Oameni ai cărții #7 – Cărțile te pot îndemna la acțiune


Credeam că [aventurile] sunt lucruri pe care semințiile minunate din basme le căutau cu lumânarea, pentru că și le doreau… Dar treburile nu stau tocmai așa în poveștile vrednice de luat în seamă și de ținut minte. Se pare că se pomeneau cu toții în belea de la bun început, așa le era așternut drumul, cum ziceți dumneavoastră. Dar cred că, la fel ca noi, au avut și ei o groază de ocazii să se întoarcă, numai că n-au făcut-o.

J.R.R. Tolkien, Cele două turnuri

Tot ce trebuie să facem este să decidem ce să facem cu timpul care ni s-a dat. – Gandalf

O femeie [o persoană] care citește este o femeie [o persoană] care știe că trebuie să acționeze: cu curaj, cu creativitate, cu bunătate și, deseori, sfidând întunericul din jurul ei.

Eroismul nu înseamnă să-ți iei viața în propriile mâini; înseamnă să fii tu acaparat de ceva mult mai mare și mai frumos decât tine, de o poveste care te atrage în propria dramă mai mare și îți dă puterea să acționezi cu speranță.

Acțiunea eroică începe cu o identitate înrădăcinată în poveste, în înțelegerea faptului că alegerile noastre mărunte sunt parte a luptei pentru lumină sau întuneric, bine sau rău. Cred că exact aceasta este identitatea pe care îi cheamă Pavel pe noii credincioși să și-o asume când îi numește sfinți și „puși deoparte”, când le spune povestea răscumpărării și le amintește că în cerurile noi și în pământul nou, când lupta se va fi sfârșit și fiecare lacrimă va fi fost ștearsă, ei sunt destinați să fie regi și regine în cosmosul reînnoit al lui Dumnezeu.


Cărțile mele preferate – Carolina Mateescu

Micul prinţ de Antoine de Saint-Exupéry

Cartea Micul prinţ este preferata mea, după Biblie, bineînţeles. Capitolul cu vulpea este preferatul meu întrucât abordează tema prieteniei: „Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim”, zise vulpea. „Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata, de la neguţători. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei cu adevărat să ai un prieten, îmblânzeşte-mă!”.

Netocika Nezvanova de F.M. Dostoievski

Netocika Nezvanova mă fascinează de fiecare dată când o citesc. Cartea expune povestea tristă a unei tinere rămasă orfană.

Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz

 „Quo vadis, Domine?” (Unde mergi, Doamne?). Isus îi răspunde lui Petru: „La Roma, ca să fiu răstignit din nou”. Romanul binecunoscut relatează o poveste de dragoste pe vremea persecuţiilor creştinilor de către împăratul roman Nero.


Cărțile mele preferate – Ana Peia

Biblia

Cronicile din Narnia de C.S. Lewis

Momente și schițe de I.L. Caragiale

Mândrie și prejudecată de Jane Austen


Oameni ai cărții este o serie de citate și liste de lectură din și inspirate de cartea Book Girl de Sarah Clarkson.

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: