„Căsătorie sfântă“ de Gary Thomas


Săptămâna trecută vă propuneam un top al cărţilor despre căsnicie şi perioada de curtare. Prima pe listă era Căsătorie sfântă de Gary Thomas şi astăzi vă invit să descoperim această carte.

casatorie-sfantaCăsătoria ta este mai mult decât un legământ sacru încheiat cu o altă persoană, spune Gary Thomas la începutul cărţii Căsătorie sfântă. Este o disciplină spirituală menită să te ajute să-L cunoşti mai bine pe Dumnezeu, să te încrezi mai mult în El şi să-L iubeşti mai mult.

S-au scris zeci de cărţi care oferă călăuzire pentru întemeierea unei căsnicii de vis. Dar dacă scopul primar al lui Dumnezeu pentru căsătoria ta nu este acela de a te face fericit, ci sfânt?

Toate lucrurile legate de căsnicie – dar absolut toate – poartă în ele un potenţial profetic şi au capacitatea de a revela caracterul lui Hristos. În respectul pe care-l acorzi partenerului tău, în iertarea pe care o cauţi cu umilinţă şi pe care o oferi cu inima deschisă, în povestea pe care o scrii împreună cu partenerul tău – în toate aceste faţete ale căsniciei, şi în multe altele, cartea Căsătorie sfântă dezvăluie taina scopului suprem al lui Dumnezeu.

În cartea aceasta, scrie Gary Thomas, vom pune pe masă o mulţime de căsnicii, le vom diseca, vom descoperi ce se petrece cu adevărat înăuntru, explorând apoi modurile în care putem dobândi semnificaţie, profunzime şi creştere spirituală pe baza provocărilor aflate acolo.

Nu căutăm răspunsuri simpliste, continuă el – trei paşi pentru o comunicare mai bună, şase paşi pentru o viaţă intimă mai incitantă – pentru că aceasta nu e o carte care urmăreşte să îţi spună cum să ai o căsnicie mai fericită. Cartea aceasta caută să descopere cum putem folosi provocările, bucuriile, luptele şi sărbătorile din căsnicie ca să ne apropiem mai mult de Dumnezeu şi să ne dezvoltăm caracterul creştin.

Pentru că dincolo de întrebarea „cum ne putem «îmbunătăţi» căsnicia?“ există o întrebare mai profundă care trebuie abordată: Dar dacă Dumnezeu nu a intenţionat ca mariajul să fie „mai uşor“? Dacă Dumnezeu a avut în minte un scop final care depăşeşte fericirea, confortul şi dorinţa noastră de a fi îndrăgostiţi nebuneşte şi încântaţi unul de celălalt, de parcă pământul ar fi un loc desăvârşit? Dacă Dumnezeu a proiectat căsătoria mai degrabă pentru a ne face sfinţi decât pentru a ne face fericiţi?

Ca oameni limitaţi, noi avem nevoie de puterea simbolurilor pentru a înţelege mai bine. Prin intermediul simplei relaţii dintre un bărbat şi o femeie, simbolul căsniciei poate evoca o semnificaţie practic infinită. Aceasta se va întâmpla numai când ne vom folosi căsnicia pentru a-L explora pe Dumnezeu. Dacă ne concentrăm numai pe evidenţierea cusururilor partenerului nostru, vom trece pe lângă misterele divine ale căsniciei şi pe lângă lecţiile pe care le putem învăţa din ea, ne atrage atenţia Gary Thomas.

Primul scop al căsătoriei – dincolo de fericire, satisfacere sexuală, procreare, tovărăşie, preocupare şi purtare de grijă reciprocă sau orice altceva – este să-I fim plăcuţi lui Dumnezeu. În loc să ne întrebăm „Ce mă va face pe mine ferict?“ ni se spune că trebuie să întrebăm „Ce Îl va face pe Dumnezeu fericit?“.

Pavel subliniază adevărul acesta în multe versete, dintre care: „Cei ce trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înşişi, ci pentru Cel ce a murit şi a înviat pentru ei“. „Dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi“.

Priviţi căsătoria ca pe o poartă de intrare spre sfinţire, ca pe o relaţie care scoate la lumină comportamentele şi atitudinile voastre păcătoase şi care vă dă ocazia să le aduceţi înaintea Domnului. Dar iată în ce constă provocarea: nu cedaţi ispitei de a vă lăsa cuprinşi de resentimente faţă de partenerul vostru pe măsură ce propriile voastre slăbiciuni sunt scoase la lumină.

Tendinţa de a evita greutăţile reprezintă o deficienţă spirituală gravă, care poate să ne menţină într-o stare de copilărie spirituală şi deseori o face. Lupta ne face mai puternici, ea ne întăreşte şi ne adânceşte credinţa. Însă putem obţine rezultatul acesta numai înfruntând direct lupta şi nu fugind de ea.

A avut căsnicia ta perioade de mare bucurie şi sărbătoare? Ai cunoscut durerea infidelităţii sau frustrarea tăcerii îndelungate? Dumnezeu se poate raporta la situaţia ta. Ai la dispoziţie materia primă din care să construieşti o relaţie intimă cu Dumnezeu.

Nu abandona istoria ta alături de partenerul pe care Dumnezeu te-a chemat să-l iubeşti. Nu desconsidera experienţa umblării mână în mână cu Dumnezeul care Se poate identifica oricând cu fiecare luptă relaţională din viaţa ta, ne îndeamnă autorul.

Faptul că trăiesc alături de un partener creat după chipul lui Dumnezeu mă cheamă la sinceritate şi la creştere în sfinţire – dacă îngădui căsătoriei mele să îmi amintească de prezenţa lui Dumnezeu şi de pretenţiile Lui de la viaţa mea.

De aceea, căsătoria ne învaţă şi să iertăm, poate dezvolta în noi o inimă de slujitor şi poate dezvolta chemarea noastră spirituală, misiunea şi scopul nostru. Acestea sunt alte subiecte abordate de Gary Thomas în cartea sa, Căsătorie sfântă.

Când căsnicia este plasată în contextul planului de răscumpărare al lui Dumnezeu, rămânem căsătoriţi, în măsura în care depinde de noi, ca mijloc de exprimare a dedicării lui Dumnezeu faţă de poporul Lui; când căsnicia se sfârşeşte prin intervenţia lui Dumnezeu – adică prin moarte – scopul nostru ultim nu se schimbă. Acum suntem „liberi“ să Îl slujim pe Dumnezeu poate mai activ, aducând planul Lui de răscumpărare şi la cunoştinţa altora.

Când căsnicia devine scopul nostru primar, desfătarea noastră în cadrul relaţiei va fi paralizată de teamă, de un spirit posesiv şi de egoism. Am fost creaţi să admirăm, să respectăm şi să iubim pe cineva care are un scop mai înalt decât propria noastră persoană, un scop centrat asupra lucrării neobosite a lui Dumnezeu de a-Şi chema poporul acasă, spre inima Lui iubitoare.

Pe lângă ideile pe care am încercat să vi le prezint pe scurt, veţi descoperi şi multe exemple concrete din viaţa de familie a autorului şi din multe alte familii, dintre care unele chiar celebre, cum ar fi cele ale lui Abraham Lincoln sau John Wesley.

Pentru mine, Căsătorie sfântă este una dintre cele mai bune cărţi care tratează acest subiect. Îmi place că reuşeşte să pună fiecare aspect al căsniciei în lumina Scripturii. Este o carte potrivită şi pentru cei necăsătoriţi, pentru că îi ajută să înţeleagă scopul căsătoriei, motivaţia care trebuie să se afle în spatele dorinţei de a-şi uni destinul cu al altcuiva şi să înţeleagă că este mai important să devină partenerul potrivit decât să se străduiască să găsească partenerul potrivit. Şi îmi place că, spre deosebire de alte cărţi creştine care sugerează indirect sau mai explicit că viaţa de familie ar sta în calea slujirii şi a dezvoltării vieţii spirituale, Căsătorie sfântă ne arată cum căsnicia poate să ne transforme caracterul, să ne facă slujitori mai buni şi să ne ajute să dezvoltăm o relaţie profundă cu Dumnezeu, în moduri în care puţine alte experienţe o vor face.

Vă invit să descoperiţi şi celelalte cărţi din listă pe care le-am prezentat deja pe blog, Când visele se împlinesc şi Când povestea de dragoste ţi-o scrie Dumnezeu, precum şi cealaltă listă cu încă cinci altfel de cărţi despre dragoste.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

5 gânduri despre „„Căsătorie sfântă“ de Gary Thomas”

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: