Un an nou binecuvântat și plin de lecturi constructive vă doresc și de această dată!
Mulțumim că ați fost alături de noi și în anul 2022 și sperăm că și în 2023, articolele și emisiunile de pe blogul CARTEA E O VIAȚĂ vă vor inspira în alegerea unor cărți valoroase.
Deși lista de anul acesta nu mai conține 10-12 cărți, ca în anii precedenți, sper că cele câteva titluri de mai jos vă vor atrage atenția. Dacă recomandările de anul trecut puteau fi rezumate în două cuvinte, „frumusețe și vindecare”, anul acesta aș mai adăuga și „încurajare” și „natură”.
Dacă la începutul anului 2022 vă recomandam Every Moment Holy, de rev. Douglas Kaine McKelvey, o carte de rugăciuni/liturghii pentru momentele unei zile obișnuite, acum vă recomand să o completați și cu volumul al doilea, Every Moment Holy, Vol. 2: Death, Grief, & Hope.
Deși a trecut ceva timp de când le tot răsfoiesc, încă nu m-am oprit din a mă minuna cât de frumos a pus în cuvinte autorul stări, sentimente, gânduri pe care deseori este extrem de greu să le conștientizezi măcar, darămite să le și verbalizezi.
Dacă prima carte ne însoțește de-a lungul unei zile banale, cu rugăciuni înainte de cafeaua de dimineață, sau înainte de citirea unei cărți bune, sau când plătim facturile, gătim sau ne ocupăm de treburile casei, cel de-al doilea volum, care a apărut recent și în format de buzunar, ne este călăuză și glas în cele mai dureroase momente ale vieții, când pierdem persoane dragi, când primim diagnostice tulburătoare, când îngrijim bolnavi cronici, când au loc tragedii, dar și când apar primele raze de speranță după o pierdere răvășitoare. La fel ca în primul volum, ce este cel mai surprinzător este că aceste rugăciuni/liturghii nu sunt scrise într-un mod general, ci privesc lucruri profunde și intime (spre exemplu, „liturghie pentru dimineața de dinaintea unei proceduri medicale, liturghie pentru pierderea cuiva a cărui relație cu Creatorul ne este necunoscută, pentru experimentarea pentru ultima dată a unor lucruri, ultimul răsărit, ultima masă, ultimul rămas-bun, sau atunci când cineva consideră că ar trebui să fi trecut deja peste o anumită experiență dureroasă), reușind să dea glas celor mai profunde experiențe umane. Cele două se completează perfect, ajutându-ne să practicăm prezența lui Dumnezeu atât în momentele banale, cât și în cele mai tulburătoare sau importante.
În al doilea rând, vă recomand cartea lui Joy Marie Clarkson, Aggressively Happy: A Realist’s Guide to Believing in the Goodness of Life. Joy este sora lui Joel și Sarah Clarkson, autori pe care vi-i recomandam în lista de la început de 2022 cu cărțile ”This Beautiful Truth” și ”Sensing God”, Sarah Clarkson fiind și inspirația noastră pentru seria „Oameni ai cărții”.

Uneori poetică, alteori amuzantă, cartea lui Joy Clarkson este o frumoasă completare a celor două. În perfect acord cu însemnătatea numelui ei, Joy ne inspiră să cultivăm bucuria în ciuda circumstanțelor dificile sau dureroase, în mijlocul lumii urâte, cinice și deznădăjduite în care trăim – nu o versiune îndulcită a bucuriei, ci o bucurie rezistentă, curajoasă și înțeleaptă.
Dacă doriți să o cunoașteți și mai bine pe Joy, înainte sau după citirea cărții Aggressively Happy, îi mai puteți citi articolele foarte reușite în Plough Magazine.

Cu siguranță anul 2023 ne va invada cu știri, notificări de pe social media, agitație și zgomot. De aceea, la început de an, este necesar să ieșim puțin din ritmul acesta alert, să ne reevaluăm viața și să luăm decizii pentru a fi mai atenți și conștienți, a nu mai trăi „la viteza telefoanelor mobile”. În acest sens, ne ajută cartea „Ia-ți viața înapoi” de John Eldredge, despre care puteți afla pe larg în sezonul 22 CARTEA E O VIAȚĂ.
Din categoria ficțiune, vă recomand Pax și continuarea acesteia, Pax. Journey Home de Sara Pennypacker. Povestea are loc în timpul războiului, așa că este extrem de potrivită pentru perioada pe care noi înșine o traversăm. Prin ochi de copil sau de vulpe, povestea arată absurditatea războiului și a autodistrugerii omului, și impactul pe care acțiunile umane necugetate îl au asupra creației, dar și frumusețea luptei de a readuce totul înapoi la viață și de a vindeca.
Deși a doua carte nu este încă tradusă în română, este continuarea necesară și înduioșătoare a cărții Pax, chiar și mai sensibilă și mai profundă, urmărind parcursul protagonistului de la starea de tânăr cu inima închisă și împietrită, care respinge orice atașament pentru a nu mai simți nicio durere, la renașterea unei inimi gata să permită speranța și dragostea sa intre din nou. O poveste emoționantă despre durere, pierderi, vindecare și un nou început.


Vă recomand și o carte menționată în lista de priorități de la finalul anului 2022, Trăind în creația lui Dumnezeu de Elizabeth Theokritoff. Parcă suntem din ce în ce mai mult asaltați de ideea de „protecție a mediului”, ecologie, „să salvăm planeta”. Tocmai în mijlocul unui asemenea climat (:D) această carte este necesară, pentru că nu prezintă subiectul din punct de vedere ideologic, politizat sau polarizat, ci biblic, subliniind faptul că problemele de mediu sunt de fapt o oglindă a problemelor de relaționare a omului cu Creatorul, cu creația și cu el însuși, reamintindu-ne chemarea de a trăi sacramental și a „păși cu grijă pe pământ”.
Și nu în ultimul rând, pentru că la final de 2022 am văzut filmul Man of God, pe care vi-l recomand cu căldură, vă aduc în atenție cărțile unui sfânt grec al secolului 19 și început de secol 20, Mitropolitul Nectarie Kefalas, cunoscut în lumea răsăriteană drept Nectarie de la Eghina. Pe lângă viața lui fără cusur, o adevărată întrupare a roadelor Duhului precum facerea de bine, blândețea, dragostea și îndelunga răbdare, Nectarie a scris şi a redactat mai multe scrieri teologice de morală şi de istorie a Bisericii, ocupându-se și de creșterea spirituală a tinerilor, de alfabetizarea săracilor și de publicarea și distribuirea unor cărți care să explice credința pe înțelesul lor și să-i îndemne să o practice în mod autentic, viu și corect. Dintre cărțile cu care puteți începe lectura se numără Zece cuvântări la Postul Mare, Despre îngrijirea sufletului sau Cunoaște-te pe tine însuți.
Parafrazând începutul cărții Despre îngrijirea sufletului, „omul este zidit de Dumnezeu ca să întruchipeze la scară mică pe pământ nesfârșita măreție a dumnezeiescului chip al Creatorului, dar pentru aceasta, omul trebuie să fie în strânsă relație cu El.”
Iată un gând înălțător, dar care să ne și responsabilizeze și să ne însoțească în fiecare zi a anului.

Listele mele de recomandări din ceilalți ani: 2018, 2019, 2020, 2021, 2022.