CEOV S23, Ep.2 – „Familia tehno-inteligentă” de Andy Crouch


Să recunoaștem: cu toții petrecem mai mult timp pe device-urile noastre, fie ele telefoane, laptopuri, tablete sau clasicul televizor. Mai mult timp decât intenționăm atât din cauza faptului că, din scroll în scroll, pierdem noțiunea timpului, dar și din cauza faptului că, în ultimii ani, odată cu situația cauzată de pandemia de COVID-19, tehnologia a ajuns să aibă o importanță fără precedent.

Prin intermediul ei muncim, prin intermediul ei învățăm și tot prin intermediul ei ne distrăm în timpul liber. Și nici timpul liber nu mai este ce era, pentru că în orice moment de așteptare, în orice mică fereastră în care, teoretic, nu am face decât să stăm și să așteptăm, telefonul ne scoate din impas și ne ajută să nu ne „plictisim”.

În curând însă, ajung să se vadă în viața noastră efectele sale negative. Deși interacționăm ca niciodată unii cu alții, oricând, oriunde, comunicăm, de fapt, mai puțin și mai ineficient ca niciodată.

Copiii, expuși de mici la ecrane, nu au răbdare să stea pe scaun la școală, devin ușor irascibili, cer mereu să fie distrați și își pierd repede concentrarea. De gradul ridicat de analfabetism funcțional din țara noastră nici nu mai pomenim.

Și, mai presus de toate, nu mai știm să ne odihnim. De când ne trezim și până ne culcăm întreaga lume cu știrile și informațiile ei este doar la un buton distanță și ne-am obișnuit să fim contectați la ea permanent. Nici măcar la biserică nu mai putem sta două ore decontectați, pentru că, nu?, avem textul biblic pe telefon. Ce e de făcut?

În acest episod vă aducem în atenție câteva soluții pe care le propune Andy Crouch în cartea Familia tehno-inteligentă Pași zilnici prin care să ții tehnologia în frâu.

Mulțumim Editurii Neword Press pentru colaborare!

Alte cărți menționate:

Nudge. Cum să luăm decizii mai bune în privința banilor, a sănătății și a mediului înconjurător de Richard H. Thaler și Cass R. Sunstein

Disciplinele spirituale de Richard Foster

Ia-ți viața înapoi de John Eldredge

Să cântăm! Puterea transformatoare a cântării de Keith și Kristyn Getty

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: