#SCRIPTUM20 – „La bine și la rău – când apar copiii” de Patrick și Ruth Schwenk (cu invitat)


În 2021, librăria și editura Scriptum împlinește 20 de ani de activitate, și 25 de ani de existență ca firmă. Dat fiind faptul că și noi am prezentat în emisiunile CARTEA E O VIAȚĂ și aici pe blog o mulțime de cărți ale editurii, sărbătorim și noi împreună cu Scriptum! Iar pentru această ocazie specială, vă readucem în atenție cărțile editurii pe care le-am prezentat de-a lungul timpului, dar și cărți pe care nu le-am prezentat, până acum, pe blog (ci doar în emisiune), cum este cea de astăzi.

Le puteți face o vizită celor de la Scriptum aici. De asemenea, nu uitați de giveaway-urile lor lunare. Puteți descoperi cadoul din luna iunie și regulamentul aici.


Pentru că săptămâna aceasta am sărbătorit Ziua Copilului și am avut și pe blog, în ultima lună, mai multe articole care să ne inspire pentru această ocazie, mai zăbovim puțin cu această temă (Articolele pot fi citite aici: De ce să citești cărți pentru copii, Inspirație pentru Ziua Copilului 2021 – ce povești am mai descoperit, resurse biblice și cărți de activități, Inspirație pentru Ziua Copilului 2021 – Andreea Ștefănică, Inspirație pentru Ziua Copilului 2021 – de la copii pentru copii – Alessia Stoican (14 ani), Inspirație pentru Ziua Copilului 2021 – de la copii pentru copii – Melania Roman (9 ani)).


Te iau să-mi fii soț, să te susțin și să te am aproape din această zi, la bine și la greu, în bogăție sau în sărăcie, în boală și în sănătate, să te iubesc și să te prețuiesc, până când moartea ne va despărți.

Acesta este jurământul pe care mulți soți îl rostesc în ziua nunții lor, într-o formă sau alta. Dar ar mai trebui adăugată încă o clauză: când vom fi doar noi doi, și când vom avea copii. Pentru că, după cum vedem deseori în jurul nostru, trecerea de la statutul de cuplu căsătorit la cel de părinți poate fi dificilă. Mai puțin somn, buget restrâns. Program încărcat. Iar uneori promisiunea de a fi împreună „la bine și la greu” este neglijată, iar cuplul are de suferit.

Patrick și Ruth Schwenk, autorii cărții La bine și la rău – când apar copiii, pe care v-o aducem în atenție astăzi, ne învață că odraslele noastre pot să ne fie alături în căsnicie, dar nu trebuie să intervină în relația dintre soți și ne arată cum ne putem onora jurământul din ziua nunții, chiar și în această nouă etapă, uneori foarte copleșitoare, de părinți.

Am ales să prezentăm cartea La bine și la rău – când apar copiii de Patrick și Ruth Schwenk pentru că am observat tendința de întrăinare a soților după nașterea copiilor și concentrarea acestora mai mult asupra copiilor, decât asupra relației dintre ei. De altfel, subtitlul cărții este Jurământul de a-ți iubi soțul sau soția chiar și după apariția copiilor în căsnicie.

Patrick și Ruth Schwenk sunt fondatorii blogurilor forthefamily.org și thebettermom.com. Ei sunt căsătoriți de mai bine de 17 ani, au patru copii și sunt implicați în lucrarea pastorală și consiliere parentală de peste 15 ani.

Pentru a face discuția noastră mai interesantă, am invitat-o alături de noi pe Andreea Ștefănică, soție și mamă a doi copii, autoarea blogului cu același nume, pe care am mai avut-o invitată în emisiunea noastră și pentru prezentarea cărții„Limite pentru copii” de Dr. Henry Cloud și Dr. John Townsend.

Una dintre cauzele principale care duce la zguduirea relației conjugale odată ce soții devin părinți cu care își încep soții Schwenk cartea La bine și la rău – când apar copiii este înșelarea așteptărilor pe care cei doi soți le au cu privire la căsnicie, dar și cu privire la creșterea copiilor și felul în care aceasta va afecta relația soților. Patrick și Ruth Schwenk numesc angajamentul de a-ți iubi soțul/soția în timp ce vă creșteți copiii jurământul nerostit, pentru că, așa cum am văzut, nu-și promite mai nimeni în ziua nunții că se va strădui să rămână aproape de partener atunci când cei doi vor deveni părinți.

Acest jurământ nerostit are legătură cu angajamentul de a ne iubi unul pe altul atunci când se face tranziția de la un cuplu căsătorit la un cuplu căsătorit care are copii. Fără acest jurământ ne lipsește o parte din înțelegerea viziunii complete a lui Dumnezeu pentru căsătorie și familie. Fără acest jurământ ne putem trăi viața de căsnicie confortabil, concentrată ori asupra copiilor, ori asupra propriei persoane. Ne vine atât de firesc! Așa că avem nevoie de acest jurământ ca să ne amintească de faptul că Dumnezeu are mult mai mult pentru noi – o căsnicie și o familie concentrată asupra Lui. Acest fel de căsnicie presupune jurământul de a continua să vă iubiți având în casă și copii.

Pentru că, spun Patrick și Ruth Schwenk în continuare în cartea La bine și la rău – când apar copiii, problema apare atunci când dorința noastră de a fi niște părinți extraordinari pune în umbră dorința noastră de a avea o căsătorie extraordinară.

Autorii cărții propun câteva întrebări de evaluare în acest sens, concluzionând Dacă suntem mânați tot timpul să obținem lucruri pe care părinții noștri nu au reușit să ni le ofere, s-ar putea să ne trezim că are loc o distanțare între noi, partenerii. În cele din urmă, dorința noastră de a fi niște părinți buni poate fi influențată de standardele culturii în care trăim în loc să fie influențată de ceea ce spune Dumnezeu. În încercarea de a atinge aceste standarde s-ar putea să punem prea mult accent pe a fi niște părinți buni și să neglijăm căsnicia noastră.

Ca să nu devenim prea preocupați de copii sau de propria persoană, trebuie să Îl punem pe Cristos în centru. Pentru că, unul dintre cele mai prețioase daruri pe care le putem face copiilor este o căsnicie sănătoasă, plină de dragoste și care Îl onorează pe Dumnezeu. Copiii ne vor însoți în această călătorie, dar trebuie să fim atenți să nu se bage între noi în această călătorie.

Un alt lucru care duce la disensiuni în căsnicie din cauza copiilor este faptul că cei doi soți nu sunt pe aceeași lungime de undă în privința creșterii acestora. De aceea, capitolul 5 al cărții La bine și la rău – când apar copiii de Patrick și Ruth Schwenk îi îndeamnă pe părinți să-și crească copiii împreună, nu separat.

A fi părinte nu este o responsabilitate unilaterală. E nevoie de două persoane pentru ca un copil să intre în această lume și tot de doi ca să îl crească. Soțul și soția trebuie să aibă aceeași viziune, același scop, aceleași priorități și să fie uniți când vine vorba de creșterea și disciplinarea copiilor.

Trebuie să vedem ce așteptări și ce diferențe există și să descoperim cele mai bune moduri de a ne susține unul pe celălalt.

„Căsătoria nu este o relație în care cei doi dau jumătate-jumătate. O căsnicie creștină e bazată pe sută la sută. Tu dai sută la sută și soția ta la fel. Așa a iubit Hristos Biserica. Nu a dat doar jumătate, ci totul.”Biblia ne arată clar că ambii părinți trebuie să se implice activ în instruirea, formarea și creșterea copiilor lor. 

Indiferent de etapa în care se află o familie, părinții trebuie să stabilească clar responsabilitățile și obiectivele zilnice. Ceea ce ne dorim e să creăm un mediu în care să ne ajutăm reciproc, nu unul în care vreunul dintre soți să spună: „Uite câte fac eu!”E esențial ca ambii părinți să aibă același țel pentru familia și copii lor. Dacă nu avem o viziune clară sau avem viziuni diferite, vom avea parte de conflicte. Poate nu se va întâmpla imediat, dar conflictele vor apărea în cele din urmă.

Protejați-vă autoritatea ca părinți! Indiferent de vârsta copiilor noștri, trebuie să ne amintim că suntem părinți. Trebuie să ne ferim să lăsăm autoritatea din familie pe mâna copiilor – permițând ca dorințele și preferințele lor să traseze calea întregii familii. Parte din protejarea căsniciei nostre atunci când ne creștem copiii e să fim consecvenți în ce privește așteptările și consecințele.

Pentru cei mai mulți soți, atunci când se naște primul copil, viața lor începe să se învârtă în jurul copiilor, rămânându-le puțin timp unul pentru celălalt. Nu e neobișnuit pentru un cuplu să constate că timpul lor prețios se evaporă. Avem tot mai puțin timp pentru întâlniri, prea puțin timp pentru discuții, puțin timp să fim singuri, să evadăm din rutină, scriu Patrick și Ruth Schwenk în cartea La bine și la rău – când apar copiii. Când avem copii, trebuie să avem grijă cum ne rânduim și ne împărțim timpul. Avem nevoie de niște limite care să ne ajute să ne echilibrăm programul încărcat și să ducem acel gen de viață pe care trebuie să-l trăim! declară ei.

Graba e marele dușman al vieții spirituale în zilele noastre. Trebuie să înlături fără încetare graba din viața ta, spunea Dallas Willard. Important e să găsim timp unul pentru celălalt și să nu fim prea ocupați. Vrem să protejăm dragostea dintre noi.

Orice cuplu ce are copii trebuie să-și protejeze cu înțelepciune căsnicia și familia de un program supraîncărcat.

Un alt aspect care duce la deteriorarea relației dintre soți și pe care îl discută Patrick și Ruth Schwenk în capitolul 9 al cărții La bine și la rău – când apar copiii este epuizarea. De multe ori, avem impresia în mod eronat, că cei mai buni părinți sunt cei care renunță la ei înșiși tot timpul.

Neglijarea propriei persoane e periculoasă nu numai pentru că ne fură energia, ci și pentru că devine o scuză convenabilă pentru a ne ignora nevoile relaționale importante din căsnicie. Sub presiune, neglijarea propriei persoane forțează căsnicia să ocupe ultimul loc, fapt care duce la neglijarea partenerului.

O căsnicie sănătoasă atunci când apar copiii e aceea în care fiecare are grijă de celălalt partener, spun Patrick și Ruth Schwenk.

Spre finalul cărții La bine și la rău – când apar copiii autorii abordează și eternele probleme ale comunicării și rezolvării conflictelor, dar și problema banilor și importanța păstrării legăturii cu comunitatea bisericii. În final, ei recunosc că nu au la îndemână o formulă ce funcționează de fiecare dată, dar ne amintesc că ni se oferă tuturor invitația de a-L urma pe Isus – care este o Persoană, El este „Calea, Adevărul și Viața”. Lăsați de capul nostru suntem fără viață, fără putere și fără rod. Trebuie să ne apropiem de El și să căutăm prezența Lui ca să prosperăm. Nu ne putem iubi partenerul așa cum a intenționat Dumnezeu să o facem dacă nu rămânem aproape de Cristos. Relaxează-te, respiră. Bucură-te. Savurează călătoria.

Dumnezeu lucrează în noi planul Său și scopul Său. Căsnicia nu e întotdeauna ceea ce ne-am aștepta să fie, dar este bună. Căsnicia alături de copii e haotică, dar Dumnezeu are o misiune. Să îți iubești soțul crescând copii e un lucru posibil. E gălăgios, aglomerat și complet diferit de ceea ce ne-am imaginat că va fi, dar este un lucru posibil pentru că Dumnezeu lucrează în noi.

Veți trece și peste asta! Credincioșia înseamnă să faceți fiecare pas pe rând. Nu renunțați. Și în toate situațiile puneți-L pe Isus în centrul vieții voastre. Oriunde ați fi, nu renunțați la jurământul de a vă iubi partenerul în timp ce vă creșteți copiii. Așa își încheie Patrick și Ruth Schwenk cartea La bine și la rău – când apar copiii.

Puteți asculta episodul în întregime, pentru a vă bucura și de discuția pe care noi am avut-o cu invitata noastră, Andreea, aici:

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu