timp ce citeam anumite basme mă gândeam că nu prea ajunge la ei morala poveștii, dar într-o zi Tudor mi-a spus că nu e bine să gândesc așa cu privire la o situație, pentru că „ai văzut ce a pățit femeia care a fost nemulțumită cu ce avea… a ajuns înapoi de unde plecase” (este vorba despre „Pescarul și nevasta lui”). M-a uimit că a făcut așa repede legătura dintre realitate și învățătura basmului și m-am bucurat că lecturile noastre nu rămân fără rod.

(Despre acest volum am scris și eu pe larg aici.)

Viața secretă a albinelor (Quarto), Moira Butterfield, Vivian Mineker, Editura Univers Enciclopedic Junior

Pentru mine a fost o surpriză plăcută această carte, iar Tudor a îndrăgit-o din prima. Albinuța Aripioară Sprintenată îi învită pe cititori să afle despre viața albinelor, să îi însoțească în drumurile ei în căutarea florilor și a nectarului, să afle despre regina albinelor, despre stup, despre puietul de albine, despre modul de a comunica al albinelor, despre apicultori etc. Informațiile sunt prezentate într-un mod atractiv, iar printre acestea sunt inserate și câteva legende despre miere și albine. Cartea are 47 de pagini frumos ilustrate, coperta cartonată și cred că este potrivită pentru copiii de la 5 ani +.

Cântecul Regelui și Drumul spre casă – Max Lucado, Editura Scriptum

Aceste două cărți, deși fac parte din două colecții diferite, „Seria Comoara Copilăriei” și „Seria Regelui”, au două lucruri în comun: transmit adevăruri biblice pe înțelesul copiilor și acțiunea este bazată pe lupte, suspans și triumfarea binelui.

În Drumul spre casă o întâlnim pe Ana, fiica adoptată a Regelui care își dorește să exploreze pădurea despre care se știa că este locuită de goblini. În ciuda rugăminților prințului și a învățătorului ei, prin ademenirea goblinilor, Ana ajunge în pădure și își dă seama că nu se mai poate întoarce la castel prin puterea ei.

Cântecul Regelui ne prezintă trei cavaleri curajoși care trebuie să treacă printr-o probă foarte grea: să traverseze pădurea întunecată din Hemlock, un loc periculos și locuit de Prefăcuți, iar cel care va reuși să scape cu viață se va putea căsători cu fiica Regului. Cei trei cavaleri au dreptul să își aleagă un însoțitor, așa că fiecare își face o strategie și pornește la drum. Care dintre cei trei cavaleri reușește să ajungă teafăr la palat și de ce? Vă lăsăm pe voi să descoperiți. Dacă aveți băieți cu vârste mai mari de 4 ani, vă recomandăm aceste două cărți.

Măgărușul care a purtat un Rege și Preotul cu haine murdare – R.C. Sproul, Editura Gramma
Și aceste două cărți sunt două materiale foarte bune pentru a-i ajuta pe copiii noștri să înțeleagă adevărurile Bibliei și să pătrundă în profunzimea Evangheliei într-un mod creativ și pe măsura capacității lor de a înțelege. Cărțile sunt bune de citit în preajma Paștelui sau ori de câte ori credem că e nevoie să le prezentăm Vestea Bună.

Măgărușul care a purtat un Rege prezintă intrarea Domnului Isus în Ierusalim și adevărurile despre smerenie și sacrificiu pe care băiețelul pe nume Reilly le învață din povestea măgărușului Davey care îl purtase pe Isus. Este o poveste în poveste, cum bine și-a dat seama Tudor. Chiar și mie mi-a amintit un lucru foarte important această poveste: „Alege să fii mulțumit cu ceea ce ți se cere să faci pentru că fiecare rol este important. Dacă ești ales să faci ceva important, nu te mândri, iar dacă ți se dă o sarcină care nu pare așa distractivă, fă-o cât mai bine. Amintește-ți că Dumnezeu Tatăl L-a ales pe Isus pentru cea mai grea slujbă dintre toate, iar El a împlinit-o de bunăvoie. A ales să facă voia Tatălui și să-Și salveze poporul.”

Preotul cu haine murdare este creată după același model (poveste în poveste), dar este mai complexă și poate mai greu de înțeles pentru preșcolari. Adevărul biblic pe care îl prezintă Sproul în această carte este despre neprihănirea pe care o primim dacă credem în Hristos și ce trebuie să facem pentru a putea avea acces la Dumnezeu. Preotul Ionatan primise o haină nouă și trebuia să se prezinte în fața Regelui, dar în drum spre palat își murdărește haina și nu reușește să scoată petele de pe ea oricât ar încerca. Singura persoană care îl poate ajuta este Prințul. Povestea se întinde pe 45 de pagini ilustrate, iar la final are un ghid care să îi ajute pe părinți să discute cu copiii lor despre ceea ce au citit.


Mulțumim, Andreea, pentru recomandări!

PS: Recomandările ei pentru adulți din 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Un gând despre „Inspirație pentru Ziua Copilului 2022 – Andreea Ștefănică (guest post)”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: