Recomandări de lectură pentru 2018


La început de an, vă recomand câteva idei de lectură, dintre cărțile care mi s-au părut interesante și folositoare în anul care tocmai s-a încheiat.

coperta_problema-numita-dumnezeuProblema numita Dumnezeu. C.S. Lewis si Sigmund Freud dezbat cu privire la Dumnezeu, dragoste, sex si sensul vietii. Mi s-a părut foarte interesantă alegerea autorului, Dr. Armand M. Nicholi Jr. de a îi compara pe cei doi. Amândoi au fost marcați de relația cu părinții, în special cu tatăl și au analizat repercursiunile asupra dezvoltării lor, amandoi au reflectat asupra problemei durerii si suferintei, asupra naturii dragostei si sexului si asupra sensului ultim al vietii si al mortii—si fiecare a analizat serios alternativa la pozitia lui. Cartea mi-a dat ocazia să-l cunosc mai bine pe Freud, din scrisorile sale și din povestea vieții sale, dincolo de ceea ce doar se spune despre el, și deasemenea să redescopăr niște aspecte pe care poate le uitasem sau le trecusem cu vederea la scriitorul meu îndrăgit, C.S. Lewis.

Înnoirea inimii. Formarea caracterului cristic, de Dallas Willard. Consider ca este o carte foarte importantă, pentru că merge direct la sursa tuturor problemelor. Când inima nu este restaurată și părțile esențiale ale sinelui uman nu sunt organizate în jurul lui Dumnezeu, degeaba încercăm să peticim un aspect sau altul al existenței. Cartea este structurată pe domeniile ființei umane implicate în schimbarea spirituală și ce presupune acest proces de schimbare.

Har ascuns de Jerry Sittser este, pentru mine, cartea anului și cea mai bună carteHar ascuns-500x600 despre suferință. În sfârșit cineva scrie despre acest subiect fără să te facă să te simți vinovat dacă suferi prea mult sau de prea mult timp, să spună vorbe goale despre „planul lui Dumnezeu” sau să prezinte speranțe false care nu au nicio semnificație în momentele de agonie. Jerry Sittser a trecut printr-o experiență teribilă și vorbește despre durere și pierdere ca unul care a trecut prin toate stadiile, de la șoc, groază și depresie până la acceptare și în final, trăirea unei vieți pline de semnificație, chiar și cu imensa povară a suferinței. Ce am apreciat și mai mult la autor este că, chiar dacă a trecut printr-o tragedie greu de imaginat (și-a pierdut mama, soția și fiica într-un accident) nu minimalizează durerea provocată de alte drame decât a lui.

Nu recomand această carte pentru prima dată aici pe blog, ci am oferit-o deja unei prietene aflate într-o situație dificilă, care nu o mai lăsa din mână. Cartea i-a fost de folos în momente grele și sunt convinsă că va fi și altora.

Poate fi trimis Dumnezeu în exil? Despre riscurile mântuirii și șansa răbdării de Mihai Frățilă este o carte care pune accent pe smerenie, renunțare, introspecție, umilință, lucruri care de multe ori ne lipsesc, deși ne numim creștini și spunem că Îl urmăm pe Isus. Sunt sigură că vă va prinde tonul cald al unui om care înțelege calea Crucii și a suferinței, a renunțării de sine și a revărsării către ceilalți, care vorbește despre lucruri aproape ignorate în societatea noastră, iar astfel, aceste idei au șansa de a ajunge la un public larg. Cartea este publicată la o editură laică și mă bucur că astfel am avut ocazia să descopăr aerul proaspăt al unor predici care nu vin neapărat din mediul evanghelic cu care ne-am obișnuit.

Anul acesta s-au împlinit 500 de ani de la Reforma inițiată de Martin Luther, iar acest eveniment mi-a dat ocazia să citesc cărți foarte interesante despre istoria, politica și zbuciumul acelei perioade. Una dintre acestea este Impactul Reformei asupra românilor între 1517-1645 de George Hancock-Ștefan.

Am citit cu mare interes teza lui George Hancock-Ștefan, pentru că nu cunoșteam detaliile istoriei Țărilor Române din perspectiva influenței Reformei, și oricum, așa cum atrage atenția și autorul, în funcție de interesele părților care publică anumite scrieri, informațiile pot fi manipulate într-o extremă sau alta. Însă istoria merită și trebuie cunoscută, și cred că această sursă este destul de echilibrată, prezentând informații importante despre răspândirea Reformei în țara noastră, impactul asupra limbii și culturii, precum și răspunsul bisericii majoritare.

De asemenea, Istoria gândirii creștine elaborată de Jonathan Hill este o călătorie în timp, prezentând istoria fascinantă a marilor gânditori creștini și contribuția lor la modelarea lumii așa cum o știm.

Pe lista mea de recomandări se află și două cărți care încă nu au fost traduse în română, dar cred că merită menționate. The Pilgrim’s Regress de C.S. Lewis este prima carte scrisă de autor după convertirea acestuia la creștinism, inspirându-se din stilul lui John Bunyan și al Călătoriei creștinului, dar fiind marcată de stilul inconfundabil al lui Lewis. Este o odisee a unui pelerin către Insulă – misteriosul obiect al dorinței lui – călătorie în care cunoaște personaje cu nume simbolice și ajunge în locuri care semnifică curente de gândire și filozofiile diferitelor epoci, dar mai ales traseul prin care Lewis însuși a ajuns la creștinism – locul unde a descoperit care e adevăratul obiect al dorinței sufletului omenesc. Așa cum susțineau Lewis și Tolkien, alegoria, basmul, miturile pot exprima mult mai mult decât un întreg tratat de filozofie a religiei. Așadar, dacă aveți ocazia să o citiți în engleză, nu ezitați.

9780830856749De asemenea, cartea Grace for the Afflicted încearcă să acopere golul din biserici cu privire la bolile de tip neurologic și la întrajutorarea celor cu asemenea suferințe, luptând cu stigmatizarea și cu ideile teologice greșite pe care le au creștinii despre boli precum depresia, anxietatea, schizofrenia, tulburarea bipolară sau obsesiv-compulsivă, etc. La fel ca orice altă boală, și aceste tulburări sunt consecințele intrării păcatului, a morții și a degradării în lumea noastră, iar cei afectați au aceeași nevoie de a ajunge la Dumnezeu, la Cuvântul Său, de a nu fi singuri, de a fi integrați în Trupul Său și de a duce o viață normală precum oricine altcineva. Matthew Stanford discută și din perspectiva de lider de biserică, dar și din experiența sa de profesor de psihologie și neurologie, și de aceea reușește să contureze o imagine echilibrată, atât medicală cât și spirituală a fiecărei boli: cauze neurobiologice, genetice, fiziologice, sociale, simptomatologie, tratament medicamentos sau tipuri de terapie recomandate, rolul pastorului și al bisericii în fiecare situație și ce spune Biblia în acel caz.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s