O carte pe lună în 2024


La mulți ani cu sănătate, de cărți bune s-aveți parte!

De 9 ani încoace, pe 1 ianuarie propun pe blog o listă de recomandări de lectură pentru noul an, câte o carte pe lună alese dintre cele care mi-au plăcut cel mai mult în anul precedent.

În lista de anul acesta doar o treime dintre cărți sunt de ficțiune (am inclus chiar și o manga!), restul fiind cărți de non-ficțiune, majoritatea legate de trăirea vieții creștine, toate prezentate anul trecut în episoade ale emisiunii: despre relația cu tehnologia, disciplinele spirituale, suferință, determinism și dialogul inter-confesional.

Ca să n-o mai lungim, iată care sunt cele 12 cărți pe care vi le recomand pentru anul 2024!

20231231_104850
  1. Familia tehno-inteligentă de Andy Crouch – o carte tocmai bună cu care să începi anul, zic eu, având în vedere că în vacanțe și concedii avem tendința să lăsăm mai mult garda jos în privința timpului petrecut la ecrane de tot felul. Aceasta carte propune soluții practice pentru a pune limite sănătoase tehnologiei și este potrivită pentru oricine, chiar dacă are copii sau nu, pentru că ea nu li se adresează doar părinților.
  2. Cu Isus pe calea rugăciunii – Introducere în viața spirituală de Brant Pitre – una dintre cărțile mele preferate din ultimele sezoane ale emisiunii, această carte este o introducere foarte captivantă în practica disciplinelor spirituale, ceea ce o face să fie o altă carte perfectă de citit la început de an.
  3. Destinat pentru a crede? de John C. Lennox – Lennox reușește să abordeze un subiect foarte delicat, ce provoacă mare dezbinare printre creștinii din România în ultima vreme, fără să-și forțeze cititorul să adopte propria lui părere, chiar evitând să-și asume o etichetă, prezentând întregul spectru al determinismului, de la cel ateu până la cel teist, lăsând logica argumentelor să vorbească de la sine și discutând, bineînțeles, și pasaje biblice relevante.
  4. Minciuna ta din aprilie de Naoshi Arakawa – dacă vreți să începeți anul cu ceva mai ușurel, nu puteți da greș cu această manga din care deja există primele două volume și vor mai apărea și altele în decursul acestui an. Aceasta spune povestea unui pianist adolescent precoce, care, după moartea mamei sale, nu mai aude muzica pianului, și a întâlnirii sale cu o violonistă precoce, care îl provoacă să revină în lumea muzicii, cântând în duet împreună cu ea. Cartea cuprinde și linkuri către muzica pe care o interpretează personajele și este pur și simplu o lectură caldă, dar care ne și „provoacă” să ne depășim limitele și temerile.
  5.  Orice faptă bună de Timothy Keller – una dintre cele mai bune cărți citite anul trecut, cartea lui Keller este o gură de aer proaspăt asupra unui subiect mereu actual – relația omului (credincios) cu munca, oferind o imagine holistică asupra vieții în noua Împărăție a lui Hristos.
  6. Rugă în noapte de Tish Harrison Warren – dacă suferințele anului 2023 te-au urmat în 2024, această carte este pentru tine! Scrisă cu multă sensibilitate și grijă pastorală, această meditație asupra suferinței și a rugăciunilor care ne oferă cuvinte atunci când nu le mai găsim pe ale noastre, este ca o îmbrățișare pentru sufletul îndurerat.
  7. Imaginația speranței – Poteci către Dumnezeu de Monica Pillat și Vasile Bănescu – o carte-dialog pe teme teologice și culturale, înălțătoare și edificatoare.
  8.  Ortodoxie și evanghelism. Trei perspective de Bradley Nassif et al. – o discuție necesară și clarificatoare în contextul în care trăim noi, un bun punct de pornire pentru dialogul inter-confesional.
  9. Băiatul-Zi și Fata-Noapte de George MacDonald – un basm minunat scris de „părintele fantasy-ului”, despre o fată crescută în întuneric și un băiat crescut numai la lumină și ce se întâmplă când descoperă că lumea e mai mare decât ce știa fiecare în parte.
  10. Inima curată a poveștilor – Poveștile clasice și imaginația morală a copiilor de Vigen Guroian – titlul spune tot ce trebuie să știți – autorul discută despre importanța lecturii basmelor și a poveștilor clasice pentru copii în dezvoltarea imaginației lor morale.
  11. O fată de modă veche de Louisa May Alcott – un roman mai puțin cunoscut scris de autoarea mult mai cunoscutei cărți Micuțele doamne, acesta a fost pentru mine una dintre marile surprize ale anului 2023. Polly Milton – fata de modă veche – merge să stea în timpul iernii la oraș la familia prieteniei sale, Fanny Shaw, o familie mult mai înstărită decât a ei. Deși au abia 14 ani, Fanny este deja atrasă de și începe să se implice în frivolitățile lumii mondene, unde încearcă să o atragă și pe Polly, care însă își păstrează bunul-simț și inocența copilăriei cât de mult mai poate, având o influență pozitivă asupra întregii familii (Fanny mai are un frate mai mare, Tom, și o soră mai mică, tare alintată, Maud). Romanul trece apoi la momentul când cele două ajung la vârsta adultă și se reîntâlnesc în același oraș, în care Polly își câștigă existența dând ore de muzică. Polly dă dovadă de altruism, abnegație și virtute pe fiecare pagină a romanului și este o inspirație pentru cei care o întâlnesc.
  12. Castelul albastru de L.M. Montgomery – mă bucur foarte mult că pot să includ și în acest an o carte scrisă de una dintre autoarele mele preferate, pe care, deși eu am citit-o în engleză, o găsiți acum și în limba română! Destul de diferită ca ton și atmosferă de restul cărților sale, dar plină de aceleași descrieri sugestive și savuroase ale naturii și ale ciudățeniilor oamenilor, această carte o are ca protagonistă pe Valancy Stirling, o tânără de 29 de ani, dezamăgirea familiei pentru faptul că este încă nemăritată, nu este nici frumoasă sau pricepută la ceva, și ținta tuturor glumelor răsuflate ale clanului. Obișnuită să facă întotdeauna ce i se spune (și chiar și așa, tot să supere pe cineva!) și să fie tot timpul în umbră, nebăgată în seamă de nimeni, Valancy va avea parte de o revelație, atunci când află că suferă de o boală de inimă incurabilă care nu-i va mai permite să trăiască mai mult de un an.

Sper ca lista mea să inspire alegerile voastre de lectură din acest an, iar dacă alegeți să citiți vreunul dintre titlurile propuse de mine, dați-mi de știre!

Autor: Irina Trancă

Sunt absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine şi a unui Master în Teoria şi Practica Editării, ambele la Universitatea din București, am fost voluntar la RVE Bucureşti din 2006 și am fost redactor angajat între anii 2016-2020. Printre autorii mei creştini preferaţi se numără Michael Card, Max Lucado, C.S. Lewis, Philip Yancey și Ruth Chou Simons; mă pasionează literatura pentru copii, romanele istorice, cărțile despre cărți și legătura dintre artă și credință, Japonia și modul în care frumusețea ne apropie de Dumnezeu. Sunt căsătorită și, din 2015, sunt și mama unui băiat, Mihai, pe care doresc să îl cresc cititor. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, mă găsiți pe Goodreads.

Scrie un comentariu