Care-i faza cu cititul sau cele mai frumoase cărți despre cărți


Continuăm seria de articole în cinstea Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor cu lista cărților mele preferate despre cărți și lectură. Deși nu am nevoie să mă convingă nimeni să citesc, îmi place să văd ce citesc alții, ce recomandă, ce cărți i-au format, dar și să citesc despre istoria lecturii și a practicilor de lectură și despre biblioteci și librării. Îmi place să citesc atât non-ficțiune, cât și ficțiune pe aceste teme, așa că voi prezenta cărți din ambele categorii, pentru aproape toate vârstele.

NON-FICȚIUNE

1. Cărțile care ne-au făcut oameni (ed. Dan C. Mihăilescu) – Este un volum colectiv în care scriitori, artiști sau oameni de cultură povestesc despre cărțile care i-au marcat, despre cărțile preferate și despre importanța lecturii. Printre autorii acestui volum se numără Ana Blandiana, Lucian Boia, Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Andrei Pleșu și Victor Rebenciug.

2. Istoria lecturii și Biblioteca nopții de Alberto Manguel sunt două volume pe care le-am citit în timp ce eram la Master (deci acum mult timp) și sunt, așa cum indică și titlul, niște istorii, a lecturii și a bibliotecii, respectiv, dar niște istorii mai neconvenționale. Nu sunt niște lucrări academice, nu sunt nici foarte riguroase ca structură și abordare, ci sunt mai degrabă niște colecții de eseuri în care sunt presărate diverse episoade din istoria acestor domenii, dar și tot felul de antecdote, scrise însă foarte frumos.

3. Lit! A Christian Guide to Reading Books de Tony ReinkeAceastă carte nu mai are nevoie de nicio prezentare, pentru că am disecat-o pe larg în seria specială a emisiunii CARTEA E O VIAȚĂ – SĂ CITIM! Mi-aș dori tare mult să o văd tradusă în limba română, pentru că discută despre cărți și importanța lecturii din perspectivă creștină, ceea ce lipsește în peisajul nostru editorial.

4. Book Girl de Sarah Clarkson – V-am spus că m-a marcat această carte, deci nu putea să lipsească nici din această listă. Am vorbit mai mult despre ea aici, și urmează să-i dedic o serie de articole, dar o să mai spun doar că este cumva perechea feminină a lui Tony Reinke, dar într-o abordare mult mai personală, apropiată și caldă, cu muuulte liste tematice de recomandări printre care am regăsit multe dintre preferatele mele, dar și multe titluri noi de care de-abia aștept să fac rost.

5. Care-i faza cu cititul? (ed. Liviu Papadima) – un volum la granița dintre ficțiune și non-ficțiune, dar și la granița dintre copilărie și adolescență, dar, cred eu, foarte potrivit și pentru publicul adult, aceasta este o carte de referință care a inaugurat colecția Cărțile mele în 2010, colecție ce a ajuns acum la 14 volume (7 scrise de adulți, 7 de copii și adolescenți) și care își propunea să ofere literatură de calitate pentru copii și adolescenți scrisă de autori autohtoni. Din nou, un volum colectiv care reunește textele unor scriitori ca Florin Bican, Laura Grünberg, Ioana Bot, Mircea Cărtărescu, Fanny Chartres, Simona Popescu, Neagu Djuvara, Ioana Nicolaie sau Ioana Pârvulescu, care povestesc despre prima sau primele lor experiențe cu cartea.

FICȚIUNE

1. Hoțul de cărți de Markus Zusak – una dintre cărțile mele preferate, un roman care nu cred ca mai are nevoie de prea multă prezentare, având în vedere că a și fost ecranizat (niciodată nu am experimentat o așa tăcere și nemișcare ca la terminarea proiecției acestui film la cinema). Tema lecturii se întrepătrunde cu tema războiului, lectura devenind în același timp un act subversiv, dar și o cale de supraviețuire.

2. Bibliotecara de Gudule – un roman pentru adolescenți pe care l-am citit demult în franceză, dar care țin minte că mi-a plăcut foarte mult, mai ales și pentru că face referire la două dintre cărțile mele preferate, Micul prinț și Alice în Țara Minunilor.

3. Seria Biblioteca domnului Lemoncello de Chris Grabensteino serie de cărți pentru copii mai recent apărute, care cuprinde deja 4 volume, despre tot felul de întreceri pentru bibliofili și iubitorii de coduri și enigme.

4. Lămâi, cărți și prieteni de Jo Cotterill Aceasta este una dintre acele cărți pe care am citit-o pe fugă și nu-mi aduc aminte mai nimic din ea, dar țin minte sigur că mi-a plăcut foarte mult și că personajul principal era fan Anne de la Green Gables, ceea ce e tot ce mi-a trebuit! În orice caz, este un roman frumos pentru copii și adolescenți, despre pierderea mamei, prietenie, familie și, da, cărți.

Și pentru că astăzi am scos toate cărțile despre cărți ale lui Mihai (4 ani și 5 luni), m-am gândit să vi le prezint pe scurt, pentru că eu cred că dacă ești un bibliofil adevărat, îți plac și cărțile ilustrate pentru copii preșcolari, mai ales când sunt despre cărți și sunt atât de frumoase.

1. Citește-i iepurașului tău de Rosemary Wells – este o carte-manifest care îi îndeamnă pe părinți să le citească copiilor măcar 20 de minute pe zi cu promisiunea că „mai târziu, iepurașul îți va citi el ție”. Mihai o știa pe de rost pe la 2 ani și 8 luni, iar azi am recitit-o împreună pentru prima oară după mult timp.

2. Păsările au aripi, copiii au cărți de Alan Serres, cu ilustrații de Lucile Placin – Francezii au un dar deosebit pentru cărțile cu subiecte și ilustrații pline de fantezie, iar acest volum nu face excepție. Deși cu Mihai nu o mai citisem de mult (iar acum a insistat să-i spun eu, iar el să repete după mine toată cartea), iar inițial a completat titlul, când voiam să văd dacă și-l amintește, cu „copiii au mâini”, încă o păstrez pentru că este minunată.

3. Copilul din cărți de Oliver Jeffers și Sam Winston – Nu doar că este o carte despre cărți, lectură și puterea imaginației, nu doar că este și scrisă și ilustrată de unul dintre autorii mei pentru copii preferați, ci este și o bijuterie ca obiect, iar colajele lui Winston sunt excepționale, mixul desenelor cu pagina scrisă și cu textul în text care capătă diverse forme  face din acest volum o adevărată operă de artă.

4. Biblioburro și cărțile călătoare de Monica Brown cu ilustrații de John Parra – una dintre cărțile pe care le-am citit des în ultima vreme, aceasta este o carte despre bibliotecile ambulante din America de Sud, presărată cu cuvinte în spaniolă și plină de ilustrații superbe.

5. Lupul care a căzut din carte de Thierry Robberecht cu ilustrații de Grégoire Mabire – am spus că francezii sunt plini de fantezie, ei bine, sunt și plini de umor. Aceasta este o carte de meta-ficțiune pentru preșcolari! Lupul dintr-o poveste cade efectiv din cartea lui și încearcă să fugă înapoi, dar nu nimerește pagina corectă, iar apoi se grăbește să-și găsească altă carte, pentru că de pe rafturile bibliotecii pândește cu motan fioros. Lui Mihai îi place foarte mult și azi a insistat să o citească și pe aceasta repetând după mine toată cartea.

6. Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de William Joyceo carte devenită deja clasică, transformată în scurt-metraj, pe care nu aveam de gând să i-o citesc lui Mihai multă vreme, dar pe care el a descoperit-o și a îndrăgit-o încă de pe la 3 ani. O carte despre cărți, imaginație, pierdere, regăsire și, până la urmă, viață.

7.  Maria și librăria de Valentina Rizzi cu ilustrații de Natascia Ugliano  – o carte mai potrivită pentru copiii mai mari, de vârstă școlară, care abordează problema închiderii librăriilor, arătând importanța lecturii și a unui îndrumător în acest domeniu.

Iată, așadar, 17 cărți minunate despre cărți și lectură! Voi ce mai citiți zilele acestea? Eu mă grăbesc să mă întorc la lectură pentru că acuși se termină luna aprilie și e timpul pentru un nou raport!

Lectură plăcută!

PS: Ce am citit în martie 2020, Ce am citit în februarie 2020, Ce am citit în ianuarie 2020

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: