Un strop de viață în preajma Paștelui #32


Şi Cuvântul S-a făcut trup şi a locuit printre noi, plin de har şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl. (Ioan 1:14)

Dumnezeu este milostiv și plin de compasiune. Asta înseamnă, mai întâi, că El este Dumnezeul care a ales să fie Dumnezeu cu noi.

Numindu-L pe Dumnezeu „Dumnezeu cu noi”, intrăm într-o nouă relație de intimitate cu El. Numindu-L Emanuel, recunoaștem că El a hotărât să Se coboare la noi, să împărtășească bucuriile și durerile noastre, să ne apere și să ne protejeze, și să sufere toate ale vieții împreună cu noi. Dumnezeu cu noi este un Dumnezeu care este aproape, pe care Îl putem chema ca adăpostul, cetățuia, înțelepciunea noastră și chiar mai mult de atât, ajutorul, păstorul, dragostea noastră. Dacă nu înțelegem cu toată inima și mintea noastră că „El a locuit printre noi”, nu vom înțelege că El este un Dumnezeu milostiv.

Iar această milostivire a lui Dumnezeu a fost întruchipată pentru noi de Isus. Isus nu doar a spus „Fiți milostivi cum Tatăl vostru este milostiv” ci a reprezentat întruparea compasiunii divine în lumea noastră. Răspunsul lui Isus față de cei săraci cu duhul, cei flămânzi, cei orbi, cei leproși, toți cei care au venit la El cu suferințele Lui, curgea din compasiunea divină care L-a determinat pe Dumnezeu să ia chip de om, făcându-Se asemenea noastră. Am putea înțelege greșit în multe feluri relatările minunilor din Evanghelii dacă am fi doar impresionați de faptul că cei bolnavi și posedați erau eliberați dintr-o dată de durerile lor. Dacă acesta ar fi fost evenimentul central al acestor povestiri, atunci un cinic ar putea remarca faptul că majoritatea oamenilor din vremea lui Isus nu au fost vindecați – iar vindecarea unora nu face decât să înrăutățească situația, faptul că toți ceilalți nu au fost vindecați. Ceea ce este important aici, însă, nu este vindecarea bolnavilor, ci profunda compasiune a lui Isus, care L-a mișcat și L-a făcut să vindece.

Trebuie să fim foarte atenți atât la faptele, cât și la cuvintele lui Isus, dacă dorim să pătrundem, câtuși de puțin, taina acestei compasiuni divine.


Meditații pentru perioada Postului Paștelui, din cartea lui Henri Nouwen, „Show Me the Way: Daily Lenten Readings”.

Autor: Irina Enache

Sunt absolventă a Facultăţii de Biotehnologii, din ianuarie 2015 lucrez într-o multinațională şi am fost voluntar la „Radio Vocea Evangheliei“ din 2011 până în 2020. Prima mea colaborare cu RVE a fost reprezentată chiar de primul episod al emisiunii „Cartea e o viaţă“. Pentru mine, emisiunea și blogul sunt modalitățile de a folosi una dintre pasiunile mele, lectura, în folosul altor cititori interesaţi. Autorii care m-au influențat cel mai mult și continuă să mă inspire sunt J.R.R. Tolkien și C.S. Lewis. În 2019 am absolvit un curs de consiliere creștină, lucru care s-a reflectat în genul de cărți pe care le-am citit și care mă pasionează. Am abordat de asemenea un subiect mai puțin discutat în mediul românesc, cel al bolilor psihice, privit dintr-o perspectivă creștină, iar rezultatele studiului meu le puteți găsi pe blogul https://intunericulnuvabirui.wordpress.com/. Mă puteți găsi și pe Goodreads pentru a vedea ce mai citesc: https://www.goodreads.com/user/show/51556502-yeranouhi

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: